Herpesz elleni kezelés és HIV fertőzés

MTI
megjelent:

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az acyclovir alkalmazása közben csökken a vérben a HIV-vírusok száma, ez azonban vélhetően nem befolyásolja az átadás kockázatát - állítják a szerzők.

Az elterjedten alkalmazott herpeszvírus elleni kezelés nem csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát - állapították meg a New England Journal of Medicine (NEJM) című egészségügyi folyóirat szerdai számában megjelent cikkükben amerikai kutatók.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

Az öt évig tartó követéses tanulmányban, a seattle-i Washingtoni Egyetem kutatói 3400-nál több olyan afrikai párt vizsgáltak, akik egyike HIV-fertőzött volt.

Megállapították, hogy az utóbbiak közül azoknál, akik herpeszvírusra acyclovir nevű szert szedtek, nem volt kisebb a HIV-vírus továbbadásának kockázata, mint azoknál, akik hatóanyag nélküli tablettát kaptak.

Az acyclovirt szedők körében, 41 fertőzés fordult elő a követés időtartama alatt, a placebót szedők között pedig 43, ami nem szignifikáns különbség a kutatók szerint. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az acyclovir alkalmazása közben csökken a vérben a HIV-vírusok száma, ez azonban vélhetően nem befolyásolja az átadás kockázatát - állítják a szerzők.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.