Megtalálhatták az első bizonyítékot: tevéről terjedt emberre a MERS

Szerző: MTI

Megtalálhatták az első bizonyítékot: tevéről terjedt emberre a gyakran halálos fertőzést okozó MERS-koronavírus - derült ki egy új kutatásból.

Állati vírusok

A közelmúltban történt események ismét rávilágították a figyelmet arra, hogy az állatokban rejtőzködő vírusok időről időre embereket fertőznek s okozhatnak járványokat, melyek a modern technika vívmányainak segítségével akár világméretű fertőzéseket válthatnak ki. Hogyan mutálódnak és fertőznek a vírusok?

Eddig is arra gyanakodtak, hogy a közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) a tevékről terjed tovább.

A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői most megtalálták tevék és a fertőzés miatt elhunyt gazdájuk szervezetében "ugyanazt a MERS-vírust" - tudósított a BBC hírportálja.

Mióta 2012 júniusában azonosították a kórokozót, azóta 681 fertőzést és 204 halálesetet jelentettek. A vírus egyértelmű forrását egyelőre nem tisztázták.

A szaúd-arábiai Abdulaziz Király Egyetem kórházában meghalt 44 éves férfi kilenc tevét tartott, amelyek a gazda fertőzése előtt röviddel már betegek voltak. Az orvosi feljegyzések szerint a férfi orrcseppel kezelte az állatait.

A tevék és gazdájuk vírusmintáinak elemzése azt mutatta, hogy "a két kórokozó DNS-szekvenciája, vagyis örökítő információja, genomja azonos volt".

Ezek az adatok azt jelentik, hogy a halált okozó MERS-vírus a fertőzött tevékkel való szoros kapcsolat útján került át az emberre - írták a kutatók.

"Minden bizonyíték arra utal, hogy a tevék adják tovább a kórokozókat, azonban valószínűleg ez az első eset, hogy az állati és emberi kórokozó DNS-szekvenciája azonos, tehát a vírus az állatról terjedt az emberre. Nem világos azonban, hogy légzőszervi úton zajlott-e a fertőzés.

A gazda orrcseppeket adott be az állatoknak, ám a teve tejében is jelentős mennyiségű vírust találtak" - magyarázta Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem virológusa.
(http://www.bbc.com/news/health-27695140)

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Vannak-e ellenjavallatai a...

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadása biztonságos és minimális mellékhatásokkal vagy kockázatokkal jár. Lehetnek...

Koronavírus - 6748 új fertőzött és...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 407 918 fő, közülük 6 194 102 fő a második, 3 869 067 fő a harmadik, 293 131...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.