Madárinfluenza-vakcina a mutációk ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Japán kutatók hétfőn bejelentették, hogy olyan oltást fejlesztettek ki a madárinfluenza ellen, amely a vírus később kialakuló mutánsaival szemben is védelmet nyújt.

A ma létező vakcinák, csak a madárinfluenza jelenlegi formái ellen védenek, de bizonytalan, hogy mennyire maradnak hatásosak, ha a vírus átalakul. A rendelkezésre álló védőoltások a vírus burkát célozzák meg, és azt akadályozzák meg, hogy a vírus hozzákapcsolódjon a gazdasejthez, mert ez a vírus behatolásának az első fázisa.

A japánok új vakcinája, ezzel szemben a vírus magját támadja, így az képtelen lesz sokszorosítani magát a gazdasejtben. Az influenzavírus burka könnyen változik, ezért jönnek létre az újabb és újabb mutációk, ezzel szemben a vírus magja ritkábban módosul.

A japánok egérkísérletekben, már hatásosnak találták az új védőoltást. A vakcina egy liposzóma (zsírsejt), amelynek a belseje tartalmazza a megfelelő ellenanyagot. A kísérleteket a Hokkaidói Egyetem, a Szaitama Orvosegyetem és az NOF tokiói vegyipari vállalat kutatói folytatják. A bejelentés hírére az NOF részvényei hétfőn 20,83 százalékkal emelkedtek, elérve a megengedett legnagyobb napi drágulást.

A kutatócsapat áprilisban, emberi génekkel preparált egereken kezdi tesztelni a védőoltást. A japán szakemberek azt remélik, hogy a vakcinájuk nemcsak a madárinfluenza ma még nem létező esetleges módosulásai ellen lesz jó, hanem számos más influenzatörzs ellen is. De felhívják a figyelmet, hogy még több évi kutatómunkába telik, mire gyakorlatban is használható lesz a védőoltás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 5-i adatai szerint, 2003 vége óta 235-en haltak meg H5N1-es madárinfluenzában. A vírus egyelőre csak extrém esetekben képes embereket is megfertőzni, de a tudósok attól félnek, hogy előbb-utóbb kialakul egy olyan mutációja, amely emberről emberre is terjed. Egy ilyen vírus világjárványt fog okozni, amelynek sok millióan esnek áldozatul.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.