Sertésinfluenza: az emberektől kell tartani, nem a sertéshústól

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon egyelőre nincs ok aggodalomra a sertésinfluenza miatt. Az új vírustörzs azonban emberről emberre terjed, ezért nem árt óvatosnak lenni. Mexikóban közben tovább nőtt a halálos áldozatok száma, ám a terjedés üteme lassult.

Falus Ferenc szerint a kór lappangási ideje 1-10 nap, ezért arra int mindenkit, aki az elmúlt 10 napban érkezett haza Mexikóból, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha influenza-szerű tüneteket tapasztal.

Az országos tisztifőorvos a Független Hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államokból indult, és Mexikóban járványos megbetegedést okozó vírustörzs a sertésinfulenza H1N1 egyik változata, amit egyelőre nem ismernek a szakemberek.

Az új influenza tünetei

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított influenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek teljes védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, izomfájdalmak, esetleg hasmenés.

Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

A sertéshús nem veszélyes

Állati vírusok

Zoonózisnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy állati kórokozó emberbe kerülve betegséget idéz elő. A vírusok veszélye abban rejlik, hogy genetikai szerkezetük nagyon változékony, és mérhetetlenül egyszerű a felépítésük. Bővebben a vírusok átalakulásáról és terjedéséről

Az Állategészségügyi Szervezet (OIE) szerint helytelen "sertésinfluenzának" nevezni azt az új influenzavírust, amely Mexikóban bukkant fel, és már sok halálos áldozatot követelt. Az új vírust még nem izolálták állatokban.

Az OIE ugyan elismeri, hogy a Mexikóban felbukkant új vírus nem klasszikus emberi vírus, hanem olyan kórokozó, amelyben sertés- madár- és emberi vírusok részei keverednek. De "a vírust eddig még nem izolálták állatokban, ezért nem indokolt a betegséget sertésinfluenzának nevezni".

Amennyiben a vírust izolálnák is állatokban, a sertésinfluenza feldolgozott disznóhússal semmiképp sem terjedhet át az emberre - közölte a WHO. Az ENSZ egészségügyi szervezetének szakembere szerint miután az influenzavírus 70 Celsius fokon elpusztul, főzve-sütve nyugodtan fogyasztható a sertéshús.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége közleményében pedig kiemeli: a magyar sertéstelepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, a vírust hordozó ember nagyobb kockázatot jelent jelenleg, mint a sertések vagy a sertéshús. A sertéshús esetében még ha jelen is lenne a vírus, az a sütés-főzés hatására elpusztul.

Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben?

1. A sertésinfluenza elsősorban a sertéseket és nem az embert betegíti meg. A legtöbb megbetegedés akkor fordul elő, ha az ember a beteg állattal érintkezik.
2. A sertések elkaphatják az emberi és a madárinfluenzát is. Mikor más élőlényekre jellemző vírussal fertőződnek, azok a sertés szervezetében mutálódnak, és újfajta vírust hoznak létre.
3. A sertésekről a mutáns vírus terjedhet az emberre, ami aztán tovább terjed közöttük. Az emberről emberre való vírusátadás a jelenlegi ismereteink szerint ugyanúgy történik, mint az emberi influenza esetén: ha vírussal fertőzött tárgy érintése után a szánkat, orrunkat érintjük, megfertőződhetünk, illetve terjed köhögéssel és tüsszögéssel is.
4. A sertésinfluenza tünetei az emberben a szezonális influenzához hasonlóak: hirtelen magas láz, köhögés, izomfájdalmak, fáradtság és gyengeség. Az egyik fő különbség az, hogy a sertésinfluenza esetén gyakoribb a hasmenés és hányás, mint a normál influenzánál.
5. A sertések megbetegedését megelőzendő, létezik oltóanyag, ám az emberben jelentkező sertésinfluenza ellen egyenlőre nincs. Az emberi influenza elleni védőoltás segíthet némi védekezés kialakításában a H3N3 típusú sertésinfluenza ellen, azonban hatástalalan a jelenleg áldozatokat szedő H1N1-el szemben.
6. Fontos tudni, hogy sertéshús fogyasztásával nem kapható el a betegség. Ha 70 Celsius fokon főzzük vagy sütjük a húst, hő hatására elpusztulnak az abban lévő vírusok és baktériumok.

Százötvenkettőre emelkedett a halottak száma

Pánikkeltés vagy jogos félelem?

Mostanában sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről. Vajon nem csak pánikkeltésről van szó? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül. A pandémia esélyeiről

Százötvenkettőre emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban és legalább kétezren fertőződhettek meg - közölte José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter hétfő este.

A miniszter szerint a járvány terjedésének üteme valószínűleg lassul. A múlt szombaton a betegségben elhunytak száma hat volt, vasárnap öt, míg hétfőn már három. Ezek az adatok csak a társadalombiztosítással rendelkezőkre vonatkoznak ugyan, de iránymutató lehet - magyarázta Córdoba.

Mexikóban hétfőn elrendelték az ország valamennyi oktatási intézményének bezárását, hogy ezzel is próbálják megfékezni a járvány terjedését. A fővárosban és környékén már korábban elrendelték a zárlatot egészen május 6-ig.

Négyesre emelte a riasztási szintet a WHO

Még nincs járvány

Nincs járvány, nincs izgalomra ok - hangsúlyozta Falus Ferenc, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy még az Európai Unió területén sem találtak olyan megbetegedést, ami "igazoltan" sertésinfluenza lett volna.
Nagyon súlyos fenyegetést jelent ugyanakkor a Mexikóban terjedő betegség - mondta Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A következmények kiszámíthatatlanok, potenciálisan akár világjárvány is lehet belőle.

Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn. Margaret Chan főigazgató úgy döntött, hogy az eddigi hármasról négyesre emeli a riasztási szintet.

a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, hogy a világ egyetlen térsége sincs biztonságban a sertésinfluenza-vírustól, amely Mexikóban valószínűsíthetően másfélszáznál több ember életét követelte. "Egy olyan korban, amikor az emberek repülőgéppel nagyon gyorsan utaznak szerte a világban, nincs olyan térség, ahova a vírus ne juthatna el" - mondta a főigazgató-helyettes.

Hozzátette azonban, hogy a határok lezárása és utazási korlátozások bevezetése jelen pillanatban nem lenne helyes döntés. Hangsúlyozta azt is, hogy nem tekintik elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését.

Magyarország felkészült az oltóanyag gyártására

Falus Ferenc elmondta azt is: ha a vírus eljutna Magyarországra, "abban a pillanatban" el tudnák kezdeni az oltóanyag gyártását. Ez négy hetet venne igénybe, újabb négy hétig tartanának az ellenőrzések, így szükség esetén "gyakorlatilag 8-12 hét után az oltásokat tömegesen el lehetne kezdeni" - mondta.

Jelezte: az oltóanyag elkészítése ugyanazt a technológiát igényli, mint a szezonális influenzabaktérium előállítása. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország "különleges helyzetben van", mert van saját gyártókapacitása.

Falus Ferenc emlékeztetett arra is, hogy tavaly 1,5 millió embert oltottak be az úgynevezett H1N1 típusú oltóanyaggal, ami három fajta vírus ellen adott védettséget. A szakember szerint ez az oltás nagy valószínűséggel keresztvédettséget ad, mivel azt valószínűsítik, hogy a most megjelent fertőzés is egy H1N1-es törzs.

(WEBBeteg/FH/MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.