Ritka vírust aktivál a gyógyszer

MTI
megjelent:

A szklerózis multiplex kezelésére használt egyik szer felébreszt és felerősít egy ritka, agyat megtámadó vírust - közölték szerdán amerikai kutatók.

Ezek a változások még azoknál a pácienseknél is lezajlanak, akik egyébként előtte nem mutatták a fertőzés jeleit. A natalizumab hatóanyagot az immunreakciók gyengítésére tervezték, mert a szklerózis multiplexes pácienseknél az immunrendszer tévesen ellenségként ismeri fel, és ezért megtámadja a beteg saját szervezetét.

A sclerosis multiplex tünetei
A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Melyek a legjellemzőbb tünetek?
Igor Koralnik, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársa kollégáival 19 pácienst vizsgált meg, akik éppen elkezdték szedni a szert. A kutatók a JC jelű vírust keresték szervezetükben, amely Koralnik nyilatkozata szerint a lakosság 90 százalékában jelen van. "Egészséges egyéneknél azonban a vírus alvó állapotban marad a vesében, és nem okoz problémát" - tette hozzá.

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a 19 páciens vizeletmintáiban egy év elteltével megugrott a JC vírus szintje, 18 hónap elteltével pedig a páciensek 60 százalékának vérsejtjeit megfertőzte a vírus.

A kutatás igazolta, hogy a hatóanyag az immunrendszer T-sejtjeinek működését befolyásolta. "A vírus aktiválódása és átalakulása elsőként a vesében történhet meg, majd amint a feléledt vírus a vérbe kerül, könnyedén eljuthat az agyba is" - magyarázta Koralnik. Ennek ellenére a páciensnek nem javasolták a kutatók, hogy hagyják el a szer használatát, mert nem tapasztaltak olyan agyi elváltozásokat náluk, amely indokolttá tette volna ezt.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.