Ilyen egy mély agyi stimulációs műtét - fotókkal

Szerző: MTI

Éber állapotban végzett mély agyi stimulációs műtétet hajtottak végre az Országos Idegtudományi Intézet műtőjében Budapesten 2012. december 15-én. Fotókkal.

A mozgászavarok - köztük a Parkinson-kór és az epilepszia - tüneti kezelését forradalmasító mély agyi stimuláció, más néven DBS-eljárás (deep brain stimulation) során elektródákat ültetnek be a betegségért felelős agyi területekre, hogy azokat nagy frekvenciájú elektromos stimulációval meggátolják a kóros tünetekhez vezető üzeneteket kiadásában.

A módszer alkalmazásával jelentős áttörést lehetett elérni a Parkinson-kór gyógyszeresen már alig kezelhető késői fázisában, illetve egyes remegések tüneti kezelésében.

A műtétet vezető főorvos, Erőss Loránd egy ingerületvivő elektródát vezet be a páciens koponyájába:

Sporteszközök

A páciens figyeli az asszisztens utasításait:

Sporteszközök

Az idegsejtek működését elemzik:

Sporteszközök
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.