Évtizedek lélegeztetőgépen - Elképesztő élni akarás

Szerző: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Krónikus lélegeztetési centrum kezdte meg működését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

Több olyan betegség is létezik, amelyek miatt a betegek hosszú időn át, akár éveken, sőt évtizedeken keresztül gépi lélegeztetésre szorulnak. Ennek körülményeit javítja, illetve biztosít magas szintű ellátást a most kialakított Krónikus Lélegeztetési Osztály az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Ezzel együtt az osztálynak helyet adó 80 éves épület, és egy másik egység, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály is megújult.

A járványos gyermekbénulás

Heveny, vírusos, járványos megbetegedés, amely átmeneti, vagy végleges izombénulásokat okoz.

A járványos gyermekbénulás (poliomyelitis, Heine-Medin kór) tünetei és megelőzése

Egy ma már elfelejtett betegség, a járványos gyermekbénulás egyik súlyos következményeként sokszor előfordult, hogy az elgyengült izmok miatt a betegek légzését géppel kellett segíteni. A Korányi Intézetben ma is él az egyik olyan beteg, aki a járványos gyermekbénulás következményeként 1959 óta, közel 6 évtizede gépi lélegeztetésre szorul. Ugyanakkor ha teheti – tolószékes segítséggel – akár a kórház területén kívülre is elindul.

Egy másik ápolt egy ritka betegség miatt került olyan állapotba, hogy izmai bénultsága miatt szintén gép segíti lélegzését, immár 20 éve. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy új hobbit keresve magának a művészetnek szentelje életét: naiv festőként már 40 kiállításon van túl, és saját honlapot is szerkeszt.

„Elképesztő élni akarás van ezekben az emberekben, példaértékű ez mindenki számára” – mondja Dr. Pénzes István professzor, aki évtizedek óta foglalkozik hosszú időn át gépi lélegeztetésre szoruló betegekkel, és aki egyben a Korányi Intézetben most megszervezett Krónikus Lélegeztetési Osztály vezetője.

Olvasson tovább! Stephen Hawking betegsége: az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS)

Az új osztálynak helyet adó 80 éves épületet kormányzati források segítségével, 150 millió forintból újították fel. Cél volt az, hogy a kórház területén (biztosítva annak valamennyi előnyét, akár a szükség szerinti azonnali akut ellátást is), de önálló épületben, egyágyas elhelyezéssel, otthonos körülményeket teremtve helyezzék el a régebben és az újonnan ilyen kezelésre szorulókat. A Krónikus Lélegeztetési Osztály és az Intenzív Osztály azoknak a tartósan lélegeztetett betegeknek is hátteret biztosít, akiket a családjuk felügyelete mellett otthon lélegeztetnek.

„Az osztály dolgozói családias légkört teremtve gondoskodnak arról, hogy ezek a többszörösen hátrányos helyzetű emberek a lehetőségekhez mérten a testi, fizikai ápoláson túl visszanyerhessék lelki, emberi méltóságukat. Ha állapotuknál fogva korlátozott mértékben is, de kiteljesíthessék vágyaikat, érzéseiket. Az osztály dolgozói egymást is segítik, megelőzendő a kiégést, a hasonló helyzetekben oly gyakran megjelenő egykedvűséget. Munkájuk példa lehet országszerte” – teszi hozzá Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A Korányi Intézet nem csak a légzőszervi betegségek átfogó centruma hazánkban, de természeti adottságait és az intézet szakmai felkészültségét és nagy szakmai hagyományait kihasználva komoly feladatot vállal a légzőszervi és kardiológiai betegségeket követő rehabilitáció terén is. A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály felújítására is lehetőség nyílt a közelmúltban.

(Országos Korányi Pulmonológiai Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Járvány Járvány

A koronavírus-pandémia 6 pozitív hatása.

A Semmelweis Egyetemen kapta meg az...

Jól van és elhagyhatta a Semmelweis Egyetem intenzív osztályát az egyéves, gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő Lili, aki az intézmény II....

Nyirokérnövekedést serkentő...

A Semmelweis Egyetem kutatói - nemzetközi együttműködésben - olyan mRNS alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokérnövekedés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.