Hamar rezisztenssé válnak a tetvek

Medipress
megjelent:

Leggyakrabban permetrin és malation rovarirtó szereket tartalmazó oldatokkal kezelik a tetvességet, de az 1990-es évek óta a tetvek egyre ellenállóbbá váltak e vegyszerekkel szemben.

Egy csütörtökön közzétett tanulmányból kiderül, hogy a rühesség kezelésében használt Ivermectin a hagyományos készítményekkel szemben ellenálló, makacs fejtetűtől is megszabadíthat. A tetvesség világszerte mintegy 100 millió embert érint, különösen általános iskolás gyerekeket – áll a New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányban.

A tetvesség tünetei

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik... Ez a tetvesség jele lehet. Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkék találhatók, kifejlett rovar nem.
A tetvesség tünetei

Leggyakrabban permetrin és malation rovarirtó szereket tartalmazó oldatokkal kezelik a betegséget, de az 1990-es évek óta a tetvek egyre ellenállóbbá váltak e vegyszerekkel szemben.

Emiatt a szülőknek gyakran nem marad más választása, mint a tetvészkedés – finom fésűvel átbogarászni gyermekük haját, és eltávolítani a parazitákat. Az Ivermectin a kutatást vezető francia kutatók szerint ígéretes alternatívának tűnik.

Hamar rezisztenssé válnak a tetvek

Kísérletükben 812 felnőtt és gyerek vett részt brit, francia, ír és izraeli háztartásokból. A páciensek felét malationnal, a másik felét pedig Ivermectinnel kezelték, melyet két alkalommal, hét napos eltéréssel használtak kilónként 400 mikrogramm dózisban.

Rühesség

A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, úgymint az ujjak közötti területek, az emlőbimbó udvara, a nemi szervek és azok környéki terület.
A rühesség tünetei

Két hét múlva az Ivermectinnel kezelt csoport tagjainak 95,2 százaléka tetűmentes lett, míg a malationt használó csoportban ez az aránya csak 85 százalék volt.

„Az Ivermectin hatékonyabb, mint a legjobb tetvesség elleni samponok, de fenn kell tartani a problémás, ellenálló esetekre” – nyilatkozta a kísérlet koordinátora, Olivier Chosidow, a francia Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Intézet (INSERM) kutatója. A gyógyszer túlzott használata következtében ugyanis rezisztencia alakulhat ki, ami ugyanarra a sorsra juttatná, mint a korábbi készítményeket.

(Medipress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.