Chiliszószt ittak, kórházban kezelték őket - Miért veszélyes?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Nyolc tini került kórházba tegnap Németországban, mert bátorságpróba gyanánt chilit ittak, mely 200-szor erősebb, mint a hagyományos Tabasco szósz.

A tíz, 13-14 éves fiú az iskolában itta meg a chiliszószt, mely után olyan rosszul lettek, hogy nyolcat közülük kórházba kellet szállítani. A Scoville skálán, mely az ételek erősségét méri a fiúk által fogyasztott chili értéke 535 000, míg a hagyományos Tabasco-é „csak” 2500.

A csípős paprikában és a chiliben található capsaicin túlzott használata növeli a rákos megbetegedések kockázatát.

Kutatások bizonyították, hogy azokban az országokban, ahol hagyományosan sok csípős ételt fogyasztanak (pl. Mexikó, India, Irán) jelentősen magasabb az emésztőszervi rákos megbetegedések aránya. Ezek közül leggyakoribb a gyomor-, máj-, nyelőcső-és epehólyag rák.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: msnbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Tanácsok a rákmegelőzéshez
Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciájukon. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.
10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

Frissítve: 2010.01.21. 17:03, Megjelent: 2010.01.21. 17:03
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Kapszaicin téma, Csípős étel téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló