Fagyhalál - Kik a veszélyeztetettek?

Független Hírügynökség
megjelent:

A legnagyobb veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek vannak.

Az időjárás enyhült ugyan a napokban, a szociális és munkaügyi miniszter ennek ellenére pénteken is felhívta a figyelmet a fagyhalál megelőzésére. Herczog László közleményében emlékeztet arra, hogy a legnagyobb veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek vannak.

A miniszter arra kér mindenkit: tárcsázzák a segélyhívó számokat, ha valahol bajba került embert látnak. Herczog László szerint az enyhébb téli napokon is fennáll a kihűlés veszélye.

Árulkodó lehet a nem füstölő kémény...

Árulkodó jel lehet a nem füstölő kémény, ha a szomszéd szokásától eltérően nem visz be a házba tüzelőt, ha az egyébként takarékos idős embernél folyamatosan ég a villany és jó ideje nem mozdul ki a lakásból.

Segítségre van szüksége a földön fekvő mozdulatlan vagy reszkető, esetleg ittas hajléktalannak is.

A fagyási sérülések kezelése
A fagyás felismerése az előbb felsorolt tünetek alapján nem nehéz, a kezelést azonnal meg kell kezdeni!
A fagyási sérülések kezelésének módjai

A miniszter azt kéri: ha valaki ilyen esetet tapasztal, kérjen segítséget az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es telefonszámon, vagy a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain illetve a polgárőrségen.

A közlemény az önkormányzatokat, a mentőszolgálatot és rendőrség munkatársait, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó szervezetek szakembereit is arra kéri, hogy hangolják össze tevékenységüket, és ha szükséges, hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot.

A fagyási sérülések fokozatai
  • Elsőfokú fagyás. Az elsőfokú fagyás a bőr fehéres, sárgás elszíneződésével jár, zsibbadó, égő érzés kíséri, néhány óra múlva vizenyő jelentkezhet. Napok múlva a fagyott testrészt borító bőr hámlani kezd, ami hetekig tarthat.
  • Másodfokú fagyás. A másodfokú fagyást a bővérűség, a vizenyő, majd körülbelül 12 óra múlva a hólyagképződés jellemzi. A hólyagokban víztiszta vagy fehéres folyadék van, a hólyagokat vérbő szegély veszi körül.
  • Harmadfokú fagyás. Harmadfokú fagyás esetén a bőr teljes vastagságában sérül, de érintett lehet a bőralja is. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad.
  • Negyedfokú fagyás. Negyedfokú fagyás esetén a bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.
A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.