Mangán - Idegkárosító hatása lehet nagy mennyiségben

Szerző: Medipress

Kanadai kutatók megállapították, hogy azok a gyermekek, akik magas mangántartalmú ivóvizet fogyasztanak, rosszabbul teljesítenek az intellektuális készséget mérő teszteken. A tanulmány az Environmental Health Perspectives folyóirat hasábjain olvasható.

A mangán idegrendszerre gyakorolt káros hatása régóta ismert. A fémsót a termőföld tartalmazza, innen jut be az ivóvízbe. A kanadai Quebec-ben, hasonlóan a világ egyes pontjaihoz, a vízforrás igen sok mangánt tartalmaz, azonban eddig nem lehetett tudni, miként befolyásolja ez az itt élő gyermekek egészségét.

A Maryse Bouchard és Donna Mergler vezette kutatócsoport (Quebec-i Egyetem, Montreal) 362, 6 és 13 év közötti gyermeket vizsgált. A gyermekek élőhelyén az ivóvízben több anyag, a mangán mellett a vas, a réz az ólom, a cink, az arzén, a magnézium és a kalcium koncentrációját mérték. A gyermekekkel egy tesztsort hajtattak végre, mely mérte a gondolkodási, a mozgási és a viselkedési készségeket.

A kutatók megállapították, hogy a gyermekek intelligencia-hányadosa (IQ) a mangánszint növekedésével csökken, annak ellenére, hogy a mért ivóvizek mangán-koncentrációja az ajánlott határérték alatt maradt. A mangánszint szempontjából a legmagasabb 20 százalékba eső gyermekek IQ-ja mintegy 6 ponttal volt alacsonyabb, mint azoké, akik kevés mangánt, vagy mangánmentes vizet fogyasztottak. A statisztikai elemzésbe több más faktort is bevontak (például: családi jövedelem, szülők intelligenciája, képzettsége, valamint az ivóvízben mért többi anyag szintje).

A kutatók azt is megvizsgálták, a gyermekek élelme mennyi mangánt tartalmazott, azonban ez nem mutatott összefüggést az intellektuális teljesítménnyel. A kutatók a jövőben a víztározókban olyan szűrőeszközök bevezetését sürgetik, melyek segítségével csökkenthető az ivóvíz mangántartalma, de már elérhetőek háztartásban használható szűrők is, melyekkel eltávolítható a vízben lévő mangán 60-100 százaléka. Továbbá a kutatók sürgetik az elfogadott mangánszintet célzó nemzetközi ajánlások felülvizsgálatát.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

A mangán: miért van rá szüksége...

A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.