Hazugság - Hogyan olvasunk a mimikából?

Szerző: MTI

A mimikai reakciók felismerése nem általános, dekódolásuk kultúrához kötött: az ázsiaiak elsősorban a szemre koncentrálnak, míg a nyugati kultúrák számára legalább ugyanilyen fontos a száj környéke is.

Minderre egy brit kutatás világított rá, és válaszolta meg, hogy miért nehéz az ázsiaiaknak megfejteni a nyugati emberek arckifejezését, és fordítva.

A Glasgow Egyetem tudósai 13 európainak és 13 ázsiainak - utóbbiak kínaiak és japánok voltak - mutattak különböző arckifejezéseket.

Hazugságvizsgálat - A poligráfot nehéz becsapni

A poligráf tehát nem hazugságvizsgáló gép, csak azokat az élettani jelenségeket mutatja ki, amelyek általában akkor jelentkeznek, ha valaki hazudik. A vizsgálat során pulzus- és bőrellenállás-érzékelő kerül az ujjakra, légzésszám-mérő a mellkasra és vérnyomásmérő a karra. Hazugságvizsgálat - A poligráfot nehéz becsapni

A kultúrától függetlenül mindenütt jelenlévő hat alapérzelem, a düh, félelem, undor, meglepetés, öröm és szomorúság mellett egy semleges arcot is beiktattak.

Míg az európaiaknak nem akadt gondjuk az érzelmek helyes besorolásával, az ázsiaiaknak nehézséget okozott a félelem és az undor felismerése.

A jelenség okára úgy jöttek rá a kutatók, hogy megfigyelték a személyek szemmozgásait.

Az európaiak az arc egészét pásztázták, míg az ázsiaiak szinte csak a szemek környékére fókuszáltak - írták a kutatók a Current Biology című folyóiratban.

Az ázsiaiak a szemet figyelik

A témában egy másik elemzés fényt derített arra, hogy amennyiben csak a szemeket vesszük figyelembe, a félelem és a meglepetés, valamint az undor és a düh kifejezései igencsak hasonlóak.

Amatőrök kezében veszélyes a Rorschach-teszt?

Vannak olyan tesztek, amelyeknél adott a helyes válasz, csak összegezni kell a pontszámot. Vannak másféle felmérések, amelyeknek kérdéseire sokféle választ lehet adni, és éppen ezt értékeli az elemző.
A svájci Hermann Rorschach Psychodiagnostik című, 1921-ben kiadott könyvében szereplő tíz tintafolt a második kategóriába tartozik - illetve az internet következtében egyesek szerint akár azt is lehet írni: tartozott. Amatőrök kezében veszélyes a Rorschach-teszt?

Az ázsiaiakhoz eljutó információ tehát nem teszi egyértelművé, mely érzelem kifejezésével van dolguk.

Azért ismerik fel olyan nehezen a félelmet és az undort, mivel összekeverik a meglepetéssel és a dühvel - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).

A szem előtérbe helyezése egyébiránt az Ázsiában használatos hangulatjelekben (emotikonokban) is tükröződik.

Az európaiaknál az sms-ekben és e-mailekben bevetett mimikai jelek esetében is hangsúlyos a száj, a : ) és : o fejezi ki az örömöt, illetve a meglepetést.

Az ázsiaiak ezzel szemben a ^.^ és O.O jeleket használják ugyanerre, előtérbe helyezve a szemeket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Hazugságvizsgálat - A poligráfot...

Egyesek képesek stresszhelyzetben is rezzenéstelen arccal hazudni. Idegrendszerünket viszont már nem tudjuk ilyen könnyen manipulálni. Lássuk, mire jó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.