Az emberek örülnek a hálapénz betiltásának

portfolio.hu
megjelent:

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A magánegészségügy helye a reformfolyamatban" című online konferencia főbb megállapításait Kertész Balázs, a társaság ügyvezető igazgatója ismertette előadásában.

A kutatást a cég idén márciusban készítette 1200 fő megkérdezésével, országosan és reprezentatív mintavétel mellett, így az abszolút aktuális helyzetet méri és figyeli - ismertette Kertész Balázs prezentációjában.

A kutatás első kérdésére adott válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek 50%-a válaszolt úgy, hogy a legjobb ár-érték arányú megoldást keresi mindig, egy régebbi, bevált olcsóbb megoldás is jó lehet.

Arra is rákérdezett a kutatócég, hogy mit gondolnak az emberek a hálapénz tiltásáról. Ennek eredménye, hogy 83%-a a válaszolóknak teljes mértékben egyetért, vagy legalább azt mondta, hogy inkább egyetért.

Hálapénz és szabályozások

Ugyanakkor a megkérdezettek azzal is tisztában vannak, hogy a hálapénz kivezetésének következményei is lehetnek.

Állami ellátás színvonala

Összefoglalóan 5 megállapítást emelt ki az ügyvezető:

  1. Széleskörű a társadalmi támogatottsága az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésének, és a hálapénz betiltásának.
  2. Jelentős félelem társul azonban ahhoz, hogy az állami rendszer hálapénz nélkül hogyan fog szolgáltatni.
  3. A hálapénz nélküli ellátás és a magánegészségügy kettős finanszírozása összességében valamelyest több lakost terel az állami ellátás irányába.
  4. A magánszolgáltatók megítélése és presztízse továbbra is kiváló, de csak a lakosság harmada szerint éri meg a többletkiadás.
  5. A magánegészségügy lakossági finanszírozása továbbra sincs megoldva.

(portfolio.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.