Egyre többen hagynak fel a bisphenol-A használatával

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A bisphenol-A (biszfenol-A, BPA) vegyület CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók egyik összetevője, ezáltal szinte minden nap valamilyen formában kapcsolatba kerülünk vele.

A bisphenol-A (BPA) vegyületről egyre több információ lát napvilágot. Ez azért fontos, mert ez a vegyület a csillogó és átlátszó műanyagok (CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók stb.) egyik összetevője. A BPA idővel "távozik" az anyagból, ez hő hatására felgyorsul, ezáltal az ételeinkbe, italainkba, tehát a szervezetünkbe is bekerül.

A kanadai kormány - a világon elsőként - bejelentette, hogy az egészségre ártalmasságukat jelző címkével kell ellátni a BPA-t tartalmazó termékeket. A következő lépés az lesz, hogy megkezdi a BPA-t tartalmazó termékek betiltását.

Az intézkedés a BPA-val kapcsolatban azután született, hogy napvilágot látott egy nagyszabású felmérés mely szerint magas BPA szintvolt igazolható Kanada környezetében, és arra is fény derült, hogy ez a kémiai anyag képes megzavarni a hormonműködést, a fejlődést és a szaporodási funkciót.

A felmérés szerint a legveszélyeztetebbek a csecsemők, mert ők olyan mértékben vannak kitéve, hogy ez megközelíti a szintet, mert állatkísérletekben fejlődési rendellenességeket okozott.

Az amerikai példa

Az USA-ban a 6 legnagyobb cumisüveg-gyártó cég a közelmúltban bejelentette, hogy a továbbiakban nem használnak BPA-t a cumisüvegeik gyártásához. Arra is törekednek, hogy a cumisüvegeken kívül a 3 év alatti gyermekeknek készült étel- és italtároló dobozok se tartalmazhassanak BPA-t.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) jelenleg is tanulmányozza a BPA-t, de az eddigiekben nem adott ki a BPA-val kapcsolatban semmilyen figyelmeztetést.

Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program tavaly közleményt adott ki, mely szerint a BPA hatással lehet magzatokban, csecsemőkben és gyermekekben az agyra, a prosztatára, és a viselkedésre, az emlőmirigyekre és lányokban korai pubertást okozhat.

Forrás: Lancet, News release, State of Connecticut Attorney General''s Office, WebMD Health News: " Bisphenol A: Some Concerns Remain" News release, American Chemistry Council

Szerző: Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.