Sikeresen kezelik az agydaganat egy formáját poliovírussal

MTI
megjelent:

Az áttörésnek minősített gyógymódok listájára vette fel az amerikai gyógyszerfelügyelet az észak-karolinai Duke Egyetem kísérleti módszerét az agydaganat egyik formájának, az agresszív glioblasztómának a kezelésére.

A CBS televízió vasárnap este riportban mutatta be a módszert, amelynek lényege, hogy a gyermekbénulás vírusát közvetlenül a koponyában terjeszkedő daganatba juttatják.

A jelenleg is kezelés alatt álló 58 éves Nancy Justice-nál 2014 októberében állapítottak meg gliobasztómát, s az orvosok közölték vele: hét hónapja van hátra. A tévé beszámolója szerint az asszonyt most kezelik a gyermekbénulás vírusával, az eljárás eddig sikeres, a daganat csaknem teljesen eltűnt.

Stephanie Lipscombnál 2011-ben, húszesztendős korában diagnosztizálták az agydaganatot, megműtötték, majd a betegség 2012-ben kiújult. Ekkor vágott bele a Duke Egyetemen alkalmazott kezelésbe, a minap Joe Biden alelnök is találkozott vele.

Bident - akinek az egyik fia tavaly hunyt el agydaganatban -, Obama elnök a rákbetegség leküzdésére meghirdetett nagyszabású programja koordinátorává nevezte ki.

A kísérleti módszeren négytagú kutatócsoport dolgozik, ezer páciens vár arra, hogy önként alávethesse magát a poliovírussal történő gyógyításnak. „Számomra ez a legígéretesebb terápia, amelyet orvosi pályámon valaha is láttam”- nyilatkozta az orvoscsoport vezetője, Henry Friedman.

Egy genetikailag átalakított vírus a megoldás

Az ötlet, hogy a poliovírust próbálják meg felhasználni a rákbetegség leküzdésére, a csoport egyik onkológusától, Matthias Gromeiertől származik. Ő már 25 éve kísérletezik ezzel, próbálkozott kanyaró-, himlő-, és HIV-vírus alkalmazásával is, de azok egyáltalán nem hoztak eredményt. Gromeier szerint egyedül a gyermekbénulás vírusa képes megkapaszkodni abban a receptorban, amely minden rákos sejt felszínén megtalálható és amely megakadályozza, hogy az immunsejtek felismerjék és elpusztítsák a ráksejtet.

Gromeier genetikailag átalakította a vírust, amely így nem okozhat bénulást vagy halált, mert egészséges sejtekben életképtelen. Nem így a daganatos sejtekben, amelyekben méreganyagot bocsát ki és ezzel megöli a ráksejteket. Az orvosok szerint a vírus megfertőzi a tumort, amely így elveszíti a védőburkát, az immunrendszer immár képes felismerni, megtámadni és elpusztítani a daganatot. „A vírus kezdi el a pusztítást, de az immunrendszer végzi el”- fogalmazott a kutató.

Áttörésnek minősített gyógymód

Eddig 38 önkéntest kezeltek a poliovírussal. Ez a kísérleti kezelés úgynevezett első fázisa volt, most, hogy a gyógyszerfelügyelet az áttörésnek minősített gyógymódok listájára vette fel a módszert, megkezdődött a kísérlet második fázisa. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eljárást 40 intézményben használhatják, több száz páciensen kísérletezhetnek vele. Ha ez is sikeres, akkor a gyógymód általánosan is alkalmazható lesz.

A kutatócsoport a laboratóriumban már azon dolgozik, miként alkalmazhatnák a gyermekbénulás vírusát más ráktípusok legyőzésében. Egereken már sikeres kísérleteket végeztek, de három-öt év kell még, hogy embereken is megkezdhessék a kísérleti terápiát.

(MTI)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.