Az agyi aneurysma kezelési lehetősége - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Van egy jobb oldali agyi aneurysmám, 6 mm-es, műtétet javasoltak érfestés után. Mi az Ön szakmai állásfoglalása a műtéttel kapcsolatban? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem biztos, hogy nyitott koponyaműtét szükséges, napjainkban sok esetben már katéteren keresztül is meg tudják oldani az aneurysma elzárását. Ezt az idegsebésszel illetve a radiológussal kell megbeszélnie.

Ön hajlamos az érbetegségekre?

Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT

A koponya műtétnek, mint minden műtétnek természetesen lehetnek szövődményei. Annak nincs értelme, hogy én felsoroljam Önnek ezeket és esetleg elrémítsem.

Azt javaslom Önnek, hogy az idegsebésszel beszélje meg ezt a kérdést, aki esetleg a műtétet fogja végezni, ő tudja milyen jellegű műtétet tervez és ennek milyen szövődményei lehetnek.

Aneurysma ruptura

Ha a megrepedt érszakasz az agyban található, akkor a ruptura bekövetkeztekor ütésszerű nagyon hirtelen jelentkező fejfájást érez a beteg, amit hányinger, hányás, szédülés, nem ritkán eszméletvesztés kísér.
Az ér megrepedésének következtében ún. subarachnoidealis vérömleny keletkezik, ami roncsolja az agyszövetet illeve növeli a koponyán belüli nyomást. A betegek közel egyötöde nem éli túl az agyi aneurysma megrepedését, de azoknál is nagy a valószínűsége a súlyos komplikációknak, akik az első sokkot szerencsésen átvészelik. A leggyakoribb szövődmény ilyenkor az újravérzés vagy az erek görcsös összehúzódása, az ún. érspazmus. Mindkettőnek az első vérzést követő 14 napon legnagyobb a valószínűsége, ezért – bár az álláspont nem egységes – sok szakirodalom a mielőbbi műtéti beavatkozás mellett teszi le a voksát.
Az agyi ér megrepedését MR-rel, CT-vel és érfestéssel (angiográfia) tudják igazolni. A kezelés során a tüneti kezelés, tehát a fájdalom csillapítása, a hányás, szédülés megszüntetése mellett nagyon fontos cél az újbóli vérzés illetve az érgörcs kialakulásának megakadályozása. Az esetek többségében műtéti beavatkozásra is szükség van.
Aneurysma ruptura - Repedt ér az agyban

(WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Epilepszia szindrómák

Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő...

Aneurysma ruptura - Életet...

A verőerek tágult szakaszainak, az úgynevezett aneurysmáknak egyik legnagyobb veszélye az elvékonyodott érfal megrepedése (aneurysma ruptura)....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.