Elkészült a H1N1 influenza elleni első védőoltás

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A Novartis svájci gyógyszergyártó vállalat pénteken jelentette be, hogy előállították az új influenza vakcinájának első, kísérleti adagját a németországi Marburgban lévő üzemükben.

A védőoltást még nem próbálták ki, ezért egyelőre nem alkalmazható embereken. A vakcinát nem hagyományosan, tojásban állították elő, hanem biotechnológiai úton, sejttenyészetben. A világ vakcinagyártásának ma még csak mintegy öt százaléka zajlik ezzel az eljárással, ám a jövőben minden bizonnyal emelkedik ez az arány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint engedélyezett, forgalomba hozható vakcina csak szeptember után lesz. Fadela Chaib, a WHO egyik szóvivője Genfben újságíróknak elmondta, hogy a világszervezet valamennyi minősített gyártónak rendelkezésére bocsátja az A(H1N1) influenzatörzset, hogy megkezdhessék a vakcina fejlesztését.

Akár hetente több millió dózist is előállítható

A Novartis - bejelentése szerint - az első 10 liter vakcinát laboratóriumi vizsgálatokra használja, lehetséges, hogy embereken is kipróbálják. "Gyorsasága mellett az is előnye a a sejtalapú gyártásnak, hogy a termelés ugrásszerűen növelhető, a berendezés alkalmas hetente több millió dózis oltóanyag előállítására" - áll a cég közleményében, hozzátéve, hogy az észak-karolinai Holly Springsben hamarosan felépítik második ilyen üzemüket is.

Szakértők azonban úgy vélik, a következő néhány évben még a tojásban előállított, nem a sejtalapú vakcinák adják a világ ellátásának túlnyomó részét.

Első haláleset Amerikán kívül

Meghalt egy H1N1-es vírussal fertőzött beteg Nagy-Britanniában vasárnap - jelentette be a skót kormány. Ez az első haláleset az amerikai kontinensen kívül.

Skóciában még kilenc embert kezelnek az új influenza miatt abból az 500-ból, akik megfertőződtek. Nagy-Britannia egészében 1226 ember kapta el a kórt. "A mai haláleset dacára szeretnénk leszögezni, hogy a H1N1-ben megbetegedettek döntő többsége viszonylag enyhébb tüneteket produkál" - írja a skóciai közlemény hozzátéve, hogy teljesen egyszerű higiéniás szabályok (például kézmosás, valamint papírzsebkendőbe tüsszentés, köhögés) betartásával megelőzhető a vírus terjedése. A skót egészségügyi miniszter korábban "a világon az egyik legjobban felkészültnek" nevezte országát, hogy megbírkózzon a vírussal.

Újabb 7 eset Franciaországban

Egy dél-franciaországi középiskolában, Toulouse közelében hét diákot fertőzött meg az új típusú influenzavírus. A hét középiskolást vasárnap még kórházban ápolták, de az állapotuk nem ad okot aggodalomra.

"A helyzet sajátossága, hogy ezek az esetek nem kötődnek utazáshoz. A vírus jelen van Franciaországban" - mondta Anne-Gae:lle Baudouin-Clerc, Haute-Garonne megye prefektusának hivatalvezetője.

Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter pénteken közölte, hogy április vége óta 80 biztos(H1N1) fertőzést regisztráltak Franciaországban, 68 esetben utazók, 12 esetben pedig "külföldről érkezőkkel nagyon szoros kapcsolatban állók" fertőződtek meg. A toulouse-i fertőzöttek az elsők, akiknek betegsége nem hozható összefüggésbe külföldi utazással.

Kanadában vasárnap hatra emelkedett az új típusú vírusfertőzés halálos áldozatainak száma. Alain Poirier, a québeci kormány egészségügyi illetékese elmondta, hogy a hatodik áldozat egy ötvenes éveiben járó nő, aki krónikus betegségben szenvedett.

Már világjárvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön minősítette világjárványnak a korábban sertésinfluenzának nevezett H1N1-es járványt. Erre utoljára több mint négy évtizede, 1968-ban volt példa. A vírus - a pénteken közölt adatok szerint - mintegy 30 ezer embert fertőzött meg és 145 beteg halálát okozta a világ 74 országában áprilisi felbukkanása óta. Mostanáig azonban csak az amerikai kontinensről jelentettek haláleseteket.

(WEBBeteg összeállítás - MTI, FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.