Hüvelyen át távolítottak el lépet, a világon először

MTI
megjelent:

A világon először hüvelyen át távolították el két beteg lépét a barcelonai Sant Pau kórházban. Az eljárással a műtétet követő kórházi ápolás ideje három napra rövidült.

Eduardo Targarona, a kórház laparoszkópiás sebészetének vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két műtétet tavaly decemberben, illetve idén februárban hajtották végre egy 65, illetve egy 68 éves asszonyon. Mindketten elhízottak voltak, egész lépüket kellett kivenni, méghozzá egyben, nem pedig darabokban, ahogy a hagyományos laparoszkópiás eljárással történik.

A sebész arról is beszámolt, hogy egy 36, illetve egy 25 éves férfinek is kivették a lépét, de az ő esetükben a beavatkozás a köldökön keresztül történt, és két centiméternél kisebb vágást ejtettek rajtuk.

A sebész szerint ez a négy, világszinten úttörő beavatkozás a kórházban végrehajtott 350 laparoszkópiás lépeltávolítási tapasztalat gyümölcse.

A laparoszkópia olyan eljárás, mely lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja (bizonyos esetekben meg is operálja) a hasi szerveket, elsősorban a gyomrot, a beleket, az epehólyagot vagy például a petefészkeket. A laparoszkóp egy hosszú, vékony cső belsejében száloptikával, melyet összekapcsolnak egy videokamerával. Az orvos így a videokamerán keresztül pontosan látja a belső szerveket és azok esetleges kóros elváltozásait - olvasható a MediCentrum honlapon.

A hüvelyen át történt lépeltávolítással kapcsolatban a sebészet vezetője elmondta, hogy az egyik asszony lépén öt centiméteres daganat volt, melyet ha hagyományos laparoszkópiás eljárással operáltak volna ki, sokkal nagyobb vágást kellett volna ejteniük.

Az "á la carte" operációké a jövő?

A hüvelyen át történő műtét előtt virtuálisan elvégezték a műtétet egy, a páciensekről készített háromdimenziós felvétel segítségével, amelyen át pontosan nyomon követték, milyenek a csontjaik és a hüvely szerkezete, hogy felmérjék a lép elhelyezkedését.

Az új és a más technikáknál kevésbé "sértő" eljárással kevesebb fájdalom jár és kevesebb a kockázata is; a kórházi ápolás ideje három napra rövidül, könnyebb a műtét utáni időszak a páciens számára és hosszú távon kevesebb a komplikáció.

Manuel Trías, a Sant Pau kórház Általános és Emésztőszervi Sebészetének igazgatója szerint a tendencia az, hogy minden egyes alkalommal "á la carte" operáljanak, vagyis figyelembe véve a páciens betegségét, fizikai és anatómiai jellemzőit.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.