Csonttörés gyógyítása ultrahanggal

Medipress
megjelent:

Az ultrahang képes felgyorsítani a törött csontok gyógyulását – olvasható a Musculoskeletal Disorders című ingyenesen hozzáférhető elektronikus folyóirat hasábjain.

Dr. Jon E. Block a Marburgi Egyetem és az Ulmi Egyetem kutatóival karöltve megállapította, hogy egy alacsony intenzitású pulzáló ultrahangos készülék (LIPUS) lábszártörötteknél 16 hét elteltével 34 százalékkal javítja a csontsűrűséget.

A vizsgálatban – melyet a Smith and Nephew ultrahangos készülékeket gyártó cég támogatott – 51 beteg és 50 egészséges kontroll vett részt. A LIPUS nemcsak csontsűrűséget javította, hanem fel is gyorsította a gyógyulási folyamatot, vagyis a csontvégek egyesülését. A módszer előnye, hogy nem invazív beavatkozás, tehát a jövőben széles körben elterjedhet alkalmazása ilyen betegek esetén.

A LIPUS kézi vezérlőből, a megfelelő kábelezésből, és egy ultrahang-sugárzó fejből áll – ez utóbbit naponta 20 percig kell a törésre helyezni. A betegeket véletlenszerűen osztották szét úgy, hogy felüknél sugárzott a készülék, felüknél nem. Blockék munkája az első, mely demonstrálja egy ilyen eszköz hatásosságát a törések kezelésében.

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

A migrén jelentkezése
A migrén jelentkezése

A provokáló tényezők.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.