Idegkárosító hatása lehet a mangánnak nagy mennyiségben

Medipress
megjelent:

Kanadai kutatók megállapították, hogy azok a gyermekek, akik magas mangántartalmú ivóvizet fogyasztanak, rosszabbul teljesítenek az intellektuális készséget mérő teszteken. A tanulmány az Environmental Health Perspectives folyóirat hasábjain olvasható.

A mangán idegrendszerre gyakorolt káros hatása régóta ismert. A fémsót a termőföld tartalmazza, innen jut be az ivóvízbe. A kanadai Quebec-ben, hasonlóan a világ egyes pontjaihoz, a vízforrás igen sok mangánt tartalmaz, azonban eddig nem lehetett tudni, miként befolyásolja ez az itt élő gyermekek egészségét.

A Maryse Bouchard és Donna Mergler vezette kutatócsoport (Quebec-i Egyetem, Montreal) 362, 6 és 13 év közötti gyermeket vizsgált. A gyermekek élőhelyén az ivóvízben több anyag, a mangán mellett a vas, a réz az ólom, a cink, az arzén, a magnézium és a kalcium koncentrációját mérték. A gyermekekkel egy tesztsort hajtattak végre, mely mérte a gondolkodási, a mozgási és a viselkedési készségeket.

A kutatók megállapították, hogy a gyermekek intelligencia-hányadosa (IQ) a mangánszint növekedésével csökken, annak ellenére, hogy a mért ivóvizek mangán-koncentrációja az ajánlott határérték alatt maradt. A mangánszint szempontjából a legmagasabb 20 százalékba eső gyermekek IQ-ja mintegy 6 ponttal volt alacsonyabb, mint azoké, akik kevés mangánt, vagy mangánmentes vizet fogyasztottak. A statisztikai elemzésbe több más faktort is bevontak (például: családi jövedelem, szülők intelligenciája, képzettsége, valamint az ivóvízben mért többi anyag szintje).

A kutatók azt is megvizsgálták, a gyermekek élelme mennyi mangánt tartalmazott, azonban ez nem mutatott összefüggést az intellektuális teljesítménnyel. A kutatók a jövőben a víztározókban olyan szűrőeszközök bevezetését sürgetik, melyek segítségével csökkenthető az ivóvíz mangántartalma, de már elérhetőek háztartásban használható szűrők is, melyekkel eltávolítható a vízben lévő mangán 60-100 százaléka. Továbbá a kutatók sürgetik az elfogadott mangánszintet célzó nemzetközi ajánlások felülvizsgálatát.

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.