Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindult az új ügyeleti rendszer

MTI
megjelent:

Elindult szombaton Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is az új, egységes ügyeleti rendszer - tudatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője.

Győrfi Pál azt írta, az ügyeleti alapellátást április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják a betegek számára.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, a hívással a beteg szakszerű tanácsot kap. Szükség esetén a beteg tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló - tette hozzá. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

A közlemény szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyeken minden egészségügyi eszköz, műszer és gyógyszer rendelkezésre áll, ügyeletre eddig 217 háziorvos és 53 házi gyermekorvos jelentkezett, így a működés személyi feltételei is biztosítottak.

Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

A február 1-jétől a Hajdú-Bihar vármegyében, majd március 1-jétől a Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ellátott betegek visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet - jelezte Győrfi Pál.

A terv szerint a jövő év elejére - egyelőre Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon - áll a közleményben.

Tovább Sürgős-e a sürgős? Miért olyan hosszú a várakozási idő a sürgősségi ellátás során?

(MTI)

Cikkajánló

Gyógynövényekkel a PMS ellen Gyógynövényekkel a PMS ellen

A tünetek enyhítésében segítségünkre lehetnek a gyógynövények. (x)

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Milyen tünetek jelentkezhetnek? Mi okozza? Mi hajlamosíthat rá?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.