Ricinus - A világ egyik legismertebb mérge

Szerző: MTI

A ricinus a világ egyik legismertebb mérge, három-öt napon belül megöli áldozatát. Mindössze 1 milligramm elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt halálát okozza, jelenleg nem létezik ellenszere.

Két olyan vegyületet találtak francia kutatók, amelyek potenciálisan védhetnek a ricinus, egy természetben előforduló méreg ellen, amelyet gyilkosságoknál és politikai merényleteknél használtak, és a szakemberek biofegyvernek tekintenek.

A két anyag segítségével a laboratóriumi sejtkultúrák túlélték a ricinus támadását, ahogy az Escherichia coli baktérium által termelt Shiga toxinét is. Mint a kutatók elmondták, az új vegyületek nem magukra a mérgekre hatottak, hanem azokra az útvonalakra, amelyek segítségével a sejtekbe lépnek. A Retro-1 és Retro-2 elnevezésű vegyületekre 16 500 molekulajelölt között bukkantak rá a francia atomenergia bizottság munkatársai Daniel Gillet vezetésével.

A ricinus 3-5 napon belül öl

Mint Gillet ismertette, az egyik vegyületet beadták a kísérleti egereknek, majd az állatok ricinust kaptak, de védettnek bizonyultak vele szemben.

"Nincs viszont védettség, ha az elsőként alkalmazott mérget követi a vegyület" - tette hozzá.

A ricinus a világ egyik legismertebb mérge, három-öt napon belül megöli áldozatát. Mindössze 1 milligramm elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt halálát okozza, jelenleg nem létezik ellenszere.

Ezzel a toxinnal ölték meg Georgij Markov bolgár disszidenst Londonban 1978-ban: egy KGB-ügynök esernyőjéből lőtte meg egy mindössze 0,6 milliméter átmérőjű, ricinussal töltött golyóval.

A ricinus melléktermékként keletkezik, amikor a ricinus növény (Ricinus communis) magjából olajat sajtolnak, ezért a bioterroristák számára könnyen elérhető méreg.

(MTI)

Módosítva: 2010.04.17 22:50, Megjelenés: 2010.04.17 22:50
Címkék: Ricinus, Mérgezés
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.