Bravúros agyműtét Szegeden

Szerző: MTI

Magyarországon egyedülálló, de a világon is ritka agyműtétet hajtottak végre a szegedi idegsebészeti klinikán egy fiatal nőn, akiről epilepsziás rohama után derült ki, hogy agydaganata van.

A háromórás műtétet a hattagú orvos-csoport múlt csütörtökön hajtotta végre - mondta el a lapnak Barzó Pál, a szegedi neurológiai klinika vezetője.

Négy technológia kombinálása

A forradalmi módszer lényege, hogy négy olyan technológiát kombinálnak egymással, amit itthon eddig csak külön-külön alkalmaztak.

A műtét előtt egy funkcionális MR-vizsgálattal és úgynevezett traktográfiával felmérik az agyi beszéd- és mozgatóközpontokat, illetve az onnan eredő idegpályákat, hogy elemezhessék azok elhelyezkedését a daganathoz képest.

A harmadik kellék a háromdimenziós neuronavigációs rendszer. Ez az MR-állóképekből egy háromdimenziós rekonstrukciót készít, ami a műtét közben folyamatosan láthatóvá teszi, meddig és hogyan metszhet a sebész. Így a daganatot ki tudja venni, de a feltérképezett fontos idegpályákban nem okoz kárt.

A beteg közreműködésével

Eddig itthon ezt a 3D-s rendszert senkinek nem sikerült összekapcsolnia a másik két vizsgálattal, ezért az idegsebészek a műtét előtt készült állóképekből voltak kénytelenek dolgozni.

Hogy a daganat eltávolítása teljesen biztonságos legyen, a műtétet éber állapotban végzik, ez a negyedik elem. A beteget folyamatosan kérdezgetik, és mozgattatják vele végtagjait, miközben állandóan figyelik a 3D-s navigációs rendszert. A "high tech" eljárások együttes alkalmazásával az agydaganat eltávolítása a legnagyobb biztonsággal végezhető el - írta a lap.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

A hőháztartás biológiája - A...

Miért fontos a szervezetünk hőháztartása? Aggódjunk, ha kissé alacsonyabb vagy magasabb testhőt mérünk? Egyáltalán mitől változik a...

A koronavírus-pandémia 6 pozitív...

A stressz legnagyobb része a munkánkból fakad, vagy abból, ahogy megpróbáljuk egyensúlyban tartani a kapcsolatainkkal, magánéletünkkel. Erre...

Agyműtét ébrenlétben...

Hazánkban tíz éve, a világon pedig immár közel harminc esztendeje végeztek először agyműtétet éber állapotú betegen. Az orvosi szenzációnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.