• Új influenza: Egyre ellenállóbb a vírus

    Szerző: Független Hírügynökség

    A világ számos országában próbálnak védőoltást kidolgozni az új H1N1-es influenzavírus ellen. A törekvés egyik magyarázata az, hogy a tapasztalat szerint, a szezonális influenzák egyre inkább ellenállókká válnak a gyakorlatilag egyetlen rendelkezésre álló antivirális gyógyszerrel, a Tamifluval szemben.

    Az Egyesült Államokban és Mexikóban a sertésinfluenzások viszonylag nagy hányada szorult kórházi kezelésre, ami szintén a védőoltás szükségét igazolja, "mert megnőtt a gyógyszerellenálló vírus kialakulásának kockázata", hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik influenza-szakértője, Sindo Niki (Nikki Shindo).

    Hirdetés

    "Tavaly a szezonális influenza sok esetben bizonyult rezisztensnek az oseltamivira" (ez a Tamiflu hatóanyaga), jelentette ki Sindo."Minthogy Dél-Amerikában és a déli félteke más országaiban most van a tél, megnő a kockázata annak, hogy olyan influenzavírusok alakulnak ki, amelyek nagy mértékben ellenállóak lesznek az antivirális szerekre" - tette hozzá az influenza-szakértő.

    A Tamiflu az egyetlen hatásos szer

    A korábban sertésinfluenzának is nevezett új H1N1-es vírus ellen még nincsen védőoltás, ezért egyetlen eszközzel lehet a vírust sakkban tartani, ez a svájci Tamiflu, illetve a brit Relanza gyógyszerek.

    Az amerikai és a mexikói adatok szerint, az új H1N1-es influenzával megfertőzött emberek 9-10 százaléka szorul kórházai kezelésre, ez magasabb, mint a szezonális influenzáknál megszoktuk, emelte ki Sindo.

    A WHO szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosok eltérően közelítik meg az új influenzát Amerikában és Európában. Az Egyesült Államokban és Mexikóban - ahol a világ összes H1N1-es esetének több mint 90 százaléka történt - csak a veszélyeztetetteknek, a krónikus betegeknek, terhes nőknek adnak antivirális gyógyszert. Ezzel szemben Európában - ahol a betegek túlnyomó részt Amerikából hozták magukkal a fertőzést - az orvosok sokkal könnyebben nyúlnak az antivirális szerhez.

    A WHO kedd esti adatai szerint, a világ 30 országában összesen 5.251 bizonyított H1N1-es fertőzés történt, ebből 61 volt halálos. De a szakemberek szerint a megbetegedések száma ennél lényegesen magasabb, mivel a tünetek általában enyhék, és az emberek többsége nem fordul velük orvoshoz.

    Új esetek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Spanyolországban 2 új esettel már 100-ra emelkedett a bizonyított H1N1-es influenzafertőzések száma, jelentette be az egészségügyi minisztérium. Ezzel változatlanul Spanyolország vezet Európában. További 23 gyanús esetet tartanak nyilván.

    Kínában már három bizonyított H1N1-es influenzás fertőzés van (a félautonóm Hongkonggal együtt), ezt szerdán jelentette be az egészségügyi minisztérium. (A nemzetközi statisztikákban Hongkong Kínától elkülönítve szokott szerepelni).

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.13 14:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.