Herpesz elleni kezelés és HIV fertőzés

Szerző: MTI

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az acyclovir alkalmazása közben csökken a vérben a HIV-vírusok száma, ez azonban vélhetően nem befolyásolja az átadás kockázatát - állítják a szerzők.

Az elterjedten alkalmazott herpeszvírus elleni kezelés nem csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát - állapították meg a New England Journal of Medicine (NEJM) című egészségügyi folyóirat szerdai számában megjelent cikkükben amerikai kutatók.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

Az öt évig tartó követéses tanulmányban, a seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói 3400-nál több olyan afrikai párt vizsgáltak, akik egyike HIV-fertőzött volt.

Megállapították, hogy az utóbbiak közül azoknál, akik herpeszvírusra acyclovir nevű szert szedtek, nem volt kisebb a HIV-vírus továbbadásának kockázata, mint azoknál, akik hatóanyag nélküli tablettát kaptak.

Az acyclovirt szedők körében, 41 fertőzés fordult elő a követés időtartama alatt, a placebót szedők között pedig 43, ami nem szignifikáns különbség a kutatók szerint. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az acyclovir alkalmazása közben csökken a vérben a HIV-vírusok száma, ez azonban vélhetően nem befolyásolja az átadás kockázatát - állítják a szerzők.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Koronavírus - 6518 új fertőzött...

A beoltottak száma 6 043 116 fő, közülük 5 801 593 fő már a második oltását is megkapta, 1 939 582 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.

Miért kell a 3. oltás? A PTE...

Miért fontos az oltás? Mennyire hatékony? A beoltottak is megfertőződhetnek? Mire mivel oltassunk? Elérhető-e egyáltalán a nyájimmunitás? Mit...

HIV-pozitív - Az első kérdések a...

A HIV-pozitív diagnózis után számos kérdése lehet az egészségével és jövőjével kapcsolatban. Cikkünkben a leggyakrabban felmerülőkre kaphat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.