A májbetegségek okai és tünetei - Van, ami segíthet

Szponzorált tartalom
megjelent:

A máj különböző megbetegedései során jelentkező tüneteket hatékonyan enyhíthetjük a népi gyógymódban régóta alkalmazott máriatövisben megtalálható silymarinnal, amely a Silegon tabletta egyik hatóanyaga. (x)

Az epesavak termelése a zsíranyagcsere szempontjából elengedhetetlen, mennyiségének változása bizonyos betegségek (pl. epekő, sárgaság, következményes bőrviszketés) kialakulásához vezethet. Kiválasztódásuk nélkül a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának elmaradása észlelhető, annak minden következményével (mint pl. a fokozott vérzékenység).

Mikor segíthet a Silegon? A máj megbetegedésének okai

A máj megbetegedéseinek általános tünete az étvágytalanság, hányinger, rossz közérzet (legtöbbször fertőzéses alapon), a sárgaság, a görcsös esetleg deréktájba sugárzó fájdalom (leginkább az epehólyagot érintő megbetegedések, mint pl. az epekő vagy a tumor esetén), a viszketés, a has puffadása és a máj megnagyobbodása.

A betegségek a probléma hátterében meghúzódó okok alapján csoportosíthatók. Lehetnek fertőzéses eredetűek, mint a leggyakrabban széklettel terjedő hepatitis A (a fertőző májgyulladás A típusú vírus miatt), vagy a vérrel vagy szexuális úton terjedő hepatitis B és C.

Kialakulhat azonban fokozott alkoholfogyasztás következtében (alkoholos májcirrózis), de extrém túlsúly miatti zsírmáj formájában is jelentkezhet. Lehet tumoros eredetű vagy mérgezéses forma is (pl. súlyos gombamérgezések esetén).

Silegon és az ősi népi gyógymódok

A különböző megbetegedések májsejt roncsoló hatásának elkerülését legtöbbször specifikus terápiával lehetséges elérni, de a tünetek mérséklésében szupportív, támogató terápiára is lehetőség nyílik. Ennek egyik formája a speciális májkímélő diéta mellett alkalmazható májvédő silymarin (Silagon) adása, amit a máriatövisből (Silybum marianum/Cardui mariae fructus) vonnak ki és a népi gyógyászat már régóta alkalmaz. Antioxidáns és szabadgyök fogó hatással rendelkezik és a májsejtek regenerációját segíti elő, a májsejtek membránjának stabilitás fokozásával. A Silegon tabletta formájú, amelyet napi több alkalommal szükséges szedni. Alkalmazásának felnőttkorban a vivőanyaggal szembeni allergia és az epeutak elzáródásával járó megbetegedések képezik ellenjavallatát. Gyermekkorban adása nem javasolt, terhesség esetén mellékhatásra vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre. Alkalmazása során a májkímélő diéta betartása (zsírszegény, sovány hús, zöldségben és gyümölcsben dús étrend) és az alkohol kerülése szükséges.

A Silegon szedése a gépkocsivezetést nem befolyásolja. Bizonyos pszichiátriai gyógyszerkészítmények együttes alkalmazása kerülendő, cukorbetegek esetén a vivőanyag szacharóz tartalmára ügyelni kell. Mellékhatásként ritkán (10 000 betegnél 1-10 esetben) hasmenés, emésztési zavar fordulhat elő. Akár több hónapon át is szedhető. Bármilyen, a kezelést érintő kérdés esetén keressék fel a kezelőorvosukat.

A Silegon 70 mg drazsé vény nélkül kapható gyógyszer. Hatóanyaga a 100 mg Extractum Cardui mariae fructus (ami megfelel 70 mgsilimarinnak, ami legalább 30 mg silibinint tartalmaz) drazsénként.
A kockázatokról és a mellékhatásokról
olvassa el a betegtájékoztatót
vagy kérdezze meg kezelőorvosát,
gyógyszerészét!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Oxygen Medical - Dr. Vass Éva, gasztroenterológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.