A gyilkos galóca

Freepress
megjelent:

A Magyarországon fellelhető több száz gombafaj közül a legveszélyesebb a gyilkos galóca, amelyből már néhány gramm is halálos lehet egy egész asztaltársaság számára.

„A hazánkban regisztrált összes halálos gombamérgezés 98%-áért a gyilkos galóca a felelős.” – nyilatkozta Dr. Mátyus Mária, gombaszakértő. Külsőre könnyen összetéveszthető egyéb gombákkal, ezért fontos, hogy csak bevizsgált gombát vásároljunk, illetve gombaszedésre csak tapasztalt szakértők vállalkozzanak.

Tarlógomba vagy gyilkos galóca?

A burokba zárt, zsenge gyilkos galóca feltűnően hasonlít az ehető bimbós pöfetegre, de a burok felmetszése nyilvánvalóvá teszi a különbséget. A kifejlett gyilkos galóca lemezei, tönkje és a bocskora is fehér színű, valamint gallérral is rendelkezik. A kalap felülete sugarasan szálas, és apró burokmaradványok fedezhetőek fel rajta. A színe zöldes, sárgás, esetleg barnás.

Külsőre az egyetlen lényeges különbség közte és a tarlógomba között, hogy a gyilkos galócának van bocskora. Ha a gomba túl mélyen ül az avarban, a tapasztalatlan gombász elvághatja a talaj felett anélkül, hogy észrevenné a bocskorát. Ajánlott megjegyezni, hogy a két gombafajnak eltérő a lelőhelye. A tarlógomba a füves réteket és kaszálókat szereti, míg a gyilkos galóca a lomberdőkben terem, esetleg a fenyvesekben. Hazánkban szinte bárhol megtalálható.

Gyilkos galóca - Biztos halál

Már néhány gramm gyilkos galóca feltálalása is akár 8-10 ember halálát okozhatja. A méreganyagot nem lehet kifőzni vagy szárítással eltávolítani, és még évek múlva sem bomlik le.

A gyilkos galóca elfogyasztását követő 18-24 óra múlva a beteg tartós hányingert, majd hányást tapasztal. Később egyéb tünetek lépnek fel, mint az általános gyengeségérzet, a fejfájás és az ájulás. Amikor hatni kezdenek a méreganyagok, a beteg közérzete kicsit javul, pedig ilyenkor következik be a vese és a májsejtek végzetes károsodása. Az orvos már nem tudja megakadályozni a tragédiát.

Tovább Elsősegély mérgezések esetén

(Freepress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.