• Fagyhalál - Kik a veszélyeztetettek?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A legnagyobb veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek vannak.

    Az időjárás enyhült ugyan a napokban, a szociális és munkaügyi miniszter ennek ellenére pénteken is felhívta a figyelmet a fagyhalál megelőzésére. Herczog László közleményében emlékeztet arra, hogy a legnagyobb veszélyben a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek vannak.

    Hirdetés

    A miniszter arra kér mindenkit: tárcsázzák a segélyhívó számokat, ha valahol bajba került embert látnak.

    Árulkodó lehet a nem füstölő kémény...

     A fagyási sérülések kezelése
    A fagyás felismerése az előbb felsorolt tünetek alapján nem nehéz, a kezelést azonnal meg kell kezdeni!
    A fagyási sérülések kezelésének módjai>>
    Herczog László szerint az enyhébb téli napokon is fennáll a kihűlés veszélyes.

    Árulkodó jel lehet a nem füstölő kémény, ha a szomszéd szokásától eltérően nem visz be a házba tüzelőt, ha az egyébként takarékos idős embernél folyamatosan ég a villany és jó ideje nem mozdul ki a lakásból.

    Segítségre van szüksége a földön fekvő mozdulatlan vagy reszkető, esetleg ittas hajléktalannak is.

    A miniszter azt kéri: ha valaki ilyen esetet tapasztal, kérjen segítséget az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es telefonszámon, vagy a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain illetve a polgárőrségen.

    A közlemény az önkormányzatokat, a mentőszolgálatot és rendőrség munkatársait, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó szervezetek szakembereit is arra kéri, hogy hangolják össze tevékenységüket, és ha szükséges, hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot.

     A fagyási sérülések fokozatai
   • Elsőfokú fagyás. Az elsőfokú fagyás a bőr fehéres, sárgás elszíneződésével jár, zsibbadó, égő érzés kíséri, néhány óra múlva vizenyő jelentkezhet. Napok múlva a fagyott testrészt borító bőr hámlani kezd, ami hetekig tarthat.
   • Másodfokú fagyás. A másodfokú fagyást a bővérűség, a vizenyő, majd körülbelül 12 óra múlva a hólyagképződés jellemzi. A hólyagokban víztiszta vagy fehéres folyadék van, a hólyagokat vérbő szegély veszi körül. A vizenyő egy héten belül eltűnik, a hólyagok 2-3 hét alatt beszáradnak és helyükön fekete pörk alakul ki. A pörk leválása után sérülékeny, vékony lesz a bőr. Jellemző, hogy a bőr érzőműködése megszűnik, fonákérzés, illetve fájdalom jelentkezik.
   • Harmadfokú fagyás. Harmadfokú fagyás esetén a bőr teljes vastagságában sérül, de érintett lehet a bőralja is. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri.
   • Negyedfokú fagyás. Negyedfokú fagyás esetén a bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.
    A hideg időjárás egészségügyi veszélyei >>
   •  (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.01.23 05:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan maradjon biztonságban extrém hideg esetén?

    Hideg időben az egészséges emberek is sokkal fáradékonyabbak lehetnek, a legyengült immunrendszer miatt pedig nőhet a fertőzésveszély, valamint romolhatnak a reflexek, ami balesetveszélyt is okozhat. Extrém hidegben továbbá szem előtt kell tartani, hogy rövid idő alatt kialakulhatnak akár fagyási sérülések is. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha huzamosabb ideig kell szembenéznie a hideg idővel.

    Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése - Képekkel!

    A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti károsodások, a fagydaganat és a fagyás. Hogyan előzheti meg és hogy kezelheti a fagyási sérüléseket és a fagydaganatokat?

    Hideg időben gyakoribb a szívinfarktus, ezekre a jelekre figyeljen

    Az alacsony hőmérséklet a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent. Sajnos ebben az időszakban megnövekszik a hirtelen szívhalál esélye, illetve megnő a szívinfarktusok száma is.

    Pajzsmirigybetegség és hideg idő - Tippek a túléléshez

    A hideg időjárás, hó és fagy beköszöntével fontos, hogy a pajzsmirigybetegek különös figyelmet szenteljenek az egészségüknek. Az alábbi tippek ebben segítenek.

    Hideg időjárás: réteges öltözködéssel és forró italokkal védekezhetünk a legegyszerűbben

    A szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok.

    Hideg kezek: Mi a teendő?

    A téli hidegben a lábunk, az orrunk, a kezünk és az ujjaink is nagyon lehűlnek. Ennek az az oka, hogy szervezetünk a létfontosságú szervek melegítésére törekszik és a perifériás testrészek vérellátása csökken. Akinek viszont állandóan hidegek a kezei, az lehet, hogy valamilyen betegségben szenved. A következőkben sorra vesszük a lehetséges okokat, és adunk néhány hasznos tanácsot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.