• Visszatérhet a malária Magyarországra

    Szerző: MTA

    A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária.

    A rovarok által terjesztett kórokozók száma és terjedési sebessége ugyanis két alapvető klímatényező függvénye: a hosszú, gyakori és tartós hőhullámokkal terhelt nyáré és az enyhe, viszonylag fagymentes télé. Emiatt nem csupán a malária, hanem más, a szúnyogok és kullancsok által terjesztett fertőző betegség is felbukkanhat – mondta az mta.hu-nak Osvald Ákos, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet infektológus szakorvosa.

    A malária tünetei, kezelése, megelőzése

    A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.
    A malária tünetei, kezelése, megelőzése>>

    Bolygónkon 3,4 milliárd ember él malária által érintett területeken, és a világ népességének közel harmadát fenyegetik az élősködő férgek. „E súlyos trópusi megbetegedések elleni küzdelemben hozott fordulatot az idei orvosi-élettani Nobel-díjjal elismert kutatók munkássága.  Youyou Tu kínai tudós által kifejlesztett maláriaellenes szer, az Artemisinin, valamint a William C. Campbell amerikai és Omura Satoshi japán kutató nevéhez fűződő, a fonálférgesség kezelésére szolgáló Ivermectin” - mondta el Osvald Ákos.

    A malária kezelésére sokáig két kininszármazék, a Chloroquine és a Mefloquine szolgált. Idővel azonban az öt maláriaparazita közül a legveszélyesebb, a Plasmodium falciparum gyakorlatilag az egész világon ellenállóvá vált a Chloroquine iránt, a Mefloquine-t viszont mindmáig alkalmazzák. Bizonyos területeken azonban, elsősorban Délkelet-Ázsiában, épp ott, ahol őshonos az Artemisinin alapanyagául szolgáló egynyári üröm (Artemisia annua), kifejlődött az egysejtű élősködőnek a Mefloquine iránt rezisztens változata. A helyzetet jól jellemzi, hogy például a vietnami háború idején a malária nagyobb veszteséget okozott az észak-vietnami csapatoknak, mint az amerikai támadások.

    Hirdetés

    Youyou Tu az 1960-as évek végétől kétezernél több, a hagyományos kínai gyógyászatban alkalmazott növény hatását tesztelte. Így derítette ki, hogy a parazita ellen különösen hatékony az egynyári üröm, amelynek kémiailag tiszta hatóanyagát 1972-ben izolálta.

    A malária titkai

    A maláriát okozó paraziták néhány fehérjét használnak fel arra, hogy belopakodjanak a gazdaszervezet vörösvérsejtjeibe - közölték a Nature tudományos magazin legutóbbi számában megjelent cikkükben ausztrál kutatók. A malária titkai - új kutatás>>

    Az infektológiai gyakorlatban jelenleg az Artemisinint, illetve származékát valamilyen hosszú hatású antimaláriás szerrel (pl. Lumefantrinnal vagy Mefloquinnel) kombinálva alkalmazzák. Az Artemisinin elterjedésének köszönhetően 2000 és 2013 között közel 50 százalékkal csökkent a maláriás halálozás, és 40 százalékkal esett vissza a megbetegedések száma. Az eredmények ellenére évente még mindig közel 200 millióan betegednek meg maláriában, és 450 ezerre tehető a halálos kimenetelű esetek száma. A mocsárláz elsősorban az 5 év alatti gyermekek, valamint a terhes nők közül szedi az áldozatait.

    „Az egyesített Szent István és Szent László Kórházban átlagosan havi egy-két maláriás beteget kezelünk. Ezek mind behurcolt esetek. A globális felmelegedés miatt azonban számolni kell azzal a veszéllyel, hogy a váltóláz visszatérhet Magyarországra, ahol az 1950-es évek végéig, a Hanság lecsapolásáig fordult elő a betegség.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Európában az utóbbi években behurcolt, majd helyileg továbbadott maláriás megbetegedések Görögországban és Olaszországban fordultak elő. A kórt a nőstény Anopheles szúnyog terjeszti, amelynek aránya egy tíz évvel ezelőtt a Balatoni-medencében végzett felmérés szerint a csípőszúnyog-populáció két-három százalékát tette ki. Nem tudjuk, hogy milyen irányban tolódott el az Anopheles-szúnyogok aránya, de a fertőző ágenst hordozó és átadó rovar, a vektorfaj kétségkívül jelen van.

    A melegebb éghajlat miatt nő a szúnyogok élettartama, valamint a paraziták fertőzővé válása is gyorsul a szúnyogon belül, így a paraziták még a gazdaszervezet pusztulása előtt fertőzőképessé válhatnak. Ezáltal nálunk is előfordulhat a behurcolt kórokozó helyi továbbterjesztése" - mondta az infektológus.

    A teljes cikk ábrákkal és a kutatókkal készült videóval az alábbi linken tekinthető meg>>

    A világ első maláriaellenes oltóanyaga

    2015. októbertől engedélyezhetik az illetékes nemzetközi szervek a világ első maláriaellenes oltóanyagának széles körű alkalmazását Afrikában, azt követően, hogy a klinikai próbák utolsó fázisa bebizonyította, a szer négy évre részleges védelmet nyújt gyermekeknek. A világ első maláriaellenes oltóanyaga>>

    (MTA)

    Legutóbb frissült: 2015.10.16 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

    A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

    A Lyme-kór szemészeti tünetei

    A Lyme-kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal korábbi kullancscsípés. A késlekedés miatt viszont későn kezdjük el az antibiotikum kezelést, amikor már esetleg maradandó károsodások is kialakulhatnak.

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Kullancs okozta kórok - Figyelje a tüneteket!

    A hétköznapok sodrásában a környezetváltozás, a jó levegő, a napfény nélkülözhetetlenek. A természetbe járók és kirándulók, de a szabadba kimozdulók számára is egyre nagyobb terhet jelent a kullancsveszély. A parkokban, erdőkben és kertekben ezek a nemkívánatos élőlények is várnak ránk, ezért érdemes a megelőzés és a kezelés lehetőségeit időben átgondolnunk.

    A kullancs kiszedése

    Vannak olyanok, akik biztosak voltak abban, hogy a kullancsot 1-2 órán belül eltávolították, mégis megfertőződtek. Ezért igyekezni kell úgy távolítani el az élősködőt, hogy ne nyomjuk össze a testét, és persze törekedni kell, hogy az eltávolítás minél hamarabb megtörténjen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.