• Azonosítottak egy új halálos vírust Afrikában

    Szerző: Független Hírügynökség

    A Lujónak elnevezett vírus tavaly ősszel öt embert fertőzött meg Zambiában és a Dél-Afrikában. Négyen meghaltak közülük, az ötödik feltehetően az orvosok által ajánlott gyógyszereknek köszönhetően, túlélte a fertőzést.

    Amerikai kutatók új halálos vírust azonosítottak Afrikában, amely a rettegett ebolához hasonlóan vérzést okoz.

    Hirdetés

    "Még nem világos, miként fertőződött meg az első személy, ám azt tudjuk, hogy a kórokozó egy rágcsálókban élő víruscsaládból származik" - mondta Ian Lipkin, a Columbia Egyetem járványtani szakembere, a vírus egyik felfedezője.

    Lipkin és munkatársai a rendkívül agresszívnek minősített vírusról a PLoS Pathogens című internetes tudományos portálon számoltak be (www.plospathogens.org/home.action).

    Testnedvekkel terjed a vírus

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A járvány tavaly szeptemberben jelent meg, amikor egy utazási iroda ügynöke - aki a zambiai Lusakában élt - megbetegedett, és állapota gyorsan romlott. A nőt repülővel átszállították a dél-afrikai Johannesburgba, ahol azonban meghalt. A vírus Lujo elnevezése Lusaka és Johannesburg városára utal.

    A szakértők úgy vélik, hogy a kórokozó testnedvekkel terjedt tovább. A beteg nőt kezelő mentős is megfertőződött, majd meghalt, sőt három további egészségügyi dolgozó is elkapta a betegséget. Az Afrikában vizsgálódó szakemberek először Ebolának hitték a hasonló tünetek miatt. Lefolyása során a magas lázat rohamok, majd kómás állapot követi, időnként vérzések keletkeznek az injekciók helyén, végül a szervezet teljesen összeomlik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Az áldozatok véréből és májából nyert genetikai mintákat a New York-i Columbia Egyetemen és az Egyesült Államok atlantai székhelyű járványügyi központjában (CDC) elemezték. A kutatók megállapították, hogy a kórokozó az adenovírusok családjába tartozik, és a szintén afrikai Lassa-láz távoli rokona. Utóbbi fertőzöttjeinél alkalmazzák a ribavirin elnevezésű szert, ezt kapta az egyetlen életben maradt Lujo-beteg is, ám nem egyértelmű, hogy ez mentette-e meg életét.

    Nem fenyeget járvány

    "Ez nem olyan vírus, mint az influenza, amely széles körben terjedhet" - hangsúlyozta Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, arra utalva, hogy a vírus nem cseppfertőzéssel, hanem testnedvekkel terjed. Szerinte az eset inkább arra jó példa, hogy a korszerű genetikai szekvenáló (génszakaszokat azonosító) módszerekkel a vírus azonosítása napok alatt megtörténik.

    A tanulmányt Fauci intézete mellett az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet, valamint a Google is támogatta.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.30 09:04
    Címkék: Vírus, Afrika,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vírusos szemölcsök eltávolítását bízzuk bőrgyógyászra!

    A nyaralások előtt sokan későn gondolnak a vírusos szemölcseik eltávolíttatására, így nemcsak esztétikai gondot jelenthet például a futószemölcsök (verruca plana juvenilis) látványa, de a túlzott UV sugárzás sem hat jól a beteg bőrfelületre.

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Afrikába utazik? Milyen óvintézkedések szükségesek?

    Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A kórházaktól és orvosi rendelőktől sem várható el az európai színvonal.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Az ondó számos vírusnak nyújt búvóhelyet

    A jelenlegi orvosi szakirodalom elemzése 27 fertőző vírus genetikai bizonyítékát mutatta ki a spermában, beleértve a félelmet keltő Zika, az Ebola, a Marburg, a Lassa-láz és a chikungunya, valamint a mumpsz, az Epstein-Barr és a bárányhimlő vírusok részecskéit.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.