• Új koronavírus: kell-e tartanunk tőle hazánkban?

    Szerző: WEBBeteg-T.A.,újságíró

    A legfrissebb adatok szerint Olaszországban is találtak új koronavírussal fertőzött embert: egy 45 éves férfi Jordániából utazott haza, családjából egy 42 éves nő és egy 2 éves kislány is érintett már. Az állapotuk stabil. Ezzel az esettel együtt összesen 53 igazolt közel-keleti légúti koronavírus-fertőzésről tud a WHO, ezek közül 30 halálos eset - tájékoztatta a WEBBeteget dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

    A közel-keleti légúti koronavírus szoros kontaktus esetén képes emberről emberre terjedni, nem árt tehát az óvatosság, a higiénés szabályok betartása, amennyiben a közel-keleti régióba, főként Szaúd-Arábiába, Katarba vagy az Egyesült Arab Emírségekbe utazunk nyaralni.

    Hirdetés

    A coronavírusok az emberi közönséges nátha második leggyakoribb kórokozói. Láztalan, erős orrfolyással járó kórkép - mondta érdeklődésünkre dr. Orosi Piroska tanszékvezető egyetemi docens (DEOEC - Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék). Egyes típusai hányást, hasmenést is okozhatnak.

    2003 óta a legismertebb koronavírus a SARS (atípusos tüdőgyulladás), a súlyos heveny légúti tünetegyüttes kórokozója, amely Hongkongból terjedt el - emlékeztet dr. Orosi Piroska. Az akkori SARS-járványban világszerte mintegy nyolcezren megbetegedtek, a fertőzöttek mintegy 10 százaléka meghalt. A halálozási arány sokkal magasabb volt az 50 év fölötti korosztálynál.

    Nincs ellene orvosság?

    „Sajnos, egyelőre nincsen ellene semmilyen orvosság. Ugyanis eddig nem tartották komoly vírusnak. A cégek nem voltak érdekelve ilyen gyógyszer kibocsátásában. Vakcinát pedig nem lehet gyorsan előállítani. Ez minimum három évet igényel és több milliárd dollárt. Vegyi szer gyorsabban előállítható."

    (Jurij Gendon, az Orosz Orvostudományi Akadémia Vírusellenes Szerek Tudományos Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa - MTI)

    A közel-keleti légúti koronavírus

    A jelenlegi új koronavírus 2012-ben jelent meg Szaúd-Arábiában. Idén májusban halmozódott a megbetegedés, amelynek kiindulópontja a közel-keleti régióhoz köthető.

    Súlyos, kórházi ellátást igénylő légúti megbetegedést okoz, főként tüdőgyulladást. Eddig 53 személyt fertőzött meg a koronavírus, közülük 30-an meghaltak. Főként idősebb, más alapbetegségben is szenvedő férfiak fertőzödtek meg eddig. Európában (Anglia, Franciaország és Németország) 4 halálesetről tudnak a hatóságok - az ő esetükben igazolható volt a vírus emberről emberre való terjedése.

    Fontos a higiénia!

    Az új koronavírus közvetlen veszélyt nem jelent számunkra, magyarokra, még nem találtak itthon fertőzött személyt. De ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk. A fertőzés kockázatának azok vannak kitéve, akik az Arab-félszigetre vagy az azzal szomszédos országokba utaznak. A legtöbb beteg Jordániából, Szaúd-Arábiából, Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből származik. A szakemberek megnyugtatnak bennünket: viszonylag kevés utazás bonyolódik le a két régió között, de ha mégis ezekbe az országokba tervezünk utazást, tartsuk be a más esetekben is előírt higiénés szabályokat.

    Amennyiben valaki az érintett régióból érkezik haza és súlyos légúti tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz - tanácsolja Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. A hazai egészségügyi intézmények felkészültek az ilyen betegek ellátására, a jelzőrendszer is működik a klinikák és az ÁNTSZ között - mondta dr. Orosi Piroska tanszékvezető egyetemi docens.

    Mi történik a beteggel?

    Súlyos tünetek esetén a feltételezett beteg kórházba kerül, ahol az anamnézis felvétele során kiderül az is, hogy előzőleg a Közel-Keleten járt. Ebben az esetben a kezelőorvos azonnal jelzi az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) felé, hogy olyan súlyos fertőző beteg került az osztályra, akinél felmerülhet az új koronavírus, a MERS-CoV okozta megbetegedés gyanúja. Az OEK Légúti Vírus Laboratóriuma rendelkezik a megfelelő, gyors diagnosztikai eszközökkel ahhoz, hogy a feltételezett betegtől vett mintából 2-3 órán belül eredmény születhessen. Ezt követően jelentési rendszerünk azonnal továbbítja az információt a nemzetközi szervezetek felé - tájékoztatta portálunkat dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Légúti Vírus Osztályának főorvosa.

    (WEBBeteg-T.A.,újságíró)

     

    Módosítva: 2013.06.04 15:45, Megjelenés: 2013.06.04 15:45
   • Cikkajánló

    Mi okozhat székrekedést?

    Mi okozhat székrekedést?

    Dr. Plósz János

    Helytelen életmód és rossz táplálkozási szokások, de bélbetegségek is okozhatják.

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, esetleges világjárvánnyá is válhat.

    Új típusú koronavírus - Mit tudunk eddig róla?

    A 2019-nCoV névre keresztelt új típusú koronavírust első alkalommal a kínai Wuhan városban detektálták. A legtöbb fertőzés továbbra is Kínában fordul elő, ám valamennyi kontinensen megjelent. A WEBBeteg infektológus szakértője segítségével foglaljuk össze, mit tudunk eddig az új típusú vírusról.

    Koronavírus - őket sújtja leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint

    Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata - adta hírül a BBC hírportálja a koronavírus-járványról készült eddigi legátfogóbb tanulmány első, nyilvánosságra hozott részletei alapján.

    Koronavírus: újabb terápiás módszert tesztelnek

    Kínában az elmúlt egy napban 121-en vesztették életüket az új koronavírus okozta tüdőgyulladásban, ebből 108-an a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Hupejen kívül folyamatosan csökken az új megbetegedések száma - közölte pénteken az országos egészségügyi bizottság, hozzátéve, hogy közben újabb reményt keltő terápiás módszert kezdtek el tesztelni.

    A koronavírusok

    A koronavírus a Coronaviridae család Coronavirinae alcsaládjába tartozó fajok általános elnevezése. Gyakori vírusokról van szó, melyek az orr, az arcüregek és a nyelőcső felső részének fertőzését okozhatják leggyakrabban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.