Nanotechnológia a gyógyászatban

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a modern fizika számos újítása közül nem egy az egészségügy területén is felhasználható, melynek egyik szemléletes példáját a nanotechnológia jelenti.

A nanotechnológiai eljárások segítségével 1-100 nanométer nagyságú részecskék állíthatók elő, melyek mind egészségügyi eszközök, mind modern terápiás eljárások alapjaként szolgálhatnak.

A mérettartomány miatt azonban eddig nem látott és nem körvonalazott mellékhatások, káros jelenségek kialakulása várható, amelyek pontos feltérképezése szükséges.

A nanorészecskék elvi felhasználása az orvostudomány számos területén szóba jöhet. A fogászat a titán implantátumok nanotartományba eső hidroxiaopatit borításától várhat új módszereket. Ezek alkalmazásával az implantátumok tökéletesebb beépülése, a csontújdonképződés nagyobb mértéke érhető el.

Számos területen alkalmazható a nanotechnológia

Az ortopédia területén szintén az emberi szervezetbe beültethető eszközök alkalmazása terén jelenthet újítást a nanotechnológia. Ebben az esetben a hagyományos technikákkal beültetett implantátumok körül, főleg idősek esetében (pl.: combnyaktörés) a csontújdonképződés mértéke csekély, amely nagymértékben akadályozza a terhelhetőség és a stabilitás kialakulását.

Nanorészecskék jelzik a rákos sejt fehérjéit

Új diagnosztikus technikát fejlesztettek ki festéktartalmú részecskék felhasználásával amerikai kutatók. A nanoszemcsék egyértelműen jelzik a sejtekben lévő különféle fehérjéket - közölték amerikai kutatók. Tovább

Az ezüst nanoborítás elősegíti ezen folyamatokat és antibakteriális hatásának köszönhetően a fertőzések kialakulásának megakadályozásában is szerepet kaphat.

Az égési sebészet szintén az ezüst antimikrobás és szövetelhalást gátló hatását használhatja ki.

Az eddigi eredmények a sebgyógyulás javításával reményt keltőek a például cukorbetegség talaján kialakult krónikus lábszárfekélyek gyógyulásával kapcsolatban.

A bőrgyógyászati készítmények az egyik legígéretesebb területét jelentik a nanotechnológiának, hiszen a bőrbe a nano méretű részecskék krémek, tapaszok formájában könnyen bejutnak.

Az onkológia területén a nanoméretű részecskék új szerv- és tumorspecifikus terápiás eljárások reményével kecsegtetnek, vagyis az adott kezelés csak a szükséges területen fejtené ki hatását, így elkerülve a jelenlegi kemoterápiás kezelések számos, sok esetben az életet is veszélyeztető mellékhatásának kialakulását (hányás, csontvelőkárosodás).

Az érelmeszesedés megelőzésében is segíthet

A kardiovaszkuláris betegségek alapját képező generalizált érelmeszesedés az érfalak belső felületén kialakult plakkok jelenlétére vezethető vissza. Paramágneses nanorészecskék alkalmazása meggátolhatja ezen plakkok kialakulását, ami jelentős mortalitással járó szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának és a szövődmények számának csökkenéséhez vezet.

Nanorészecskék: károsítják a tüdőt

Kínai kutatók leírták azt a mechanizmust, amellyel az orvoslásban, főként a diagnosztikában és rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt. Tovább

A radiológiai képalkotó eljárásokhoz a technológia alkalmazásával új kontrasztanyagok kifejlesztése válik lehetővé.

Az ideggyógyászat esetében a nanorészecskékkel végzett kutatások a jelek szerint eredményeket képesek elérni az agyban kialakuló amiloidképződés meggátlásában.

Az amiloid olyan fehérje, melynek szerepe van egyes neurológiai kórképek létrejöttében, például az Alzheimer-kór kialakulásában. Az amiloidképződés gátlása ezen betegségek megelőzéséhez vagy gyógyításához, a progresszió lassításához vezet.

Belgyógyászati kérdések és génterápia

A belgyógyászat mellett minden terápiás terület jelentős fejlődést remélhet a gyógyszeres kezelések terén. A mai gyakorlatban a gyógyszerelés leginkább szájon át vagy intravénásan történik. A nanorészecskék méretükből adódóan megteremtik a lehetőséget egyéb terápiás utak, például az inhalációs készítmények alkalmazásának szélesebb körű elterjedéséhez.

Így a gyógyszerek kevésbé terhelnék meg a szervezetet, hiszen a tüdő felszínéről egyből a véráramba kerülnek, így csökken a kölcsönhatások és a mellékhatások száma.

A jövő nagy lehetősége a génterápia, amelynek segítségével ma még nem kezelhető betegségek oki terápiája is megoldható lenne. A korai nanorészecskékkel végzett kísérletek biztatóak az egyre emelkedő előfordulást mutató tüdőrák esetében.

Eddigi vizsgálatok szerint a jövő az inhalációsan, a bőrön át vagy intravénásan bejuttatott nanoméretű hatóanyagoké.

A mellékhatások jelentkezhetnek a bejuttatás helyén (például bőrpír formájában) vagy a távoli célszervekben is. Ahhoz, hogy egy-egy kezelési eljárás hivatalossá válhasson, kísérletek hosszú sorának kell megtörténnie. Ezek során a banális mellékhatások mellett vizsgálják a nemzőképességre, a genetikai állományra kifejtett hatásokat és az esetleges rákkeltő hatásokat is.

Orvosi érdekességek

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.