17 év kóma után halál: emberölés, vagy "kegyes" vég?

MTI
megjelent:

Jogi és politikai vitát váltott ki az 1992-es autóbalesete óta kómában fekvő Eluana Englaro ügye, akinek vegetatív állapotát az orvosok már tíz éve visszafordíthatatlannak nyilvánították, és mesterséges életben tartását családja kérésére egy udinei klinikán megszüntették.

A végső stádiumban lévő betegek jogait tisztázó törvény kidolgozására készül a római kormány, miután egy konkrét eset kapcsán szenvedélyes társadalmi vita bontakozott ki az eutanázia engedélyezéséről Olaszországban.

17 év kóma után ?kegyes? halál

Tudta Ön?

Az eutanáziának két típusát ismerjük: aktív és passzív. Aktív eutanázia, ha a gyógyíthatatlan és elviselhetetlen fájdalmakat átélő beteg kérésére orvosa (vagy bárki más a beteg kérésére) a halálba segíti.
A passzív eutanázia esetében a beteg lemond az életét meghosszabbító gyógykezelésről, amelyet az orvos a beteg akaratát tiszteletben tartva nem végez tovább.

A jogi és politikai vita középpontjában az 1992-es autóbalesete óta kómában fekvő Eluana Englaro ügye állt, akinek vegetatív állapotát az orvosok már tíz éve visszafordíthatatlannak nyilvánították, és mesterséges életben tartását családja kérésére múlt péntektől egy udinei klinikán megszüntették.

Olaszországban jelenleg nem engedélyezett a kegyes halál. A betegek elutasíthatják a kezelést, de nincs olyan törvény, amely lehetővé teszi számukra, hogy utasításokat adjanak kezelésükre vonatkozóan, ha magatehetetlenekké válnak.

A mostani ügyben a legfelsőbb bíróság a milánói fellebbviteli bírósággal értett egyet, amely az apa vallomása alapján bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, kifejezésre juttatta akaratát: inkább meghal, semhogy mesterségesen életben tartsák, miközben ő nem képes érzékelni a külvilágot.

A beteg halálát hétfő este jelentette be az egészségügyi miniszter a szenátusban, amely épp azért ült össze, hogy megvitassa a kormány törvénytervezetét a mesterséges táplálás leállításának megtiltásáról.
A kormány nevében Maurizio Sacconi egészségügyi miniszter a halálhír után bejelentette, hogy a lehető leggyorsabban kidolgoznak egy alaposabb törvénytervezetet a végső stádiumban lévő betegek jogairól. Eluana halála nem teremthet olyan precedenst, amely utat nyit az eutanázia előtt Olaszországban - hangsúlyozta a miniszter.

Európában eddig csak két ország legalizálta az eutanáziát

Hollandia a világ első országaként engedélyezte egy 2002-es törvényben a kegyes halál alkalmazását, de aprólékosan előírja, hogy milyen esetekben és hogyan segítheti halálba az orvos a gyógyíthatatlan, szenvedő beteget.

Magyarországon tilos

Magyarországon az eutanázia emberölésnek minősül. A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv 167.§ így szól:? Aki mást megöl, bűntettet követ el és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Az élethez való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, amelyről lemondani jogilag nem lehet, és születésünktől fogva megillet minket.? Jogi szemmel az eutanáziáról

Belgium 2002 szeptemberében követte Hollandia példáját.

Luxemburg talán rövidesen csatlakozik hozzájuk: ott most van folyamatban az erre vonatkozó törvény megalkotása. A luxemburgi törvényhozók állást foglaltak 2008. december 18-án az eutanázia legalizálása mellett.

Olyan esetekben engedélyeznék, amikor nincs remény a nagykorú beteg életének megmentésére. Kiskorúakon továbbra is mindenképpen tilos lenne alkalmazni. Henrik nagyherceg ellenzi a törvény életbe léptetését, ezért előbb érvénybe kell lépnie egy másik törvénynek, amely szűkíti az uralkodó herceg jogkörét.

Passzív eutanázia: eltérő megoldások Európában

Több európai országban tilos ugyan az eutanázia, de elfogadnak olyan közvetett módszereket, amelyek megrövidíthetik a menthetetlen beteg szenvedéseit. Olaszországban például alkotmányban rögzített joga a betegnek visszautasítani az orvosi kezelést. Franciaországban egy 2005-ös törvény biztosítja a kezelés elhagyásának jogát, de nem engedélyezi az aktív eutanáziát.

Spanyolországban is tilos az eutanázia, de a gyógyíthatatlan beteg ott is elutasíthatja az orvosi kezelést, csakúgy mint Magyarországon vagy Csehországban.

A madridi kormány foglalkozott ugyan egy olyan törvény tervezetével, amely megengedte volna, hogy az orvos segítséget nyújtson a páciens öngyilkosságához, de utóbb meggondolta magát, és jelezte januárban, hogy ebben a törvényhozási ciklusban már nem terjeszt a parlament elé erre vonatkozó törvénytervezetet.

A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte ?bármeddig? képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására ? szigorú alaki feltételek betartása mellett ? lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül ? megfelelő egészségügyi ellátás mellett is ? halálhoz vezet.

Nagy-Britanniában egy 2002-es törvény engedélyezi az orvosi kezelés megszakítását bizonyos jól körülírt esetekben.

Németországban elfogadja a törvény a passzív eutanáziát: például lekapcsolható a beteg egy alapvető életfunkciókat fenntartó gépről, ha a páciens egyértelműen beleegyezett. Nagyjából ugyanez a helyzet Ausztriában is. Norvégiában az orvos dönthet úgy, hogy nem kezeli páciensét, ha maga a haldokló beteg kéri ezt, vagy hozzátartozói kérik, amikor a beteg már nem képes kommunikálni.

A Svájcban honos jogi szabályozás átmenet a passzív és az aktív eutanázia között: az orvos közvetlenül nem idézheti elő a menthetetlen beteg halálát, de kezébe adhat halálos dózisú gyógyszert, amelyet a páciens, ha véget akar vetni kínjainak, bevehet saját döntése szerint.

Svédországban is segítheti az orvos a szenvedő menthetetlen beteget öngyilkosság elkövetésében.

Portugáliában a legszigorúbb a szabályozás

Portugáliában mind az eutanázia, mind pedig az öngyilkossághoz nyújtott orvosi segítség az emberölés minősített esetének számít. A januárban elfogadott új orvosetikai szabályzat szerint azonban megszakítható "a rendkívüli életfenntartó eszközök használata", ha a beteg visszafordíthatatlan kómába került, vagy tudatánál van, és maga kér ilyen intézkedést.

Ilyen esetekben sem szabad azonban megszüntetni a szervezet vízzel és tápanyaggal való ellátását.
Görögországban, Romániában, Boszniában, Horvátországban és Szerbiában egyértelműen tiltják és emberölésként kezelik a törvények az aktív és a passzív eutanáziát egyaránt.

Lengyelországban hasonlóképpen, de ott az eutanázia ügyében eljáró bíróság - saját mérlegelése alapján - "kivételes esetekben" enyhítheti a törvényben megállapított büntetési tételeket, sőt egyes esetekben el is tekinthet a büntetés kiszabásától.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.