Elferdült az ismerősöm szája - Mi okozhatta?

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
megjelent:

"Egy ismerősömnek erős fejfájással szemfájdalommal, arcduzzanattal járó rosszulléte volt. Beszélni alig tudott, elferdült a szája. Az orvosa szerint egy vírusos fertőzést kapott el, ez okozta. A kérdésem az lenne, hogy enyhe agyvérzés okozhatta-e ezt a panaszát?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Ismerősének a leírása szerint egy úgynevezett arcidegbénulása van, mely nem "agyi eredetű", hanem az arc mozgatásáért felelős agyideg bántalma okozza, ami leggyakrabban vírusfertőzés után alakul ki.

A fizikoterápia jó hatású, de az otthoni arctorna is nélkülözhetetlen. Érdemes tükör előtt csücsörítve a szájjal körözni, felfújni az arcot, lufit fújni, rágózni és naponta többször átmaszírozni az egész arcfelet. Ha súlyos a károsodás gyógyszert is szoktunk javasolni, szteroidot, vírusra ható szereket.

Ha 15 kezelés nem javít, folytatható.

Az, hogy a javulás milyen mértékű lesz, előre nem mondható meg, de ha a kezelésre jól reagál, akkor nagy valószínűséggel, hosszabb vagy rövidebb idő után teljesen vagy részlegesen javul.

(WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.