Az sms-írás ártalmas az egészségre?

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

A dohányzás és a zsíros ételek fogyasztása mellé mostantól a mobiltelefonon történő túlzottan sok sms-írás is feliratkozik az egészségkárosító tényezők közé. A túl sok üzenet bepötyögése ugyanis fájdalmat válthat ki az sms-t író kézben, mivel ilyenkor természetellenes helyzetben kell tartanunk ujjaink mellett vállainkat és hátunkat is – állítja egy friss tanulmány.

A vég nélküli sms-írás nem marad negatív egészségi következmények nélkül: ortopédiai problémákkal kell mindazoknak számolniuk, azok túlzásba viszik mobiljukon az üzenetek írását.

Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

Az orvosok figyelemzavarok és iskolai gondok kockázatát is látják a jelenségben, de ortopédiai problémákat, például ínhüvelygyulladást is okozhat a kéz túlzott igénybevétele.
Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

A káros hatás oka a rossz testtartás: mindenekelőtt a mozdulatlan vállak és a hát, valamint a gyorsan mozgó ujjak idézhetik elő a fájdalmat – olvasható az Amerikai Közegészségügyi Szervezet (American Public Health Organisation) nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmányában.

A Temple University által elvégzett megfigyelés során egyetemi hallgatók testtartását vizsgálták sms-írás közben. A kutatók infravörös kamerákat használtak, az egyes mozgásokat számítógépes elemzéseknek vetették alá, és ezek mellett még a megfigyeltek pulzusszámát is mérték.

Több üzenet, több fájdalom

Az eredmények Rachel Gold, a tanulmány szerzője szerint aggodalomra adnak okot: „minél több üzenetet küldtek naponta a tanulók, annál gyakrabban tapasztaltak nyakuk és válluk környékén fájdalmas érzést.

A Nielsen piackutató intézet aktuális adatai szerint az átlagos amerikai fiatalkoróak havonta átlagosan 2200 (!) sms-t küldenek. A szakértők szerint Európában ennek csupán töredékével lehet számolni, s a fájdalom előfordulása helyett jóval nagyobb az autóvezetés közbeni sms-írás veszélye. Egy esetlegesen bekövetkező balesetnek az esélye ilyekor 23-szorosára nő.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.