• Az újszülött pacemakere nagyobb, mint a teste - Fotóval

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A világon először egy apró csecsemő, a mindössze 451 grammos Taylor Gardner olyan pacemakert kapott, amely nagyobb, mint maga az újszülött.

    Az Ausztráliában, 26 hétre született kislány szíve néhány órával a születése után kezdte felmondani szolgálatot, mely a sebészeket egy eddig még sosem alkalmazott eljárásra késztette.
    A Monash Medical Centre szívsebész csapata egy pacemakert helyezett el a kis szívre, mely megmentette a kislány életét, s a későbbiekben majd egy hagyományos készülékre cserélhető.

    Hirdetés

    Néhány órával születése után Taylor szívverése drasztikusan lelassult, az újszülötteknél normális 150 helyett, mindössze 40-50-et vert percenként.

    Nagyobb a pacemaker, mint a csecsemő

    Ennek oka a még a méhen belül kialakult teljes szívblokk, melyet már a 19. héten észleltek. A betegség igen ritka, mindössze 200 000-ből egy újszülöttnél tapasztalható.

    Noha nagyon kevés koraszülött kapott már külső pacemakert, egyikük sem volt 750 grammnál kisebb.

    Most először törtét, hogy egy fél kilónál kisebb újszülött életét így mentették meg. 

    A műtétet végző orvoscsapat vezetője, Dr. Alex Veldman szerint a beavatkozás azért is volt nehéz, mert a kislány szíve kisebb, mint egy fél cseresznye, így sokkal nagyobb a szív sérülésének kockázata a beavatkozás során. 

    Küzdő típus

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Öt nappal a csodaszámba menő operáció után Taylor bele perforált, ezért újabb életmentő műtétre volt szüksége. Dr. Veldman szerint, most, hogy túlélte élete első hetét, a legnagyobb veszélyen túl van.

    A gyermek édesanyja így nyilatkozott: „Szívszorító látvány volt, de akartam, hogy életben maradjon, hiszen ő a 11. terhességem, és csak egyetlen gyermekem van. Igazi kis küzdő, maga a csoda!”

    A létező legkisebb, belső pacemakerhez Taylornak 1.5-2 kg-osra kell nőni az elkövetkezendő 3 hónapban ahhoz, hogy az beültetésre kerülhessen és  elhagyhassa az újszülött intenzív osztályt.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Foxnews)
    Legutóbb frissült: 2009.06.23 19:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Inkubátoros csecsemők - Elindult a Babales program

    Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő programot a budai Szent János Kórház.

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

    A Honvédkórházban is családbarát osztályon látják el a PICi babákat

    A koraszülött babák gyógyulását segíti, és a családnak is fontos minden együtt töltött perc. A nagyon apró és esetleg még fejletlen babáknak is állandó törődésre, szüleik folyamatos jelenlétére van szüksége ahhoz, hogy gyarapodni, gyógyulni tudjanak.

    Eredményesen csökkentik a gyermekhalandóságot a kórházi fejlesztések

    Töredékére csökkent Magyarországon a gyermekhalandóság az elmúlt évtizedekben, míg 1990-ben ezer élve születésre vetítve 17 eset volt, tavaly ez a harmadára, 5-re csökkent - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence hozzátette: ez az érték megfelel az európai átlagnak, amely a világon a legalacsonyabbak között van.

    Összefügg a szájhigiénia és a koraszülés?

    A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Dr. Záborszky András, fogorvos a terhes nők szájhigiéniájának jelentőségére is felhívta a figyelmet.

    Minden korábbinál alacsonyabb szintű a csecsemőhalandóság Magyarországon

    A valaha mért legalacsonyabb, 4 ezrelék alatti szintre csökkent a csecsemőhalandóság tavaly Magyarországon a KSH jelentése szerint. Ez a 2015-ös adatokhoz képest 7, a 2013-as eredményekhez viszonyítva pedig 25 százalékos javulást jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.