Okuláris migrén

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az okuláris migrén kifejezés megtévesztő lehet. Néha két különböző dologra is használják, melyek közül az egyik nem ad okot aggodalomra, ám a másiknak súlyos következményei lehetnek.

Migrén aura

Egyes esetekben, az okuláris migrén kifejezés mögött a migrén aura áll, mely kihat a látásra is. A migrén aura, mely megelőzi vagy kíséri a migrént, leggyakrabban fény- és hangérzékenységgel jelentkezik.

A migrén aura látást befolyásoló hatása meglehetősen gyakran tapasztalható, és szerencsére nem tart hosszú ideig. Általában mindkét szemet érinti, mialatt villódzó fényeket, fehér foltokat, szikrákat, villámszerű fényjelenségeket, vagy lassan növő sötét foltokat tapasztalhat. Noha ezek a tünetek nem túl súlyosak, ideiglenesen befolyásolhatják a vezetési vagy olvasási készségét.

Retinális migrén

Az okuláris migrén elnevezést gyakran összekeverik a retinális migrénnel. A retinális migrén – a migrén aurától eltérően – csak az egyik szemet érinti. Ilyenkor a betegnek váratlanul eltűnik egyik szemén a látómezejének egy része. Az esetek többségében azonban az egyik szem látásának elvesztése mögött nem migrén, hanem valami sokkal komolyabb ok áll.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A fejtetői fejfájás okai

A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért...

A fejfájások elterjedtsége

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is...

A fej idegi eredetű fájdalmai -...

Sokan vannak, akiknek mindennapjait keseríti meg a naponta jelentkező fejfájás. Az esetek döntő többségében nincs szervi eltérés a háttérben, ám...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.