• Hazai családok támogatása, segítő intézkedések a COVID-19-járvány alatt

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    A több hete tartó, világszerte tragikusan gyorsan terjedő, tömeges megbetegedésekkel, további fertőzésekkel, szomorú halálozásokkal járó koronavírus-világjárvány hazánkat sem kíméli. Magyarország Kormánya, valamint az Operatív Bizottság minden lehetséges módon, felkészülten helyt áll e kritikus időszakban, s különféle polgár-, családbarát, az egészségügyi intézményeket támogató, rendkívüli intézkedésekkel segítenek a veszélyhelyzet idején.

    Szükség is van erre s a létfenntartást, egészséget, a betegeket, az egészségügyi dolgozókat óvó azonnali intézkedésekre, mert az önkéntes vagy kötelező karanténba kényszerült emberek egyelőre nem is látják előre a koronavírus-fertőzés következményeit. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a COVID-19 néven ismertté vált vírusfertőzésre egyelőre nincs specifikus gyógymód, a betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus ellen pedig nincs még védőoltás. Továbbá a karantén miatt sokan az állásukat is elveszítették, mivel munkahelyeiket be kellett zárni, így létszámleépítésekre került sor, ami a biztonságot szolgáló kijárási korlátozással, az üzletek nyitva tartásának szabályozásával, szintén a munkavégzés, így az anyagi feltételek megteremtésének esélyétől fosztja meg az embereket.  A prevenciós „szobafogság” miatt pár hét alatt mindenkinek megváltozott az élete, a szokása s az életminősége.

    S ne feledjük, a világjárvány idején helyes kormányzati döntéssel, a vírus terjedésének lassítása érdekében, már március első felében átalakították az egyetemi, a közoktatási, a középiskolai, az óvodai és a bölcsődei rendet. A legkisebbektől az egyetemi hallgatókig, mindenkinek otthonában, a közösségtől elzártan kellett a napjait élni és folytatni.

    Hirdetés

    A legkisebbekkel – óvodásokkal, bölcsődésekkel, általános iskolásokkal – a szülők együtt vagy felváltva maradnak otthon, attól függően, hogy munkahelyük mit engedélyez, illetve milyen új, a válság idejére létrehozott kormányzati jogszabály alkotása után változott a korábbi, megszokott munkavégzés rendje, módja. A home office (otthonról végezhető munka) egyre népszerűbbé válik, amit a jelenlegi világjárvány különösen indokolttá tesz. Azzal együtt, hogy a diákok online oktatásában a szülők is részt vesznek, s igyekeznek felvenni a ritmust a pedagógusok követelményeivel, a kezdeti „indulás” a tanárok számára is ismeretlen volt, és igen nagy terhet ró rájuk is. Így gyakorta annyi házi feladatot kapnak a számítógépes rendszeren keresztül a tanulók, amit csak a szülők bevonásával tudnak megoldani a legtöbben. Azokban a családokban, ahol két iskolás, egy ovis, és két dolgozó szülő van karanténban, egy idő után tébolyító is lehet a helyzet. Új életmódot, szokásokat kell kialakítani és tanulni. A feladatok megoldásához, gyakorlásához egyébként az M5 tv-csatorna beosztott renddel, mindennap segítséget nyújt a diákoknak.

    Az egyetemistáknak viszont ezerszer nehezebb a feladatuk, mert a legnehezebb tantárgyakat is valódi online oktatási módszerrel kell elsajátítaniuk, illetve számot adni a tudásukról. Gyakorta a teljes napjukat erre szentelve.

    Március első felében átalakították az egyetemi, majd a közoktatási, a középiskolai, az óvodai és a bölcsődei rendet. A legkisebbektől az egyetemi hallgatókig, mindenkinek otthonában, a közösségtől elzártan kell a napjait élni és folytatni, s nem tavaszi szünetnek tekinteni a koronavírus miatt kiterjesztett kormányzati intézkedéseket. A szülők felelőssége hatalmas a szabályok, a tényleges otthon tartózkodás betartatásával, a fiatalok baráti összejövetelének, a kisebbek játszótéri programjának a megtiltásával ebben a kritikus helyzetben, a szemmel nem látható, cseppfertőzéssel terjedő vírus „kikerülése” és az egymásért vállalt felelősség miatt.

