Egyre többen hagynak fel a bisphenol-A használatával

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A bisphenol-A (biszfenol-A, BPA) vegyület CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók egyik összetevője, ezáltal szinte minden nap valamilyen formában kapcsolatba kerülünk vele.

A bisphenol-A (BPA) vegyületről egyre több információ lát napvilágot. Ez azért fontos, mert ez a vegyület a csillogó és átlátszó műanyagok (CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók stb.) egyik összetevője. A BPA idővel "távozik" az anyagból, ez hő hatására felgyorsul, ezáltal az ételeinkbe, italainkba, tehát a szervezetünkbe is bekerül.

A kanadai kormány - a világon elsőként - bejelentette, hogy az egészségre ártalmasságukat jelző címkével kell ellátni a BPA-t tartalmazó termékeket. A következő lépés az lesz, hogy megkezdi a BPA-t tartalmazó termékek betiltását.

Az intézkedés a BPA-val kapcsolatban azután született, hogy napvilágot látott egy nagyszabású felmérés mely szerint magas BPA szintvolt igazolható Kanada környezetében, és arra is fény derült, hogy ez a kémiai anyag képes megzavarni a hormonműködést, a fejlődést és a szaporodási funkciót.

A felmérés szerint a legveszélyeztetebbek a csecsemők, mert ők olyan mértékben vannak kitéve, hogy ez megközelíti a szintet, mert állatkísérletekben fejlődési rendellenességeket okozott.

Az amerikai példa

Az USA-ban a 6 legnagyobb cumisüveg-gyártó cég a közelmúltban bejelentette, hogy a továbbiakban nem használnak BPA-t a cumisüvegeik gyártásához. Arra is törekednek, hogy a cumisüvegeken kívül a 3 év alatti gyermekeknek készült étel- és italtároló dobozok se tartalmazhassanak BPA-t.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) jelenleg is tanulmányozza a BPA-t, de az eddigiekben nem adott ki a BPA-val kapcsolatban semmilyen figyelmeztetést.

Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program tavaly közleményt adott ki, mely szerint a BPA hatással lehet magzatokban, csecsemőkben és gyermekekben az agyra, a prosztatára, és a viselkedésre, az emlőmirigyekre és lányokban korai pubertást okozhat.

Forrás: Lancet, News release, State of Connecticut Attorney General''s Office, WebMD Health News: " Bisphenol A: Some Concerns Remain" News release, American Chemistry Council

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Betiltották a BPA-t tartalmazó...

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag...

Műanyagpalackokban lévő BPA -...

A nagy mennyiségű BPA-nak kitett férfiaknál erekciós problémák és libidócsökkenés jelentkezhet. Azok a munkavállalók, akik magas szintű biszfenol...

A BPA a viselkedésre is hatással van

Egy új kutatás eredményei szerint azoknál, kik már magzati vagy csecsemő korban ki vannak téve a BPA hatásainak, az befolyásolhatja a viselkedést és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.