Azonosítottak egy új halálos vírust Afrikában

Szerző: Független Hírügynökség

A Lujónak elnevezett vírus tavaly ősszel öt embert fertőzött meg Zambiában és a Dél-Afrikában. Négyen meghaltak közülük, az ötödik feltehetően az orvosok által ajánlott gyógyszereknek köszönhetően, túlélte a fertőzést.

Amerikai kutatók új halálos vírust azonosítottak Afrikában, amely a rettegett ebolához hasonlóan vérzést okoz.

"Még nem világos, miként fertőződött meg az első személy, ám azt tudjuk, hogy a kórokozó egy rágcsálókban élő víruscsaládból származik" - mondta Ian Lipkin, a Columbia Egyetem járványtani szakembere, a vírus egyik felfedezője.

Lipkin és munkatársai a rendkívül agresszívnek minősített vírusról a PLoS Pathogens című internetes tudományos portálon számoltak be (www.plospathogens.org/home.action).

Testnedvekkel terjed a vírus

A járvány tavaly szeptemberben jelent meg, amikor egy utazási iroda ügynöke - aki a zambiai Lusakában élt - megbetegedett, és állapota gyorsan romlott. A nőt repülővel átszállították a dél-afrikai Johannesburgba, ahol azonban meghalt. A vírus Lujo elnevezése Lusaka és Johannesburg városára utal.

A szakértők úgy vélik, hogy a kórokozó testnedvekkel terjedt tovább. A beteg nőt kezelő mentős is megfertőződött, majd meghalt, sőt három további egészségügyi dolgozó is elkapta a betegséget. Az Afrikában vizsgálódó szakemberek először Ebolának hitték a hasonló tünetek miatt. Lefolyása során a magas lázat rohamok, majd kómás állapot követi, időnként vérzések keletkeznek az injekciók helyén, végül a szervezet teljesen összeomlik.

Az áldozatok véréből és májából nyert genetikai mintákat a New York-i Columbia Egyetemen és az Egyesült Államok atlantai székhelyű járványügyi központjában (CDC) elemezték. A kutatók megállapították, hogy a kórokozó az adenovírusok családjába tartozik, és a szintén afrikai Lassa-láz távoli rokona. Utóbbi fertőzöttjeinél alkalmazzák a ribavirin elnevezésű szert, ezt kapta az egyetlen életben maradt Lujo-beteg is, ám nem egyértelmű, hogy ez mentette-e meg életét.

Nem fenyeget járvány

"Ez nem olyan vírus, mint az influenza, amely széles körben terjedhet" - hangsúlyozta Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, arra utalva, hogy a vírus nem cseppfertőzéssel, hanem testnedvekkel terjed. Szerinte az eset inkább arra jó példa, hogy a korszerű genetikai szekvenáló (génszakaszokat azonosító) módszerekkel a vírus azonosítása napok alatt megtörténik.

A tanulmányt Fauci intézete mellett az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet, valamint a Google is támogatta.

(FH)

Módosítva: 2009.05.30 09:04, Megjelenés: 2009.05.30 09:04
Címkék: Afrika, Vírus
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete.

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Afrikába utazik? Milyen...

Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A...

Észak-Afrika: egészségügyi...

Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely észak-afrikai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen...

Teherautónyi fülműtétes beteg várt...

Operáltunk olyan eseteket is, amelyeket nagyon régen, még tanársegéd koromban gyakoroltunk - mesélte Prof. Dr. Gerlinger Imre, a PTE Klinikai Központ...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.