ICE, a három betűs segítség

Független Hírügynökség
megjelent:

Civilek indítottak mozgalmat, hogy mindenki írja be mobiltelefonjába ICE rövidítéssel annak a számát, akit szeretné, hogy értesítsenek egy balesetkor. A rendőrök ugyanis személyazonosító hiányában sokszor csak később tudnak szólni a rokonoknak.

Közösségi oldalakon terjed a felhívás az Ilona Cecil Elemérről, azaz az ICE-ról - számolt be az RTL Híradója. A rövidítést - a "baj esetére" angol megfelelőjének (in case of emergency) kezdőbetűit - külföldön is érteni fogják. Annak a telefonszámát kell ezzel a három betűvel beírni a mobiltelefonba, akit balesetkor értesíthetnek.

A Baleseti Központ igazgatója szerint erre a három betűre sokszor lenne szükség. Rendőrség is tájékozódni akar, ha a baleset áldozatánál nincs semmilyen papír. Így egy telefonnal rögtön segítséget lehet kapni - mondta.

Az embernek jobb többszörösen bebiztosítania magát - tanácsolja a professzor. Szerinte a mobiltelefon mellett a pénztárcába is érdemes tenni egy cédulát, rajta a névvel, vércsoporttal és egy hozzátartozó telefonszámával.

Az első pillanatokban nem fontos a személyazonosság

Az első pillanatokban egy baleset helyszínén nem fontos a sérültek személyazonossága - mondta Sárváry András, Péterffy Sándor Baleseti Központ szakmai igazgatója. Sárváry szerint első pillanatban nem, de a későbbiekben befolyásolhatja - például eszméletlen betegeknél - hogy nem ismert a családi háttere. Egy kockázatosabb beavatkozásnál például fontos lehet a beleegyezés.

Érdemes olyan iratot tartani magánál mindenkinek, amin rajta van a vércsoportja, milyen gyógyszert szed, milyen súlyos betegsége van.

A személyazonosságot általában a rendőrség állapítja meg, gyakran napok múlva kerülnek meg a beteg adatai. A mentők nem igazán használják fel a beteg adatainak megállapításához a telefonját, sokszor erre lehetőségük sincs, első az életmentés.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.