• ICE, a három betűs segítség

    Szerző: Független Hírügynökség

    Civilek indítottak mozgalmat, hogy mindenki írja be mobiltelefonjába ICE rövidítéssel annak a számát, akit szeretné, hogy értesítsenek egy balesetkor. A rendőrök ugyanis személyazonosító hiányában sokszor csak később tudnak szólni a rokonoknak.

    Közösségi oldalakon terjed a felhívás az Ilona Cecil Elemérről, azaz az ICE-ról - számolt be az RTL Híradója. A rövidítést - a "baj esetére" angol megfelelőjének (in case of emergency) kezdőbetűit - külföldön is érteni fogják. Annak a telefonszámát kell ezzel a három betűvel beírni a mobiltelefonba, akit balesetkor értesíthetnek.

    Hirdetés

    A Baleseti Központ igazgatója szerint erre a három betűre sokszor lenne szükség. Rendőrség is tájékozódni akar, ha a baleset áldozatánál nincs semmilyen papír. Így egy telefonnal rögtön segítséget lehet kapni - mondta.

    Az embernek jobb többszörösen bebiztosítania magát - tanácsolja a professzor. Szerinte a mobiltelefon mellett a pénztárcába is érdemes tenni egy cédulát, rajta a névvel, vércsoporttal és egy hozzátartozó telefonszámával.

    Az első pillanatokban nem fontos a személyazonosság

    Az első pillanatokban egy baleset helyszínén nem fontos a sérültek személyazonossága - mondta Sárváry András, Péterffy Sándor Baleseti Központ szakmai igazgatója. Sárváry szerint első pillanatban nem, de a későbbiekben befolyásolhatja - például eszméletlen betegeknél - hogy nem ismert a családi háttere. Egy kockázatosabb beavatkozásnál például fontos lehet a beleegyezés.

    Érdemes olyan iratot tartani magánál mindenkinek, amin rajta van a vércsoportja, milyen gyógyszert szed, milyen súlyos betegsége van.

    A személyazonosságot általában a rendőrség állapítja meg, gyakran napok múlva kerülnek meg a beteg adatai. A mentők nem igazán használják fel a beteg adatainak megállapításához a telefonját, sokszor erre lehetőségük sincs, első az életmentés.

    (FH)

    Módosítva: 2008.11.10 16:38, Megjelenés: 2008.11.10 16:38
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

    Vészhelyzet - Általános tennivalók

    Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

    Életmentő lenne, mégsem segítünk

    A Szinapszis Kft. a Webbeteg.hu internetes betegportál megbízásából készült kérdőíves kutatása választ várt a felnőtt lakosság elsősegélynyújtási hajlandóságáról és aktivitásáról. A kutatás eredményéről és tanulságairól megkérdeztük az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, Győrfi Pált is, aki a kiábrándító valóságról, a gyakorlatban nem létező elsősegélynyújtási hajlandóságról mesélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.