Visszatérhet a malária Magyarországra

Szerző: MTA

A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária.

A rovarok által terjesztett kórokozók száma és terjedési sebessége ugyanis két alapvető klímatényező függvénye: a hosszú, gyakori és tartós hőhullámokkal terhelt nyáré és az enyhe, viszonylag fagymentes télé. Emiatt nem csupán a malária, hanem más, a szúnyogok és kullancsok által terjesztett fertőző betegség is felbukkanhat – mondta az mta.hu-nak Osvald Ákos, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet infektológus szakorvosa.

A malária tünetei, kezelése, megelőzése

A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.
A malária tünetei, kezelése, megelőzése>>

Bolygónkon 3,4 milliárd ember él malária által érintett területeken, és a világ népességének közel harmadát fenyegetik az élősködő férgek. „E súlyos trópusi megbetegedések elleni küzdelemben hozott fordulatot az idei orvosi-élettani Nobel-díjjal elismert kutatók munkássága. Youyou Tu kínai tudós által kifejlesztett maláriaellenes szer, az Artemisinin, valamint a William C. Campbell amerikai és Omura Satoshi japán kutató nevéhez fűződő, a fonálférgesség kezelésére szolgáló Ivermectin” - mondta el Osvald Ákos.

A malária kezelésére sokáig két kininszármazék, a Chloroquine és a Mefloquine szolgált. Idővel azonban az öt maláriaparazita közül a legveszélyesebb, a Plasmodium falciparum gyakorlatilag az egész világon ellenállóvá vált a Chloroquine iránt, a Mefloquine-t viszont mindmáig alkalmazzák. Bizonyos területeken azonban, elsősorban Délkelet-Ázsiában, épp ott, ahol őshonos az Artemisinin alapanyagául szolgáló egynyári üröm (Artemisia annua), kifejlődött az egysejtű élősködőnek a Mefloquine iránt rezisztens változata. A helyzetet jól jellemzi, hogy például a vietnami háború idején a malária nagyobb veszteséget okozott az észak-vietnami csapatoknak, mint az amerikai támadások.

Youyou Tu az 1960-as évek végétől kétezernél több, a hagyományos kínai gyógyászatban alkalmazott növény hatását tesztelte. Így derítette ki, hogy a parazita ellen különösen hatékony az egynyári üröm, amelynek kémiailag tiszta hatóanyagát 1972-ben izolálta.

A malária titkai

A maláriát okozó paraziták néhány fehérjét használnak fel arra, hogy belopakodjanak a gazdaszervezet vörösvérsejtjeibe - közölték a Nature tudományos magazin legutóbbi számában megjelent cikkükben ausztrál kutatók. A malária titkai - új kutatás>>

Az infektológiai gyakorlatban jelenleg az Artemisinint, illetve származékát valamilyen hosszú hatású antimaláriás szerrel (pl. Lumefantrinnal vagy Mefloquinnel) kombinálva alkalmazzák. Az Artemisinin elterjedésének köszönhetően 2000 és 2013 között közel 50 százalékkal csökkent a maláriás halálozás, és 40 százalékkal esett vissza a megbetegedések száma. Az eredmények ellenére évente még mindig közel 200 millióan betegednek meg maláriában, és 450 ezerre tehető a halálos kimenetelű esetek száma. A mocsárláz elsősorban az 5 év alatti gyermekek, valamint a terhes nők közül szedi az áldozatait.

„Az egyesített Szent István és Szent László Kórházban átlagosan havi egy-két maláriás beteget kezelünk. Ezek mind behurcolt esetek. A globális felmelegedés miatt azonban számolni kell azzal a veszéllyel, hogy a váltóláz visszatérhet Magyarországra, ahol az 1950-es évek végéig, a Hanság lecsapolásáig fordult elő a betegség.

Európában az utóbbi években behurcolt, majd helyileg továbbadott maláriás megbetegedések Görögországban és Olaszországban fordultak elő. A kórt a nőstény Anopheles szúnyog terjeszti, amelynek aránya egy tíz évvel ezelőtt a Balatoni-medencében végzett felmérés szerint a csípőszúnyog-populáció két-három százalékát tette ki. Nem tudjuk, hogy milyen irányban tolódott el az Anopheles-szúnyogok aránya, de a fertőző ágenst hordozó és átadó rovar, a vektorfaj kétségkívül jelen van.

A melegebb éghajlat miatt nő a szúnyogok élettartama, valamint a paraziták fertőzővé válása is gyorsul a szúnyogon belül, így a paraziták még a gazdaszervezet pusztulása előtt fertőzőképessé válhatnak. Ezáltal nálunk is előfordulhat a behurcolt kórokozó helyi továbbterjesztése" - mondta az infektológus.

A teljes cikk ábrákkal és a kutatókkal készült videóval az alábbi linken tekinthető meg>>

A világ első maláriaellenes oltóanyaga

2015. októbertől engedélyezhetik az illetékes nemzetközi szervek a világ első maláriaellenes oltóanyagának széles körű alkalmazását Afrikában, azt követően, hogy a klinikai próbák utolsó fázisa bebizonyította, a szer négy évre részleges védelmet nyújt gyermekeknek. A világ első maláriaellenes oltóanyaga>>

(MTA)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A maszk és a távolságtartás...

A maszk és a távolságtartás csökkenti megfertőződés esélyét és azt is, hogy a fertőzést továbbadjuk - mondta Kacskovics Imre immunológus, az...

A malária tünetei, kezelése és...

A malária napjainkban is világszerte számos áldozatot követelő, trópusi körülmények között előforduló, szúnyogok által terjesztett fertőző...

Magyarországon nincs meg a feltétel...

Téves az a megállapítás, miszerint hazánkban malária veszélytől kellene tartani. Magyarországon a honi fertőződésre csekély az esély, mivel a...

Mocsárlázas Magyarország

A történelem során a malária, a mocsárláz nem csupán távoli, egzotikus országokban szedte áldozatait, hanem egészen a XX. század közepéig a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.