• Mesterséges intelligencia és az élettudományok

    Szerző: MTA

    A mesterséges intelligenciára épülő, gépi tanulási módszerekkel támogatott sejtszintű analízis tudományterülete napjainkra olyan fejlettségi szintet ért el, ami korábban elképzelhetetlennek tartott perspektívákat vetít előre.

    A modern műszerek egyre gyorsabban és egyre részletesebben képesek felvételeket készíteni a biológiai szövetmintákról. A daganatok, a rosszindulatú elváltozások jelei felfedezhetőek a sejteken, de a szakemberek kapacitása már rég nem elég e hatalmas adattömeg feldolgozásához. A tudományterületen élen járó, többségében szegedi kutatók foglalták össze a legfrissebb eredményeket.

    Hirdetés

    Hogyan segíthet a gépi intelligencia?

    Egy korszerű diagnosztikai laboratóriumaiban, ahol például a daganatgyanús szövetmintákat elemzik, másodpercenként 5-10 kép is készülhet egy-egy mintáról. Így a labor egyetlen mikroszkópja több mint 10 terabájtnyi adatot állíthat elő naponta. „A képi adatok feldolgozása viszont még a mai legmodernebb szoftverekkel is több nagyságrenddel lassúbb: az egyes képek kiértékelése percekig is eltart” – fogalmazzák meg a Cell Systemsben megjelent cikkükben a kutatók, egyúttal nyilvánvalóvá téve, hogy pusztán emberi munkaerővel már réges-rég esélytelen felvenni a tempót az adatáradattal.

    A cikk vezető szerzőjének, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozó Horváth Péternek azonban alapos elképzelései vannak róla, hogy merre vannak a fejlődés irányai. Korábban az mta.hu is hírt adott Horváth és kutatótársainak szoftveréről, az Advanced Cell Classifierről, mely fogadja a mikroszkópokból beérkező képeket, és előzetesen meghatározott jellemzők figyelembevételével elemzi a rajtuk kirajzolódó sejteket. Eközben intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal vagy a patológussal. Végül a kapott válaszokat beépíti saját tudástárába, így egyre növekvő pontossággal képes analizálni a rendelkezésre álló képadatokat.

    Ez is érdekelheti Mintavételi eljárások - Mikor melyik típus indokolt

    Az ilyen és ehhez hasonló folyamatosan tanuló intelligens szoftverek akár több milliárdnyi sejt között is képesek felfedezni szokatlan megjelenésű, új típusokat, ráadásul képesek kiválasztani a sejtek azon jellemzőit, amelyek alapján a legbiztosabban azonosíthatók a szokásostól eltérő típusok. A gépi intelligencia fejlődése, az utóbbi években előtérbe került mélytanulási (deep learning) módszerek használata pedig a szerzők szerint rengeteg lehetőséget tartogat az elemzés folyamatának gyorsítására.

    A gépi tanulás algoritmusainak fejlesztése klasszikus alapkutatási feladat, mint ahogy a rendszerrel felfedezett új (egészséges) sejttípusok leírása is – azonban az alkalmazások sincsenek távol, hiszen a rendszer később a diagnosztika és a gyógyszerkutatás céljait is szolgálhatja.

    A teljes cikket az MTA honlapján olvashatja.

    Legutóbb frissült: 2018.06.29 19:53
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Kivonták a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

    Kiegészítve korábbi határozatát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamennyi, jelenleg gyógyszertárban, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból.

    Férfiegészség a WHO európai régiójában

    Túlságosan sok európai férfi elkerülhető okok: azaz gyógyítható, ám – időben – föl nem fedezett, vagy nem komolyan vett és ezért nem is kezelt betegségek miatt fiatalon hal meg. Ez a fő megállapítása a témát mélységében most először feldolgozó WHO jelentésnek, amelyet tegnap ismertettek újságírókkal Rómában, a WHO európai régiójának döntéshozói által szervezett találkozón.

    Megkezdődött az egészségügyi magánszolgáltatók kötelező csatlakozása az EESZT-hez

    A csatlakozást azon intézményeknek kell november 1-jéig befejezni, amelyek a Központi Implantátumregiszter vagy a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszter rendszerébe már eddig is kötelesek voltak adatokat szolgáltatni.

    Egészségügyi felmérés kezdődik Debrecenben

    Tízezer emberre kiterjedő egészségügyi felmérés kezdődik szeptemberben Debrecenben és környékén - jelentették be a Debreceni Egyetem vezetői.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.