• Fiatal magyar kutatók kaptak elismerést

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Ismét kiosztották a sanofi-aventis/Chinoin szakmai díjait. A díjat alapító gyógyszergyár és a Magyar Tudományos Akadémia tagjaiból álló zsűri nemcsak a minőségre, hanem a méretre is nagy hangsúlyt fektetett.

    A sanofi-aventis/Chinoin, hazánk egyik leginnovatívabb gyógyszeripari vállalata 2003-ban hozta létre a Magyar Kutatási Díjat a fiatal magyar kutatónemzedék kémia, molekuláris biológia, farmakológia és gyógyszerészeti területen elért jelentős tudományos eredményeinek elismerésére.

    Hirdetés

    „A magyar kutatók jellemzően nehéz helyzetében minden olyan segítő szándék, elismerő szó rengeteg motivációt adhat, és hozzájárulhat ahhoz, hogy tevékenységükkel továbbra is a hazai tudományos világ hírnevét öregbítsék” – mondta Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke a díjkiosztó gálán.

      Nikotinfüggőségi teszt
    Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. 
    Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>
    A Magyar Kutatási Díjat Kellermayer Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet egyetemi docensének ítélte idén az MTA tagjaiból álló zsűri. A díjazott innovatív, nanobiotechnológiai módszerének köszönhetően lehetőség nyílik olyan betegségek, mint például az Alzheimer-kór kialakulási mechanizmusainak jobb megértéséhez illetve diagnosztikai és terápiás beavatkozások kifejlesztéséhez.

    A kutatási eredmény jelentőségét jól mutatja, hogy becslések szerint jelenleg világszerte mintegy 24 millió áldozata van az Alzheimer-kórnak, Magyarországon a betegségben szenvedők száma elérheti a 160 ezret.

    Idén a sanofi-aventis/Chinoin Szakmai Díját a tudományos munka területen Oláh László kapta, akinek díjazott pályaművével 2008-ban és 2009-ben már elismert angol folyóiratok is foglalkoztak. Az általa vezetett csapat tudományos kutatása egyértelműen bizonyítja, hogy fiatal szervezet esetében a dohányzás nemcsak az aktív időszakban, de a leszokás után is visszafordíthatatlan károkat, folyamatokat indít be.

    A különböző szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke (szélütés) kialakulásának a veszélye így nemcsak a dohányzás időszakában, hanem utána is fokozottan nő még akkor is, ha a fiatal dohányos minden egyéb rizikófaktortól mentes.

    A Szakmai Díjat az egészségügyi aktivitás területén Bétéri Csabáné vehette át. Pályamunkája bemutatja azt a szomorú egészségügyi helyzetet, ami jellemzi a mai fiatalok táplálkozási és fizikai aktivitás tekintetében gyakorolt szokásait. Az általa vizsgált fiatalok esetében a fiúk 18 %-a volt túlsúlyos, 7%-uk elhízott, ugyanez lányok esetében 20% ill. 6%.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hasonlóan rosszak az eredmények a sóbevitel esetében: vizsgálata szerint már óvodás korban 6-10-szer több sót fogyasztanak a kelleténél a gyermekek, ami akár felnőttkorban kialakuló vérnyomás betegség egyik korai megalapozója is lehet.

    A sanofi-aventis/Chinoin Életműdíjat Dr. Acsády György kapta, akinek a hazai és nemzetközi érbetegségek kezelésében és érsebészet területén kifejtett több évtizedes oktató és gyógyító munkásságát jutalmazták. A Magyar Angiológiai Társaságnak kétszer is volt elnöke, jelenleg az Érsebészeti Szakmai Grémium elnöke. Széleskörű és igen aktív tevékenységét az állami vezetés 2005-ben Batthányi-Strattmenn díjjal. 2009-ben Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjével jutalmazta.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült: 2009.11.23 15:26
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?

    Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.