H1N1 védőoltás: milliók kapták meg, nem észleltek komoly mellékhatást

Szerző: WEBBeteg/Független Hírügynökség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is melegen ajánlja a védőoltást a világjárványos influenza ellen, annak ellenére, hogy a vírus az esetek többségében enyhe betegséget okoz.

"Minket itt a WHO-ban továbbra is aggasztanak a járvány jellemzői, főleg az, hogy meglehetősen sok a szövődmény és a haláleset" - jelentette ki csütörtökön Fukuda Keidzsi, a WHO világjárványügyi különtanácsadója.

A H1N1 védőoltás
Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai

"Továbbra is azt látjuk, hogy a komplikációk és halálesetek többsége 65 év alatti betegeknél történik, ami eltér a szezonális influenzától" - magyarázta a szakember. Fukuda megismételte, hogy a komplikációk első sorban krónikus betegeknél, terhes nőknél és egészséges fiatal felnőtteknél jelentkeznek.

A védőoltással szemben több országban is mutatkozó gyanakvásról szólva Fukuda leszögezte: "a WHO szerint ezek az oltóanyagok nagyon hasznosak a világjárványos vírus ellen."

"Az esetleges komplikációk, mint például fájdalom vagy duzzanat az injekció helyén a várt arányban jelentkeznek, mely hasonló a szezonális influenzaoltásnál tapasztaltakhoz. A vakcina biztonságossát illetően a jelenlegi tapasztalatok igen jók" - nyilatkozta a szakember.

A H1N1 vírussal kapcsolatos legfrissebb hírek szerint a vírus szerencsére nem nagyon változott, s ez nagymértékben növeli az oltóanyag hatásosságát. Fukuda azonban hozzátette, hogy amint az emberek többsége védett lesz a vírussal szemben, annak mutálódásával is számolni kell. Felhívta figyelmet arra is, hogy bár sokan úgy vélik, a vírus nem jelentős, még korai leírni a H1N1-et.

A vírusellenes szerek is hatásosak

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>

A pandémiás vírus továbbra is érzékenyen reagál a Tamiflura és Relenzára, és csak pár elszigetelt esetben mutattak ki a Tamifluval szembeni rezisztenciát. Mindeddig azonban nem jelentettek olyan esetet, mikor a ritkábban használt Relenzával szemben lett volna a vírus ellenálló.

Az oltási kampány a közelmúltban indult el több mint 20 országban, és a WHO szerint a vakcinák egyértelműen biztonságosak. "Mi azt látjuk, hogy ezek a vakcinák nagyon biztonságosak, és sok ember kapta meg őket minden probléma nélkül" - mondta Fukuda.

A sertésinfluenza abban is eltér a szezonálistól, hogy az északi féltekén nyáron is tartósan fertőzött. Fukuda kiemelte, hogy a világjárványos influenza is erősebben terjed télen, de elismerte, hogy a megfertőzöttek nagy többségének nincs szüksége különleges kezelésre.

H1N1 és szezonális influenza

Világszerte végzett felmérések szerint a H1N1 jelenleg a legdominánsabb influenzavírus. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Észak-Amerikában az influenzás megbetegedések 99 százalékáért a pandémiás vírus a felelős.

Azonban vannak a világnak olyan területei is, ahol a szezonális influenzavírusok - különösen a H3N2 törzs - továbbra is domináns maradt. Észak-Ázsiában továbbra is úgy látják, kevés annak a valószínűsége, hogy a H1N1 átvegye ennek az influenzatörzsnek a szerepét.

További tudnivalók a H1N1 oltásról

Fukuda szerint ennek ellenére egyre több jel utal arra, hogy a pandémiás vírus Észak-Ázsiában is fokozatosan átveszi a hatalmat. "A tél közeledtével a világnak azon a részén is egyre dominánsabbá válik a H1N1, és egyre inkább kiszorítja a H3N2 vírustörzset" - nyilatkozta, ám nem bocsátkozott olyan jellegű találgatásokba, hogy a H3N2 vírustörzs vajon teljesen el fog-e tűnni.

A vírusok ezen családja nagyon sokat fejlődött a tavaly februárban hozott , az idei influenzaoltásról szóló döntés óta. Fenáll annak is a veszélye, hogy ha a tél folyamán valamikor a H3N2 vírus is aktivitást mutat, a szezonális influenzaoltás már nem lesz elég hatékony a H3 vírusok ellen. Ám Fukuda elmondása szerint lehetetlen előre megjósolni, mekkora szezonális influenzavírus aktivitásra kell számolni az idei tél folyamán.

(WEBBeteg/FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.