Tényleg szükségünk van a zsírokra?

MTI
megjelent: 2009.10.29.

A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az energiát - lényegesen többet, mint a szénhidrátokból - energiaszükségletünk 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni.

Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítanunk a különböző zsírsavak és más tápanyagok optimális egyensúlyára is. Különösen igaz ez a fejlődésben levő gyermekek étrendjének összeállításánál.

Hogyan lesz a szénhidrátból zsír?

Amerikai kutatók találtak egy gént, amely felelős azért, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul, ezzel közelebb kerültek az elhízás okainak megértéséhez - számoltak be róla a Cell című szakfolyóirat csütörtökön megjelent számában.
Mi felelős a folyamatért?

Sokszor hallott tételmondat, mégsem árt újra és újra elismételni: zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.

A zsírsavak különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. Azonban a legkevésbé sem mindegy, hogy a különböző zsírsavakból - amelyek lehetnek növényi eredetű telítetlen és állati eredetű telített zsírsavak -, milyen mértékben fogyasztunk, s hogy a zsírsavak aránya mindenképpen egyensúlyban álljon az egészséges táplálkozáshoz szükséges más, ugyancsak hasznos és szükséges étrendi összetevőkkel is.

Mit és mennyit?

Zsír helyett használjunk növényi olajokat (napraforgó-, olíva-, kukoricacsíra-, tökmagolaj, hidegen sajtolt olaj), vaj helyett csökkentett zsírtartalmú margarint, vajkrémet. Kerüljük a nagy zsírtartalmú salátaönteteket, inkább a kefires, joghurtos, ecetes, olívaolajos öntetekkel locsoljuk meg a salátákat.

A bő zsírban való sütés helyett pároljunk, süssünk roston, használjunk alufóliát és sütőzacskót, a sovány húsokat minimális olaj használatával teflon edényben süssük. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a növényi és állati eredetű zsiradékok energiatartalma megegyezik, de a növényi olajok - zsírsavösszetételük miatt - jóval értékesebbek a szervezet számára.

A gyerekek étrendjében az elfogyasztott zsírsavak mennyisége, minősége mellett arra is ügyelnünk kell, hogy a főbb élelmiszer csoportokból megfelelő arányban fogyasszanak. Azaz táplálkozásuk alapját a rostokban gazdag gabonafélék jelentsék, ez után sorrendben a legnagyobb mennyiséget a zöldség- és gyümölcsfélék tegyék ki, majd a tej és tejtermékek és a húsok, húskészítmények következzenek.

Végül, a legkevesebbet, a szervezet számára kisebb mennyiségben szükséges, zsiradékban gazdag ételféleségekből és az édességekből ajánlott fogyasztani. A zsírsavak mellett elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak a fejlődésben levő gyermekek táplálkozásában a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, ásványi anyagok és vitaminok is. Ezen tápanyagok optimális egyensúlya adja a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás alapját, amire minden gyereknek elengedhetetlen szüksége van.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Tej és tejtermékek: Ön tudta?

A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. A tej...

Mire utalhat a hirtelen hízás?

Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal...

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg táplálkozása

Míg az akut hasnyálmirigy-gyulladást kórházi körülmények között kell figyelemmel kísérni, a krónikus állapot diétás terápiáját hosszú...

Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

Már egy kis pocak is utalhat a veszélyes zsigeri zsírok felhalmozódására

A fejlett országok egyik legnagyobb népegészségügyi problémája az elhízás. Sokan azonban nem tudják, hogy a látszólag vékonyabbak is küzdhetnek a...

Érdekességek a kókuszolajról és a pálmaolajról

Mára már egyértelmű vált, hogy az étkezéseinkkel elfogyasztott zsírok típusa fontosabb, mint a mennyisége. Azonban a számos kutatás és...

Érdekességek a zsírsavakról

A zsiradékok egy háromágú villához hasonlóan elágazó glicerinből és a hozzá kapcsolódó zsírsavakból épülnek fel. Maguknak a zsírsavaknak az...

Elkerülhetőek-e a transzzsírsavak?

2015. február 18-tól nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amelynek zsírtartalmában a transz-zsírsavak aránya 2 százalék...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.