Heti hány órát dolgozik egy orvosgyakornok Magyarországon?

MTI
megjelent:

Elfogadta az Európai Bizottság kedden kiadott véleményében, hogy Magyarország, Hollandia és Nagy-Britannia ideiglenesen valamennyivel meghosszabbítja az orvosgyakornokok munkaidejét.

A szociális partnerekkel folytatott konzultációt követően mindazonáltal az uniós "kormány" kiemelte, hogy az orvosgyakornokok heti átlagos munkaideje semmiképpen nem haladhatja meg az 52 órát, amibe a munkahelyen eltöltött rendelkezésre állási idő is beleszámít.

Az ideiglenes hosszabbítás 2011. július 31-ig tart. Vladimír Spidla, a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos kommentárja szerint a bizottság "támogatja a legfeljebb 48 órás munkahét maradéktalan betartását, de megérti, hogy egyes tagállamoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy minden orvosgyakornok esetében teljes mértékben meg tudjanak felelni ennek a követelménynek".

Napi tíz órát dolgozik és havi hat napot pihen a magyar orvos

A hazai orvosok egy átlagos munkanapon utazással együtt, nagyjából tíz órát töltenek munkával, egyedül a háziorvosok dolgoznak átlagosan napi kilenc órát. A pihenéssel töltött idő átlagosan havi 6 szabadnap.
Kutatás

"Mind az orvosok, mind a betegek érdekében támogatjuk a tagállamok ez irányú törekvését" - tette hozzá.

Az uniós munkaidő-irányelv külön szabályokat tartalmaz az orvosgyakornokokra vonatkozóan, akik átlagos heti munkaidejét 2004-től fokozatosan 48 órára kell csökkenteni, elviekben 2009. július 31-ig.

Az irányelv további két évet engedélyez azoknak a tagállamoknak, amelyek nem tudják időben teljesíteni ezt a célt, feltéve, hogy a heti átlagos munkaidő az átmeneti időszak alatt sem haladja meg az 52 órát.

Értesítési kötelezettség terheli a tagállamot

Az irányelv értelmében a tagállamoknak értesíteniük kell a hosszabbítási szándékról a bizottságot, hogy az véleményt tudjon nyilvánítani a hosszabbításról.

A bizottság ugyanakkor nem jogosult megtagadni a hosszabbítást, véleménye nem bír jogilag kötelező erővel.

A brüsszeli közlemény szerint Magyarország azt jelentette be, hogy az orvosgyakornokok munkaidejét már 56 órára csökkentette, amibe a munkahelyen töltött rendelkezésre állási idő is beleszámít.

A kormány azonban a Magyar Orvosi Kamara támogatásával úgy nyilatkozott, hogy időt kér még, hogy át tudja alakítani az orvosképzési rendszert.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.