Hamar rezisztenssé válnak a tetvek

Szerző: Medipress

Leggyakrabban permetrin és malation rovarirtó szereket tartalmazó oldatokkal kezelik a tetvességet, de az 1990-es évek óta a tetvek egyre ellenállóbbá váltak e vegyszerekkel szemben.

Egy csütörtökön közzétett tanulmányból kiderül, hogy a rühesség kezelésében használt Ivermectin a hagyományos készítményekkel szemben ellenálló, makacs fejtetűtől is megszabadíthat. A tetvesség világszerte mintegy 100 millió embert érint, különösen általános iskolás gyerekeket – áll a New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányban.

A tetvesség tünetei

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik... Ez a tetvesség jele lehet. Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkék találhatók, kifejlett rovar nem.
A tetvesség tünetei

Leggyakrabban permetrin és malation rovarirtó szereket tartalmazó oldatokkal kezelik a betegséget, de az 1990-es évek óta a tetvek egyre ellenállóbbá váltak e vegyszerekkel szemben.

Emiatt a szülőknek gyakran nem marad más választása, mint a tetvészkedés – finom fésűvel átbogarászni gyermekük haját, és eltávolítani a parazitákat. Az Ivermectin a kutatást vezető francia kutatók szerint ígéretes alternatívának tűnik.

Hamar rezisztenssé válnak a tetvek

Kísérletükben 812 felnőtt és gyerek vett részt brit, francia, ír és izraeli háztartásokból. A páciensek felét malationnal, a másik felét pedig Ivermectinnel kezelték, melyet két alkalommal, hét napos eltéréssel használtak kilónként 400 mikrogramm dózisban.

Rühesség

A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, úgymint az ujjak közötti területek, az emlőbimbó udvara, a nemi szervek és azok környéki terület.
A rühesség tünetei

Két hét múlva az Ivermectinnel kezelt csoport tagjainak 95,2 százaléka tetűmentes lett, míg a malationt használó csoportban ez az aránya csak 85 százalék volt.

„Az Ivermectin hatékonyabb, mint a legjobb tetvesség elleni samponok, de fenn kell tartani a problémás, ellenálló esetekre” – nyilatkozta a kísérlet koordinátora, Olivier Chosidow, a francia Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Intézet (INSERM) kutatója. A gyógyszer túlzott használata következtében ugyanis rezisztencia alakulhat ki, ami ugyanarra a sorsra juttatná, mint a korábbi készítményeket.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Hogyan válasszunk megfelelő...

Nyári kirándulások, vagy szabad téren eltöltött esték kellemetlen vendége a szúnyog. Ilyenkor természetesen szúnyogriasztóval próbálunk...

Ingyen szúnyoglárvairtó tablettát...

Már van olyan önkormányzat az országban, amely minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni...

A tetvesség tünetei és veszélye...

A napokban észrevettem, hogy tetvek vannak mindenhol. A polcon, dobozokon, tévén... El lehet kapni valamit tőlük? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol...

Tetves a gyermekem, mit tegyek?

A gyermekközösségekben gyakrabban találkozhatunk egy kellemetlen élősködő által okozott problémával, a fejtetvességgel. Fejtetű előfordulhat már...

A tetvesség

Milyen tetvek lehetnek az ember parazitái? Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogyan lehet elejét venni a fertőzésnek?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.