    Itt kell kiemelni, s ha kell ezerszer elmondani, hogy a szülők ebben a válságos helyzetben semmiképpen nem kérhetik az idősebb nagyszülők segítségét, nem bízhatják gyermekeiket rájuk, sőt látogatni sem érdemes őket épp az egészségük óvása érdekében. A 65 év feletti korosztályba tartozók ugyanis azok, akik a leginkább fogékonyak a cseppfertőzéssel, érintkezéssel is terjedő koronavírussal való megfertőződésre gyengébb immunrendszerük s egyéb krónikus betegségeik miatt. Óvni kell őket, segíteni, a megengedett módon kapcsolatot tartani velük, de csak telefonon, ha mód van rá, akkor számítógépes beszélgetések útján, s a nekik megvásárolt, megrendelt élelmeket, gyógyszereket közvetlen érintkezés nélkül, minimum egy méteres távolságból kell részükre bocsátani.

    Ilyen óvintézkedések vonatkoznak a krónikus vagy szív- és érrendszeri betegségekben, daganatos betegségben, tüdőgyógyászati kórságban, immungyengeségben szenvedők, kismamák, újszülöttek, frissen operált családtagok esetében is.

    Szükséges a rendszeres, alapos kézmosás és kézfertőtlenítés, az utcai ruhák azonnali lecserélése hazaérkezés után, a kilincsek, illemhelyek fertőtlenítése, légúti tünetek esetén a szájmaszk viselése. Annál is inkább hatalmas a felelősség mindenkin, mert a hivatalok, a háziorvosi rendelők, a szakrendelések nem a megszokott rend szerint működnek a koronavírus-járvány idején. Nagyon fontos a közvetlen érintkezés elkerülése, lehetőség szerint az otthonunkban való fegyelmezett, szabálykövető tartózkodás, csoportosulás nélkül, a vendégek fogadásának és a csábító meghívásoknak a kerülése. Nincsenek kivételes helyzetek. Bárki lehet vírushordozó tünet nélkül, lehet fertőzött beteg minimális tünetekkel, ők mind továbbfertőzhetnek. Ezért kell vigyázni egymásra, magunkra, és otthon maradni!

    Kijárási korlátozás

    Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, számukra a magyar családok biztonságérzete nagyon fontos a legkritikusabb élethelyzetekben is. A koronavírus-világjárvány idején az Operatív Törzs tagjai, szakemberek, szakminiszterek, államtitkárok bevonásával minden erejükkel azon fáradoznak, hogy a lakosság átvészelje ezt a kritikus, drámai időszakot, aminek a végét előre jelezni sem meri senki. Így a veszélyhelyzet idejére:

    • meghosszabbították a családtámogatásokat
    • felfüggesztették a babaváró és a CSOK kölcsönök törlesztésének visszafizetését
    • felfüggesztették a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat
    • ha szükséges, s igény van rá, akkor a nagyobb városokban, településeken kijelölt bölcsődék, óvodák 4-5 fős csoportokban ügyeletet, felügyeletet adhatnak azoknak a gyermekeknek, akiknek a szüleik semmiképpen nem tudják vállalni az otthoni, biztonságos, önkéntes karantént
    • a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes, gyet, gyed jogosultságát meghosszabbítják, ha a szülőnek időközben már vissza kell mennie dolgozni, de nem tud, vagy munkahelye, munkaköre megszűnt, s bármilyen más esetben ellehetetlenülés állna elő
    • a 2020. március 18. előtt felvett bármely lakossági hitelek, személyi kölcsönök törlesztését év végéig nem kell fizetniük a bankok felé az adósoknak, a felvett hitel kamata később nem nőhet, de a kiesett idővel meghosszabbodik a törlesztés futamideje
    • egyes vállalkozókat, cégtulajdonosokat a kieső munka, értékesítés, bevétel miatt, különböző adófizetési kedvezményben részesítik
    • a diákhitelek visszafizetésére is halasztást adtak
    • az albérletben élők számára eddig még nem hoztak fizetést könnyítő jogszabályt, amit a bérbeadóknak be kellene tartaniuk, a Kormány tagjai jelenleg a lakástulajdonosok empatikus viselkedésében bíznak, s abban, hogy a bérbeadásnál kért 1-2 havi kauciót – ami a bérlő saját pénze, de a bérbeadónál van – krízis esetén a főbérlő beszámítja az aktuális költségekbe
    • az idős emberek számára krízisvonal él, azt tárcsázva segítséget kérhetnek a helyi önkormányzattól, ahol kötelesek segíteni igényeik kielégítésében, amire a szomszédok, ismerősök is felhívhatják a polgármesteri hivatal illetékeseinek figyelmét: lehet ez napi meleg étel biztosítása, bevásárlás, gyógyszerek kiváltása, rosszullét esetén orvosi ellátás nyújtása
    • ha a szülő beteg gyermekével nem tud otthon maradni, mert betöltötte a 12. életévét, mindenképpen méltányossági táppénz igényt kell kérni a munkaadótól, illetve ennek igényét az illetékes Kormányhivatalokba benyújtani sürgőséggel

