• Az sms-írás ártalmas az egészségre?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A dohányzás és a zsíros ételek fogyasztása mellé mostantól a mobiltelefonon történő túlzottan sok sms-írás is feliratkozik az egészségkárosító tényezők közé. A túl sok üzenet bepötyögése ugyanis fájdalmat válthat ki az sms-t író kézben, mivel ilyenkor természetellenes helyzetben kell tartanunk ujjaink mellett vállainkat és hátunkat is – állítja egy friss tanulmány.

    A vég nélküli sms-írás nem marad negatív egészségi következmények nélkül: ortopédiai problémákkal kell mindazoknak számolniuk, azok túlzásba viszik mobiljukon az üzenetek írását.

    Hirdetés

      Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

    Az orvosok figyelemzavarok és iskolai gondok kockázatát is látják a jelenségben, de ortopédiai problémákat, például ínhüvelygyulladást is okozhat a kéz túlzott igénybevétele.
    Mihez vezet a túlzott sms-ezés? >>

    A káros hatás oka a rossz testtartás: mindenekelőtt a mozdulatlan vállak és a hát, valamint a gyorsan mozgó ujjak idézhetik elő a fájdalmat – olvasható az Amerikai Közegészségügyi Szervezet (American Public Health Organisation) nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmányában.

    A Temple University által elvégzett megfigyelés során egyetemi hallgatók testtartását vizsgálták sms-írás közben. A kutatók infravörös kamerákat használtak, az egyes mozgásokat számítógépes elemzéseknek vetették alá, és ezek mellett még a megfigyeltek pulzusszámát is mérték.

    Több üzenet, több fájdalom

    Az eredmények Rachel Gold, a tanulmány szerzője szerint aggodalomra adnak okot: „minél több üzenetet küldtek naponta a tanulók, annál gyakrabban tapasztaltak nyakuk és válluk környékén fájdalmas érzést.

    A Nielsen piackutató intézet aktuális adatai szerint az átlagos amerikai fiatalkoróak havonta átlagosan 2200 (!) sms-t küldenek. A szakértők szerint Európában ennek csupán töredékével lehet számolni, s a fájdalom előfordulása helyett jóval nagyobb az autóvezetés közbeni sms-írás veszélye. Egy esetlegesen bekövetkező balesetnek az esélye ilyekor 23-szorosára nő.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.11.13 18:40, Megjelenés: 2009.11.13 18:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA