• Az sms-írás ártalmas az egészségre?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A dohányzás és a zsíros ételek fogyasztása mellé mostantól a mobiltelefonon történő túlzottan sok sms-írás is feliratkozik az egészségkárosító tényezők közé. A túl sok üzenet bepötyögése ugyanis fájdalmat válthat ki az sms-t író kézben, mivel ilyenkor természetellenes helyzetben kell tartanunk ujjaink mellett vállainkat és hátunkat is – állítja egy friss tanulmány.

    A vég nélküli sms-írás nem marad negatív egészségi következmények nélkül: ortopédiai problémákkal kell mindazoknak számolniuk, azok túlzásba viszik mobiljukon az üzenetek írását.

    Hirdetés

      Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

    Az orvosok figyelemzavarok és iskolai gondok kockázatát is látják a jelenségben, de ortopédiai problémákat, például ínhüvelygyulladást is okozhat a kéz túlzott igénybevétele.
    Mihez vezet a túlzott sms-ezés? >>

    A káros hatás oka a rossz testtartás: mindenekelőtt a mozdulatlan vállak és a hát, valamint a gyorsan mozgó ujjak idézhetik elő a fájdalmat – olvasható az Amerikai Közegészségügyi Szervezet (American Public Health Organisation) nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmányában.

    A Temple University által elvégzett megfigyelés során egyetemi hallgatók testtartását vizsgálták sms-írás közben. A kutatók infravörös kamerákat használtak, az egyes mozgásokat számítógépes elemzéseknek vetették alá, és ezek mellett még a megfigyeltek pulzusszámát is mérték.

    Több üzenet, több fájdalom

    Az eredmények Rachel Gold, a tanulmány szerzője szerint aggodalomra adnak okot: „minél több üzenetet küldtek naponta a tanulók, annál gyakrabban tapasztaltak nyakuk és válluk környékén fájdalmas érzést.

    A Nielsen piackutató intézet aktuális adatai szerint az átlagos amerikai fiatalkoróak havonta átlagosan 2200 (!) sms-t küldenek. A szakértők szerint Európában ennek csupán töredékével lehet számolni, s a fájdalom előfordulása helyett jóval nagyobb az autóvezetés közbeni sms-írás veszélye. Egy esetlegesen bekövetkező balesetnek az esélye ilyekor 23-szorosára nő.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.11.13 18:40, Megjelenés: 2009.11.13 18:40
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Egy az Egészség Program - One Health Commission

    Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.