    Novák Katalin államtitkár elmondta azt is, hogy számítanak a civil- és karitatív szervezetek helytállására, segítségére, s rendszeres konzultációt tartanak egyebek mellett a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyszülős Központtal, a Fiatal Családosok Klubjával, az Otthon Segítők Alapítványával, a Szülők Háza Alapítvánnyal, a Férfiak Klubjával, a Magyar Női Unióval a bajba jutott, ellehetetlenült családokat, az egyedülálló szülőket segítve, továbbá a krízishelyzetbe került, családon belüli erőszak, zaklatás, bántalmazás áldozatainak megsegítésére. Az összefogás példásan működik, mint ahogyan az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók áldozatos, példaértékű, szinte már önfeláldozó helytállásáról is a legnagyobb elismeréssel szólnak a Kormány tagjai éppúgy, mint az ország lakossága.

    Külön pénzbeli támogatást jelenleg nem terveztek utalni, hiszen a fenti családbarát intézkedések a helyzethez képest, 20-30-40 ezer forint plusz „pénzmegtartást” jelentenek a kritikus időkben, a COVID-19 koronavírus-világjárvány idején, amikor megszokott bevételeiktől teljességgel elesnek a családfenntartó anyák és apák, akiknek otthon kell gondoskodniuk napról napra szeretteik ellátásáról. Nem utolsósorban makacs tény, hogy az aktív dolgozók sokasága kiesik a napi munkából a nagyszülők távolmaradása miatt, hiszen az idősebbek egészségének óvása mindenki számára szívügy, lelkiismereti kérdés a világjárvány idején sokkal inkább, mint bármikor eddig.

    6 új gazdaságvédelmi intézkedés

    Novák Katalin államtitkár a napokban netes beszélgetésre hívta az ifjakat, kisebb gyermekeket, akik kérdezhettek tőle a koronavírus-járvány kialakulásáról, annak következményéről, s a kritikus állapot, a félelem, a megváltozott életritmus várható helyreállásáról.

    Az államtitkárasszony türelmesen, empatikusan válaszolt mindenkinek, noha voltak olyan nehéz, szívszorító kérdések is, amire bevallása szerint jelenleg senki nem tud feleletet adni.

    Saját gyermekeire és családjára hivatkozva biztatta a kérdező gyermekeket, hogy az ő otthonukban, családjukban is csak telefonon és az internet segítségével beszélgethetnek és láthatják egymást. Nem könnyű, de épp a szeretet, egymás óvása érdekében muszáj elfogadnunk ezeket a most hozott rendkívüli szabályokat. A videós beszélgetés vége felé, hogy megnyugtassa a tanulás miatt elégedetlenkedőket, elmondta: nem szünidő van, hanem egy nehéz helyzet szerte a világban. S ha a tanárok figyelemmel fordulnak a tanulók felé, akkor ők segítsék a munkájukat, tanuljanak, hogy ha elvonult a vészes járvány, mindenki okosan folytathassa az iskolát, s ne kellejen különféle vizsgákat tenni senkinek. Novák Katalin hozzátette: 13 éves fiát is erre biztatja minden „megtorpanás” pillanatában, mert bizony a bezártság, a társak, barátok, családtagok nélkülözése éppúgy megviseli a gyermekeket, mint a felnőtteket.

    Mindennél fontosabb a szakemberek által naponta többször elmondott szabálykövetés, s az, hogy valóban vigyázzunk egymásra és magunkra!  

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Balogh Mária, újságíró

    Módosítva: 2020.03.31 09:36, Megjelenés: 2020.03.31 09:36
    Címkék: Koronavírus,
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Hőség és terhesség

    Hőség és terhesség

    Balogh Mária, újságíró

    Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kismamáknak nyáron? Hasznos tanácsok.

    A koronavírussal szemben többen lehetnek védettek, mint eddig gondolták a kutatók

    Bizonyos immunitással még talán azok is rendelkezhetnek, akik negatív koronavírus (antitest) tesztet produkáltak - összegezhető egy friss tanulmány következtetése. Kutatók arról számoltak be, hogy minden egyes antitestre pozitív személyre két olyan személy jut, akiknél ki lehetett mutatni azokat a speciális T-sejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a megfertőzött sejteket. Ilyen T-sejtek még olyanoknál is mutatkoztak, akiket enyhe vagy tünetmentes COVID-19 fertőzöttnek minősítettek az orvosok.

    Hat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

    Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 589 fő, 2860-an pedig már meggyógyultak.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.