Egyre többen hagynak fel a bisphenol-A használatával

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Megjelent: 2009.03.16

A bisphenol-A (biszfenol-A, BPA) vegyület CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók egyik összetevője, ezáltal szinte minden nap valamilyen formában kapcsolatba kerülünk vele.

A bisphenol-A (BPA) vegyületről egyre több információ lát napvilágot. Ez azért fontos, mert ez a vegyület a csillogó és átlátszó műanyagok (CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók stb.) egyik összetevője. A BPA idővel "távozik" az anyagból, ez hő hatására felgyorsul, ezáltal az ételeinkbe, italainkba, tehát a szervezetünkbe is bekerül.

A kanadai kormány - a világon elsőként - bejelentette, hogy az egészségre ártalmasságukat jelző címkével kell ellátni a BPA-t tartalmazó termékeket. A következő lépés az lesz, hogy megkezdi a BPA-t tartalmazó termékek betiltását.

Az intézkedés a BPA-val kapcsolatban azután született, hogy napvilágot látott egy nagyszabású felmérés mely szerint magas BPA szintvolt igazolható Kanada környezetében, és arra is fény derült, hogy ez a kémiai anyag képes megzavarni a hormonműködést, a fejlődést és a szaporodási funkciót.

A felmérés szerint a legveszélyeztetebbek a csecsemők, mert ők olyan mértékben vannak kitéve, hogy ez megközelíti a szintet, mert állatkísérletekben fejlődési rendellenességeket okozott.

Az amerikai példa

Az USA-ban a 6 legnagyobb cumisüveg-gyártó cég a közelmúltban bejelentette, hogy a továbbiakban nem használnak BPA-t a cumisüvegeik gyártásához. Arra is törekednek, hogy a cumisüvegeken kívül a 3 év alatti gyermekeknek készült étel- és italtároló dobozok se tartalmazhassanak BPA-t.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) jelenleg is tanulmányozza a BPA-t, de az eddigiekben nem adott ki a BPA-val kapcsolatban semmilyen figyelmeztetést.

Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program tavaly közleményt adott ki, mely szerint a BPA hatással lehet magzatokban, csecsemőkben és gyermekekben az agyra, a prosztatára, és a viselkedésre, az emlőmirigyekre és lányokban korai pubertást okozhat.

Forrás: Lancet, News release, State of Connecticut Attorney General''s Office, WebMD Health News: " Bisphenol A: Some Concerns Remain" News release, American Chemistry Council

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Betiltották a BPA-t tartalmazó...

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag...

Műanyagpalackokban lévő BPA...

A nagy mennyiségű BPA-nak kitett férfiaknál erekciós problémák és libidócsökkenés jelentkezhet. Azok a munkavállalók, akik magas szintű biszfenol...

A BPA a viselkedésre is hatással van

Egy új kutatás eredményei szerint azoknál, kik már magzati vagy csecsemő korban ki vannak téve a BPA hatásainak, az befolyásolhatja a viselkedést és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.