• Madárinfluenza-vakcina a mutációk ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Japán kutatók hétfőn bejelentették, hogy olyan oltást fejlesztettek ki a madárinfluenza ellen, amely a vírus később kialakuló mutánsaival szemben is védelmet nyújt.

    A ma létező vakcinák, csak a madárinfluenza jelenlegi formái ellen védenek, de bizonytalan, hogy mennyire maradnak hatásosak, ha a vírus átalakul. A rendelkezésre álló védőoltások a vírus burkát célozzák meg, és azt akadályozzák meg, hogy a vírus hozzákapcsolódjon a gazdasejthez, mert ez a vírus behatolásának az első fázisa.

    A japánok új vakcinája, ezzel szemben a vírus magját támadja, így az képtelen lesz sokszorosítani magát a gazdasejtben. Az influenzavírus burka könnyen változik, ezért jönnek létre az újabb és újabb mutációk, ezzel szemben a vírus magja ritkábban módosul.

    Hirdetés

    A japánok egérkísérletekben, már hatásosnak találták az új védőoltást. A vakcina egy liposzóma (zsírsejt), amelynek a belseje tartalmazza a megfelelő ellenanyagot. A kísérleteket a Hokkaidói Egyetem, a Szaitama Orvosegyetem és az NOF tokiói vegyipari vállalat kutatói folytatják. A bejelentés hírére az NOF részvényei hétfőn 20,83 százalékkal emelkedtek, elérve a megengedett legnagyobb napi drágulást.

    A kutatócsapat áprilisban, emberi génekkel preparált egereken kezdi tesztelni a védőoltást. A japán szakemberek azt remélik, hogy a vakcinájuk nemcsak a madárinfluenza ma még nem létező esetleges módosulásai ellen lesz jó, hanem számos más influenzatörzs ellen is. De felhívják a figyelmet, hogy még több évi kutatómunkába telik, mire gyakorlatban is használható lesz a védőoltás.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 5-i adatai szerint, 2003 vége óta 235-en haltak meg H5N1-es madárinfluenzában. A vírus egyelőre csak extrém esetekben képes embereket is megfertőzni, de a tudósok attól félnek, hogy előbb-utóbb kialakul egy olyan mutációja, amely emberről emberre is terjed. Egy ilyen vírus világjárványt fog okozni, amelynek sok millióan esnek áldozatul.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.10 16:17, Megjelenés: 2008.03.10 16:17
   • Cikkajánló

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Nyaralással járó veszélyek, melyek megelőzhetők

    A nyaralás minden család életében kellemes időtöltés lehet, amikor a szülők hosszabb szabadságot is ki tudnak venni, és szerencsés esetben utazásra, környezetváltozásra is lehetőség adódik. Erre azonban, anyagi okok miatt, sajnos egyre kevesebbeknek van módjuk.

    Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

    Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA