Új magyarázat a szívroham kialakulására

MTI
megjelent: 2010.05.02.

A német kórboncnok, Rudolf Virchow a XIX. században az érelmeszesedést gyulladásos folyamatként jellemezte. Az ütőerek belsejében zsíros anyag rakódik le, amely később elmeszesedik és az ér beszűkül.

Itt megalvadhat a vér és így az ér elzáródhat. Ez a koszorúerek esetében szívinfarktushoz vezet. A "rossz" (LDL) koleszterin hozzátapad az ütőerek belső felszínéhez.

Minél magasabb az LDL koncentrációja a vérben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ez történjék. A halálos folyamat, pontos magyarázata azonban még mindig nem ismert. Eicke Latz és nemzetközi munkacsoportja ennek a kérdésnek a kutatásával foglalkozik. Abból indultak ki, hogy az ütőerek falán lerakódó, zsíros plakk a koleszterin mellett sok immunsejtet is tartalmaz, de meglepő módon mégsem találhatók ott vírusok vagy baktériumok.

Ez arra utal, hogy az immunrendszer valamilyen módon riasztást kap az érben lejátszódó veszélyről. Ennek bizonyítéka, hogy az immunválasz tökéletesen steril körülmények között tartott magas koleszterinszintű állatokban is kialakul, akár az érszűkület és az érelzáródás.

A folyamat az emberben is így játszódik le. Minél magasabb a koleszterinszint, annál nagyobb a szívroham kockázata. "Ez már régóta ismert volt" - hangsúlyozta Latz professzor - "de senki nem tudta megmagyarázni, hogy miért".

Munkacsoportja úgy találta, hogy zsírdús táplálkozás esetén a koleszterinkristályok aránylag gyorsan lerakódnak az érfalban. Ez riadóztatja az immurendszert, amely elindítja azt a láncreakciót, amelynek következtében az egészségtelen ételből származó kristályok gyulladásos folyamatot indítanak el.

A gyulladásos riasztás mind több immunsejtet vonz erre a helyre. Ilyen módon az érfal belső felszíne gyorsan károsodik, és ez végzetes következményekkel jár. A kutatók abban bíznak, hogy ennek a folyamatnak a gátlásával új gyógyszert is sikerül kifejleszteni.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik...

Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés...

Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan...

Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet...

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.

A koleszterinszint csökkentése sztatinokkal

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik. Melyek a kedvező tulajdonságai és esetleges mellékhatásai?

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

A magas vérzsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani...

A vérzsírok és eltéréseik a laborban

Ha még nem történt vérzsír-meghatározása, javaslom keresse fel családorvosát! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.