Tovább marad a szervezetben a biszfenol

MTI
megjelent:

A palackokhoz és háztarási műanyagokhoz használt biszfenol-A (BPA) nevű mérgező anyag tovább marad az ember szervezetében, mint azt korábban gondolták. Nemcsak étellel, csapvízzel, de háziporral is bejuthat a szervezetbe, ahol az ösztrogén termelést megzavarva anyagcserezavart okoz, gyerekeknél pedig a központi idegrendszer működését befolyásolja.

A palackokhoz és más háztartási tárgyakhoz használt polikarbonát műanyagok adaléka, a biszfenol-A (BPA) nevű mérgező vegyület tovább maradhat az emberi szervezetben, mint azt korábban feltételezték - állítják amerikai kutatók.

Richard Stahlhut, a Rochesteri Egyetem munkatársa és kutatócsoportja az Egyesült Államokban lefolytatott kormányzati egészségügyi felmérés adatait elemezte. Az Environmental Health Perspectives című szaklap szerdai számában közölt eredményeik szerint 1469 amerikai felnőtt vizeletének biszfenoltartalmát mérték meg. Megállapították, hogy a korábbi vélekedés ellenére, mely szerint a vegyület gyorsan és teljesen kiürül, az egy napon át koplaló emberek vizelete is jelentős mennyiséget tartalmazta a BPA-t.

A kutatók a koplalás különböző szakaszaiban mérték a vegyület koncentrációját a tesztalanyok vizeletében. A 8,5 órája koplaló emberek vizeletében például körülbelül ugyanannyi BPA-t találtak, mint azokéban, akik már 24 órája nem ettek.

Stahlhut szerint ez azt jelenti, hogy a biszfenol tovább marad a szervezetben, vagy más módokon is bejuthat, mint eddig hitték: nem csak az étellel, de a csapvízzel vagy a háziporral is. A vegyület raktározódik a zsírszövetekben is, ahonnan később lassan szabadul fel.

A BPA elsősorban az ösztrogén nemi hormon működését zavarja meg azáltal, hogy hozzákapcsolódik a sejtek ösztrogénreceptoraihoz. Ezen keresztül felnőtteknél anyagcserezavarokat is okozhat. Csecsemőknél a biszfenol a központi idegrendszer folyamatait befolyásolhatja, ezért a cumisüvegekhez használt vegyület egészségügyi kockázata körül különösen élénk vita zajlik a fejlett országokban.

Steven Hentges, az Amerikai Kémiai Tanács elnevezésű ipari csoportosulás képviselője szerint a tanulmány megállapításai "legjobb esetben is spekulációk", és megerősítette a szervezet álláspontját, amely szerint a BPA a jelenlegi környezeti mennyiségében biztonságos.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.