Heti hány órát dolgozik egy orvosgyakornok Magyarországon?

Szerző: MTI

Elfogadta az Európai Bizottság kedden kiadott véleményében, hogy Magyarország, Hollandia és Nagy-Britannia ideiglenesen valamennyivel meghosszabbítja az orvosgyakornokok munkaidejét.

A szociális partnerekkel folytatott konzultációt követően mindazonáltal az uniós "kormány" kiemelte, hogy az orvosgyakornokok heti átlagos munkaideje semmiképpen nem haladhatja meg az 52 órát, amibe a munkahelyen eltöltött rendelkezésre állási idő is beleszámít.

Az ideiglenes hosszabbítás 2011. július 31-ig tart. Vladimír Spidla, a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos kommentárja szerint a bizottság "támogatja a legfeljebb 48 órás munkahét maradéktalan betartását, de megérti, hogy egyes tagállamoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy minden orvosgyakornok esetében teljes mértékben meg tudjanak felelni ennek a követelménynek".

Napi tíz órát dolgozik és havi hat napot pihen a magyar orvos

A hazai orvosok egy átlagos munkanapon utazással együtt, nagyjából tíz órát töltenek munkával, egyedül a háziorvosok dolgoznak átlagosan napi kilenc órát. A pihenéssel töltött idő átlagosan havi 6 szabadnap.
Kutatás>>

"Mind az orvosok, mind a betegek érdekében támogatjuk a tagállamok ez irányú törekvését" - tette hozzá.

Az uniós munkaidő-irányelv külön szabályokat tartalmaz az orvosgyakornokokra vonatkozóan, akik átlagos heti munkaidejét 2004-től fokozatosan 48 órára kell csökkenteni, elviekben 2009. július 31-ig.

Az irányelv további két évet engedélyez azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudják időben teljesíteni ezt a célt, feltéve, hogy a heti átlagos munkaidő az átmeneti időszak alatt sem haladja meg az 52 órát.

Értesítési kötelezettség terheli a tagállamot

Az irányelv értelmében a tagállamoknak értesíteniük kell a hosszabbítási szándékról a bizottságot, hogy az véleményt tudjon nyilvánítani a hosszabbításról.

A bizottság ugyanakkor nem jogosult megtagadni a hosszabbítást, véleménye nem bír jogilag kötelező erővel.

A brüsszeli közlemény szerint Magyarország azt jelentette be, hogy az orvosgyakornokok munkaidejét már 56 órára csökkentette, amibe a munkahelyen töltött rendelkezésre állási idő is beleszámít.

A kormány azonban a Magyar Orvosi Kamara támogatásával úgy nyilatkozott, hogy időt kér még, hogy át tudja alakítani az orvosképzési rendszert.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.