Ápolók és licence-vizsga

MTI
megjelent:

Székely Tamás beszámolt egy licence-vizsgával kapcsolatos jogszabályról is, amellyel jelenleg foglalkozik az Európai Unió: e szerint a szakdolgozók tehetnének egy licence-vizsgát azokra a tevékenységekre, amelyek az orvosi kategóriába tartoznak.

Az egészségügyi miniszter szerint a nővéreknek, az egészségügyi szakdolgozóknak azokat a feladatokat kell ellátniuk, amelyeket a szakképzettségük alapján elvégezhetnek.

Székely Tamás ezt azzal kapcsolatban mondta újságíróknak a Parlamentben, hogy a Magyar Nemzet hétfői számában azt írta: indokolatlanul korlátozza az ápolók tevékenységét egy most megjelent rendelet, önállóan például nem köthetnének be infúziót vagy katétert, s nem adhatnának intravénás injekciót sem.

A szakminiszter erre reagálva közölte: a kritizált jogszabállyal kapcsolatban semmiféle szűkítésről nincs szó, az ugyanis hiánypótló, mert 2007-ben hatályon kívül helyezték az egészségügyi rendtartásról szóló 1972-es jogszabályt, vagyis 2007 óta nem volt olyan jogi szabályozás, amely tartalmazta volna, hogy az egészségügyi szakdolgozók a végzettségükkel milyen tevékenységeket láthatnak el.

Licence-vizsga - Mit jelent?

A szakdolgozók azokat a tevékenységeket, amelyeket megtanultak a képzésük során, egyértelműen végezhetik, az orvosi tevékenység körébe tartozó feladatokat pedig - ha az orvos úgy ítéli meg - felügyelet mellett vagy résztvevőként gyakorolhatják - ismertette.

Székely Tamás beszámolt egy licence-vizsgával kapcsolatos jogszabályról is, amellyel jelenleg foglalkozik az Európai Unió: e szerint a szakdolgozók tehetnének egy licence-vizsgát azokra a tevékenységekre, amelyek az orvosi kategóriába tartoznak.

Példaként említette a vénás injekciók beadását, az infúziók bekötését. A tárcavezető hangsúlyozta: a rendtartás 2007-es hatályon kívül helyezése óta arra sincs lehetőség, hogy az orvosok írásban utasítsák az egészségügyi szakdolgozókat bizonyos tevékenység elvégzésére.

Ettől kezdve nem is végezhették volna az orvosi feladatokat, ezért semmiféle szűkítést nem tartalmaz a jelenlegi jogszabály - közölte. A vénás injekció, az infúzió beadása orvosi tevékenység volt, és ma is az - erősítette meg Székely Tamás.

Egyre kevesebb a háziorvos
Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
Egyre kevesebb a háziorvos>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.