• Ritka vírust aktivál a gyógyszer

    Szerző: MTI

    A szklerózis multiplex kezelésére használt egyik szer felébreszt és felerősít egy ritka, agyat megtámadó vírust - közölték szerdán amerikai kutatók.

    Ezek a változások még azoknál a pácienseknél is lezajlanak, akik egyébként előtte nem mutatták a fertőzés jeleit. A natalizumab hatóanyagot az immunreakciók gyengítésére tervezték, mert a szklerózis multiplexes pácienseknél az immunrendszer tévesen ellenségként ismeri fel, és ezért megtámadja a beteg saját szervezetét.

    Hirdetés

      A sclerosis multiplex tünetei
    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
    Melyek a legjellemzőbb tünetek?
    Igor Koralnik, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársa kollégáival 19 pácienst vizsgált meg, akik éppen elkezdték szedni a szert. A kutatók a JC jelű vírust keresték szervezetükben, amely Koralnik nyilatkozata szerint a lakosság 90 százalékában jelen van. "Egészséges egyéneknél azonban a vírus alvó állapotban marad a vesében, és nem okoz problémát" - tette hozzá.

    A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a 19 páciens vizeletmintáiban egy év elteltével megugrott a JC vírus szintje, 18 hónap elteltével pedig a páciensek 60 százalékának vérsejtjeit megfertőzte a vírus.

    A kutatás igazolta, hogy a hatóanyag az immunrendszer T-sejtjeinek működését befolyásolta. "A vírus aktiválódása és átalakulása elsőként a vesében történhet meg, majd amint a feléledt vírus a vérbe kerül, könnyedén eljuthat az agyba is" - magyarázta Koralnik. Ennek ellenére a páciensnek nem javasolták a kutatók, hogy hagyják el a szer használatát, mert nem tapasztaltak olyan agyi elváltozásokat náluk, amely indokolttá tette volna ezt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.09.10 14:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?

    Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.