Az aromaterápia csak hangulatot javít

Szerző: FH

A fürdővízbe adagolt drága illatos olajok legfeljebb a hangulatot javíthatják, de az egészséget nem - állapították meg amerikai kutatók.

Az Ohio-i Állami Egyetemen azt vizsgálták, hogy a két legnépszerűbb aromaterápiás anyagnak: a citromolajnak és a levendulaolajnak mérhető-e bármilyen formában az állítólagos stresszoldó és gyógyulássegítő tulajdonsága.

Több kísérletsorozat is azt mutatta ki, hogy a két olajnak semmilyen mérhető hatása sincs, sőt egyes esetekben a levendulánál még a desztillált víznek is nagyobb volt a hatása.

A kutatásban 56 egészséges férfi és nő vett részt, akiknek illatos olajjal, illetve desztillált vízzel átitatott vattatampon volt az orrukba dugva. Az egyik kísérletnél azt nézték, hogy az illat befolyásolja-e a fájdalom elviselését. Az alanyok lábát jeges vízbe dugták. A gyógyulási folyamatot pedig azzal a hagyományos teszttel vizsgálták, hogy a bőrnek ugyanazon a pontján egymás után többször sebtapaszt ragasztottak fel, majd letépték.

Kiderült, hogy sem a citrom-, sem a levendulaolaj nem gyakorolt semmilyen hatást a szervezet immunrendszerére. Ugyancsak nem befolyásolta a két olaj azt, hogy hogyan reagál a szervezet a fájdalomra vagy a stresszre.

A tanulmány áprilisban jelenik meg a Psychoneuroendocrinology című tudományos folyóiratban.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.