Okuláris migrén

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az okuláris migrén kifejezés megtévesztő lehet. Néha két különböző dologra is használják, melyek közül az egyik nem ad okot aggodalomra, ám a másiknak súlyos következményei lehetnek.

Migrén aura

Egyes esetekben, az okuláris migrén kifejezés mögött a migrén aura áll, mely kihat a látásra is. A migrén aura, mely megelőzi vagy kíséri a migrént, leggyakrabban fény- és hangérzékenységgel jelentkezik.

A migrén aura látást befolyásoló hatása meglehetősen gyakran tapasztalható, és szerencsére nem tart hosszú ideig. Általában mindkét szemet érinti, mialatt villódzó fényeket, fehér foltokat, szikrákat, villámszerű fényjelenségeket, vagy lassan növő sötét foltokat tapasztalhat. Noha ezek a tünetek nem túl súlyosak, ideiglenesen befolyásolhatják a vezetési vagy olvasási készségét.

Retinális migrén

Az okuláris migrén elnevezést gyakran összekeverik a retinális migrénnel. A retinális migrén – a migrén aurától eltérően – csak az egyik szemet érinti. Ilyenkor a betegnek váratlanul eltűnik egyik szemén a látómezejének egy része. Az esetek többségében azonban az egyik szem látásának elvesztése mögött nem migrén, hanem valami sokkal komolyabb ok áll.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Migrén: nem mindegy, hogy reggel vagy...

Először figyelték meg reggeli és esti migrénesek agyműködését különböző érzelmek feldolgozása közben. A Semmelweis Egyetem kutatói arra...

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A...

A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a...

A koronavírus árnyékában a...

A koronavírus okozta járványhelyzet elhúzódása miatt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kevesebb figyelmet kap a hazánkban is súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.