A malária titkai - új kutatás

MTI
megjelent:

A maláriát okozó paraziták néhány fehérjét használnak fel arra, hogy belopakodjanak a gazdaszervezet vörösvérsejtjeibe - közölték a Nature tudományos magazin legutóbbi számában megjelent cikkükben ausztrál kutatók.

"Ez a tanulmány, új típusú fehérjeszállítási rendszert fedett fel, ezáltal a maláriaellenes szerek fejlesztőinek, egyfajta "Achilles-sarkot kínál" - értékelték ausztrál, és amerikai szakértők ugyanezen lapszámban a felfedezést.

A malária parazitái apró "buborékokban", a sejtnedvüregekben (vakuólumokban) élnek a megfertőzött gazdasejtekben, ezért két membránon is át kell hatolniuk, hogy elérjék a gazdaszervezet vörösvérsejtjeit.

Azt a mechanizmust, melyben a parazita fehérjéi átjutnak annak membránján, már egy ideje ismerték a tudósok, az azonban kevéssé volt ismert, hogyan jutnak át a vakuólum membránján is, és kerülnek be a gazdasejtbe.

A melbourne-i Burnet Intézet munkatársai, Brendan Crabb vezetésével fejtették meg, hogy a néhány fehérje - melyeket PTEX-nek neveznek - miként helyezkedik el a sejtnedvüreg membránjában.

"A PTEX-et néhány fehérje alkotja, melyek összekapaszkodnak, így hoznak létre egy szállítóeszközt" - írták a kutatók, akik úgy vélik, hogy a malária parazitájának, további több száz fehérjéje juthat be ezzel a szállítási móddal a gazda vörösvérsejtjeibe, és a folyamat kulcsfontosságú a parazita túlélése és fertőzőképessége szempontjából.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, forrás: WHO
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.