• A malária titkai - új kutatás

    Szerző: MTI

    A maláriát okozó paraziták néhány fehérjét használnak fel arra, hogy belopakodjanak a gazdaszervezet vörösvérsejtjeibe - közölték a Nature tudományos magazin legutóbbi számában megjelent cikkükben ausztrál kutatók.

    "Ez a tanulmány, új típusú fehérjeszállítási rendszert fedett fel, ezáltal a maláriaellenes szerek fejlesztőinek, egyfajta "Achilles-sarkot kínál" - értékelték ausztrál, és amerikai szakértők ugyanezen lapszámban a felfedezést.

    Hirdetés

    A malária parazitái apró "buborékokban", a sejtnedvüregekben (vakuólumokban) élnek a megfertőzött gazdasejtekben, ezért két membránon is át kell hatolniuk, hogy elérjék a gazdaszervezet vörösvérsejtjeit.

    Azt a mechanizmust, melyben a parazita fehérjéi átjutnak annak membránján, már egy ideje ismerték a tudósok, az azonban kevéssé volt ismert, hogyan jutnak át a vakuólum membránján is, és kerülnek be a gazdasejtbe.

    A melbourne-i Burnet Intézet munkatársai, Brendan Crabb vezetésével fejtették meg, hogy a néhány fehérje - melyeket PTEX-nek neveznek - miként helyezkedik el a sejtnedvüreg membránjában.

    "A PTEX-et néhány fehérje alkotja, melyek összekapaszkodnak, így hoznak létre egy szállítóeszközt" - írták a kutatók, akik úgy vélik, hogy a malária parazitájának, további több száz fehérjéje juthat be ezzel a szállítási móddal a gazda vörösvérsejtjeibe, és a folyamat kulcsfontosságú a parazita túlélése és fertőzőképessége szempontjából.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.06.18 14:26, Megjelenés: 2009.06.18 14:26
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Hogyan maradjon fitt repülőgépes utazáskor is?

    Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a repüléssel összefüggésbe hozható problémát.

    Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

    A tömegközlekedésen való hosszabb utazás gyakran kimerítő, ám néhány egyszerű táplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsot betartva sokkal élvezetesebbé teheti az utazást és frissen érkezhet meg úti céljához.

    A malária tünetei, kezelése és megelőzése

    A malária napjainkban is világszerte számos áldozatot követelő, trópusi körülmények között előforduló, szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedés. Neve ("rossz levegő") arra utal, hogy a megfigyelések a mocsarakhoz, azok környezetében előforduló párás, jellegzetes szagú levegőhöz kötötték a betegség kialakulását. A terjedés valódi felelőse a trópusi mocsarak környékén zsúfoltan előforduló Anohpeles szúnyogfaj.

    Mocsárlázas Magyarország

    A történelem során a malária, a mocsárláz nem csupán távoli, egzotikus országokban szedte áldozatait, hanem egészen a XX. század közepéig a Kárpát-medencében is népbetegségnek számított.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
    A dohányfüstbe ment terv
    Mindenki azzal jár a legjobban, ha rá sem szokik a dohánytermékekre.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások