Alternatív gyógymódok: veszélyt jelenthetnek a gyermekekre

Szerző: Medipress

A szülők gyakran úgy gondolják, hogy az alternatív gyógymódok jobbak, mert természetesek és mellékhatásuk sincsen. Ám a kiegészítő kezelések súlyos szövődményeket okozhatnak, főként, ha az orvosi kezeléseket helyettesítik, közölte az Archives of Disease in Childhood.

Kutatási eredményeiket a szakemberek az Ausztrál Gyermekgyógyászok Társaságának 2001 és 2003 közötti havi rendszerességű jelentéseire alapozzák, melyek születéstől 16 éves korig terjedő rendkívüli, gyógykezeléssel összefüggésbe hozható eseményeket dolgozzák fel. A vizsgált időszakban 46 jelentett esemény történt, köztük 4 haláleset. A szóban forgó esetek során 40 kérdőívet töltöttek ki, egyiket két példányban, így a 46 esetből 39 részletei ismertek.

Több dolog vezetett károsodáshoz: a hagyományos gyógyszerek alternatív terápiával való helyettesítése éppúgy, mint a természetgyógyászok nem megfelelő terápiás és diétás utasításai. Az esetek több mint kétharmadában (77%)a károsodás igen nagy valószínűséggel vagy biztosan a CAM következményei volt, míg a gyermekgyógyászok szerint az esetek közel felében (44%) ez amiatt következett be, hogy a gyermekek alternatív szereket kaptak a hagyományos gyógyszerek helyett.

A jelentett esetek közel kétharmada (64%) életveszélyes illetve halálos károsodás volt. Előfordult székrekedés, vérzés, fájdalom, allergiás elváltozások, a száj kisebesedése, görcsrohamok, hányás, növekedésbeli elmaradás, fertőzések, alultápláltság és haláleset is.
A négy haláleset oka a hagyományos kezelések alternatív gyógyszerekkel való helyettesítése volt. Az egyik, egy nyolc hónapos kislányé, akit alultápláltság és szeptikus sokk miatt került kórházba. Neki a székrekedésre a természetgyógyászok három hónapos korától rizstejes diétát írtak elő. A másik haláleset, egy 10 hónapos kisgyereké, szeptikus sokk miatt következett be, miután visszatérő ekcémája miatt a homeopátiás kezelése mellett túl szigorú diétát kellet követnie. Két esetben a károsodás CAM túladagolás miatt következett be, mert a szülők természetesnek és veszélytelennek gondolták az általuk választott készítményt.

A szülők különböző típusú betegségeket kezelnek természetgyógyászati módszerekkel: a székrekedést és az alvadási problémákat éppen úgy mint a cukorbetegséget vagy az agyvérzést. „Fontos a szülőkkel átbeszélni az alternatív gyógymódok kínálta lehetőséget is, hiszen akkor talán megosztják velünk a természetgyógyászuk által javasolt kezelések részleteit is, még azelőtt, hogy eltérnének vagy mellőznének a hagyományos gyógykezelést”. Sajnos a legtöbb esetben az alternatív gyógymódok előtérbe helyezése a család mély meggyőződése, annak ellenére, hogy az orvosok és egészségügyiek egészen más gyógyszereket javasolnak.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Hagyományos vagy alternatív...

Elsősorban a fiatalabbak, betegségekben nem szenvedők gondolják úgy, hogy hatékonyabbak és mellékhatás szempontjából biztonságosabbak a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.