• Reggel nagyobb valószínűséggel halnak meg a betegek

    Szerző: MTI

    Szívgyógyászok megfigyelték, hogy főleg azok a betegek halnak meg gyakrabban, akik a reggeli műszak során szorulnak sürgősségi ellátásra.

    Az emberek szerencsés többsége csak a Vészhelyzet vagy a Grace klinika című tv-sorozatokból ismeri a sürgős ellátásra szoruló betegeket éjjel-nappal fölvevő őrzőszobák munkáját. Ezek a látványos és szórakoztatásra készített programok ritkán érzékeltetik azt a valódi drámát és sokszor tragédiát, ami a sürgősségi ellátást végző részlegeken egész nap, bármikor előfordulhat.

    Hirdetés

      10 évvel hamarabb halnak a dohányos középkorú férfiak
    Az Oxfordi Egyetem kutatói 19 ezer olyan brit közalkalmazott esetét elemezték, akik még az 1960-as években átfogó orvosi vizsgálaton estek át, és életmódjukról is készültek feljegyzések. A dohányosok halálozási adatairól készített tanulmány részletei >>
    A hatalmas amerikai kórházakban föltűnt: a halálozási statisztikákban nagy különbség van attól függően, hogy a beteg mikor kerül az őrzőszobába. A sürgősségi ellátásra a reggeli órákban bevitt betegek közül kevesebben jutottak ki élve a gyógyintézetből, mint abból a csoportból, amelyiknek tagjait délután szállította be a rohammentő.

    A világhírű Mayo Klinika munkatársai, Bekele Alessa vezetésével 49 844 beteg fölvételét és további sorsát vizsgálták. A részletes elemzés egyértelműen alátámasztotta azt a föltételezést, hogy a reggeli műszakváltás idején fölvett betegek életkilátása sokkal rosszabb, mint a délután őrzőszobába szállítottaké.

    A statisztikai adatok szerint a sürgősségi részlegre délután érkezők közül feleannyian haltak meg, mint a reggeli órákban bevitt betegek csoportjából.

    Ezt a különbséget azonban nem az magyarázza, hogy a reggeli időszakban dolgozó egészségügyiek rosszabb munkát végeznek, hanem az, hogy - mint a kórlapok gondos átnézése bizonyította - reggel súlyosabb állapotú betegeket visznek az őrzőszobába, mint délután.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt, hogy mikor, mennyire válságos állapotú betegek érkeznek a gyógyintézetbe, a kórházi szakemberek nemigen befolyásolhatják. A betegek optimális ellátását viszont mindenképp biztosítani kell.

    A dolgozathoz írt szerkesztőségi közleményben Amado X. Freire és Jose C. Yataco hangsúlyozza: "A reggeli vizitet az éppen fölvett betegek állapotához kell igazítani. Első a legsúlyosabb beteg, nem pedig az, aki ott fekszik az első ágyon".

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.12 09:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    A felgyorsult világban azt várja a környezet, hogy rövidebb ideig tartson a gyász

    A gyászolók érzései, az ún. normál gyász folyamatának egyes stádiumai nagyon hasonlóak mindenkinél, kortól és nemtől függetlenül - mondja Dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, aki a gyászolókkal végzett sok éves munkája során összegyűlt, gyászolók által írt naplókat elemzett.

    A halál gondolatának elfogadása

    A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. Mikor valakivel közlik, hogy halálos beteg, az első reakció általában a tagadás.

    És eljő a halál - Mit mondjak neki?

    Mit jelent a halál fogalma egy gyermek számára? Hogyan kezeljük ezt a helyzetet? Mit mondjunk a gyermeknek, hogy ne sérüljön? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    Az EU-ban Magyarországon halnak meg a legtöbben tüdőrákban

    Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb, az összes halálok között 27 százaléknyi a tüdőrák okozta halálozások aránya - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Halált okozhat az energiaitalok mértéktelen fogyasztása

    Az energiaitalok mértéktelen fogyasztása az arra érzékenyeknél akár halált is okozhat - figyelmeztetett Funk Sándor addiktológus az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.