Új influenza: Egyre ellenállóbb a vírus

Szerző: Független Hírügynökség

A világ számos országában próbálnak védőoltást kidolgozni az új H1N1-es influenzavírus ellen. A törekvés egyik magyarázata az, hogy a tapasztalat szerint, a szezonális influenzák egyre inkább ellenállókká válnak a gyakorlatilag egyetlen rendelkezésre álló antivirális gyógyszerrel, a Tamifluval szemben.

Az Egyesült Államokban és Mexikóban a sertésinfluenzások viszonylag nagy hányada szorult kórházi kezelésre, ami szintén a védőoltás szükségét igazolja, "mert megnőtt a gyógyszerellenálló vírus kialakulásának kockázata", hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik influenza-szakértője, Sindo Niki (Nikki Shindo).

"Tavaly a szezonális influenza sok esetben bizonyult rezisztensnek az oseltamivira" (ez a Tamiflu hatóanyaga), jelentette ki Sindo."Minthogy Dél-Amerikában és a déli félteke más országaiban most van a tél, megnő a kockázata annak, hogy olyan influenzavírusok alakulnak ki, amelyek nagy mértékben ellenállóak lesznek az antivirális szerekre" - tette hozzá az influenza-szakértő.

A Tamiflu az egyetlen hatásos szer

A korábban sertésinfluenzának is nevezett új H1N1-es vírus ellen még nincsen védőoltás, ezért egyetlen eszközzel lehet a vírust sakkban tartani, ez a svájci Tamiflu, illetve a brit Relanza gyógyszerek.

Az amerikai és a mexikói adatok szerint, az új H1N1-es influenzával megfertőzött emberek 9-10 százaléka szorul kórházai kezelésre, ez magasabb, mint a szezonális influenzáknál megszoktuk, emelte ki Sindo.

A WHO szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosok eltérően közelítik meg az új influenzát Amerikában és Európában. Az Egyesült Államokban és Mexikóban - ahol a világ összes H1N1-es esetének több mint 90 százaléka történt - csak a veszélyeztetetteknek, a krónikus betegeknek, terhes nőknek adnak antivirális gyógyszert. Ezzel szemben Európában - ahol a betegek túlnyomó részt Amerikából hozták magukkal a fertőzést - az orvosok sokkal könnyebben nyúlnak az antivirális szerhez.

A WHO kedd esti adatai szerint, a világ 30 országában összesen 5.251 bizonyított H1N1-es fertőzés történt, ebből 61 volt halálos. De a szakemberek szerint a megbetegedések száma ennél lényegesen magasabb, mivel a tünetek általában enyhék, és az emberek többsége nem fordul velük orvoshoz.

Új esetek

Spanyolországban 2 új esettel már 100-ra emelkedett a bizonyított H1N1-es influenzafertőzések száma, jelentette be az egészségügyi minisztérium. Ezzel változatlanul Spanyolország vezet Európában. További 23 gyanús esetet tartanak nyilván.

Kínában már három bizonyított H1N1-es influenzás fertőzés van (a félautonóm Hongkonggal együtt), ezt szerdán jelentette be az egészségügyi minisztérium. (A nemzetközi statisztikákban Hongkong Kínától elkülönítve szokott szerepelni).

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.