• Veszettség - Évente 55 ezer ember halálát okozza

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kínában hal meg a második legtöbb ember veszettségben a világon. A betegség a hatalmas ország egyik legnagyobb közegészségügyi problémája.

    Az utóbbi időben évente átlagosan 2.400 ember hal meg veszettségben Kínában, közölte a pekingi egészségügyi minisztérium internetes honlapja. Ennél csak Indiának vannak rosszabb adatai.

    Hirdetés

     

     Házikedvencek által terjesztett betegségek


    Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából.
    Házikedvencek által terjesztett betegségek >>

    Kínában a veszettség a három leggyakoribb fertőző betegség között van, teszi hozzá az egészségügyi minisztérium közleménye, amely a Veszettség Világnapja alkalmából jelent meg.

    A másik két vezető fertőző betegség Kínában a Global Times angol nyelvű hivatalos kínai napilap szerint az AIDS és a TBC.

    A pekingi minisztérium idézi az Egészségügyi Világszervezetet, amely szerint a világon évente 55 ezer ember hal meg veszettségben, amelyet legtöbbször beteg állat harapása okoz. Az esetek 95 százaléka Ázsiában és Afrikában történik.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.28 14:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A veszettség (lyssa, rabies) tünetei embernél

    Az állatokról emberre terjedő magyarországi vírusfertőzések közül a legveszélyesebb a veszettség. Kórokozója a lyssavírus, amely fertőzött vadon élő vagy fertőzött háziállatok harapása, marása vagy sebeknek nyálukkal való érintkezése útján terjed az emberre.

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    Rosszul alszik, fáj a feje? A fogorvos segíthet!

    Sokan nem tudnak az éjszakai fogcsikorgatásukról, csak azt tapasztalják, hogy fáradtan, leverten ébrednek, zsibbad a karjuk, a nyakuk, zúg a fülük, esetleg visszatérő migrénnel küzdenek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a fogcsikorgatás következményeiről, és a megoldás lehetőségeiről beszélt.

    Zoonózis: állatról emberre terjedő betegségek

    A bennünket körülvevő haszonállatok, háziállatok akár veszélyesek is lehetnek. Az orvostudomány gyűjtőnéven zoonózisnak hívja azt a számtalan betegséget, amelyek állatról emberre is átterjednek, néha úgy, hogy a hordozó állaton semmilyen tünet nem jelenik meg.

    Lezárult a veszettség elleni védekezés őszi kampánya

    Lezárult a veszettség elleni vakcinázás őszi kampánya, amelyet október 5-e és 20-a között végeztek az idén - tájékoztatta Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-t.

    A veszettség tünetei - Az orvos válaszol

    Megharapott a saját kutyám, az állatorvos már megnézte, de korábban nem volt beoltva veszettség ellen. A kérdésem az, mennyi idő alatt jelentkeznének a kutyán vagy rajtam a betegség jelei? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.