Fagyhalál - Kik a veszélyeztetettek?

Szerző: Független Hírügynökség

A legnagyobb veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek vannak.

Az időjárás enyhült ugyan a napokban, a szociális és munkaügyi miniszter ennek ellenére pénteken is felhívta a figyelmet a fagyhalál megelőzésére. Herczog László közleményében emlékeztet arra, hogy a legnagyobb veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek vannak.

A miniszter arra kér mindenkit: tárcsázzák a segélyhívó számokat, ha valahol bajba került embert látnak.

Árulkodó lehet a nem füstölő kémény...

A fagyási sérülések kezelése
A fagyás felismerése az előbb felsorolt tünetek alapján nem nehéz, a kezelést azonnal meg kell kezdeni!
A fagyási sérülések kezelésének módjai>>
Herczog László szerint az enyhébb téli napokon is fennáll a kihűlés veszélyes.

Árulkodó jel lehet a nem füstölő kémény, ha a szomszéd szokásától eltérően nem visz be a házba tüzelőt, ha az egyébként takarékos idős embernél folyamatosan ég a villany és jó ideje nem mozdul ki a lakásból.

Segítségre van szüksége a földön fekvő mozdulatlan vagy reszkető, esetleg ittas hajléktalannak is.

A miniszter azt kéri: ha valaki ilyen esetet tapasztal, kérjen segítséget az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es telefonszámon, vagy a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain illetve a polgárőrségen.

A közlemény az önkormányzatokat, a mentőszolgálatot és rendőrség munkatársait, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó szervezetek szakembereit is arra kéri, hogy hangolják össze tevékenységüket, és ha szükséges, hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot.

A fagyási sérülések fokozatai
 • Elsőfokú fagyás. Az elsőfokú fagyás a bőr fehéres, sárgás elszíneződésével jár, zsibbadó, égő érzés kíséri, néhány óra múlva vizenyő jelentkezhet. Napok múlva a fagyott testrészt borító bőr hámlani kezd, ami hetekig tarthat.
 • Másodfokú fagyás. A másodfokú fagyást a bővérűség, a vizenyő, majd körülbelül 12 óra múlva a hólyagképződés jellemzi. A hólyagokban víztiszta vagy fehéres folyadék van, a hólyagokat vérbő szegély veszi körül. A vizenyő egy héten belül eltűnik, a hólyagok 2-3 hét alatt beszáradnak és helyükön fekete pörk alakul ki. A pörk leválása után sérülékeny, vékony lesz a bőr. Jellemző, hogy a bőr érzőműködése megszűnik, fonákérzés, illetve fájdalom jelentkezik.
 • Harmadfokú fagyás. Harmadfokú fagyás esetén a bőr teljes vastagságában sérül, de érintett lehet a bőralja is. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri.
 • Negyedfokú fagyás. Negyedfokú fagyás esetén a bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.
  A hideg időjárás egészségügyi veszélyei >>
 • (FH)

  Hozzászólások (1)

  Cikkajánló

  Méhnyakrák Méhnyakrák

  Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

  Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

  Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

  A Listeria a hűtőben jobban túlél...

  A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

  Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

  A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

  Fagyási sérülések és a kihűlés

  A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély...

  Fagydaganatok, fagyási sérülések...

  A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti...

  Hideg kezek: Mi a teendő?

  A téli hidegben a lábunk, az orrunk, a kezünk és az ujjaink is nagyon lehűlnek. Ennek az az oka, hogy szervezetünk a létfontosságú szervek...

  Mit tegyen, és mit ne tegyen fagyási...

  Hideg időjárás esetén oda kell figyelnünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt elkerüljük a fagyási sérülések esélyét. Ehhez szeretnénk...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.