Mikrokalcifikáció a mellemben - Meggyógyulok?

Szerző: WEBBeteg

Szövettani lelet: A jobb emlőben kiterjedt mikrokalcifikáció alakult ki. Az ultrahang vezérelt core-biopszia eredménye B4. Definitív sebészeti beavatkozás előtt szükséges lenne sztereotaxiás mintavétel. Meggyógyulok? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktor Úr!

Szövettani lelet: "A jobb emlőben kiterjedt mikrokalcifikáció alakult ki. Az ultrahang vezérelt core biopszia eredménye B4. Definitív sebészeti beavatkozás előtt szükséges lenne sztereotaxiás mintavétel a malignitás megerősitésére vagy kizárására." Várom a válaszát.

Az onkológus válasza

Tisztelt Kérdező!

Egyetértek a jeligével, valószínűleg meggyógyul.

A mikrokalcifikáció tűszúrásnyi nagyságú mész-rögöcskéket jelent a röntgen-képen, amelyeket persze nem szeretünk. Rendszerint azt jelzik, hogy az emlőmirigy "ductusaiban" (csövecskéiben) a csövecskét belülről bélelő hámsejtek kezdenek megbolondulni, és úgynevezett "in situ" (tehát a kiindulási helyén, a vékony hámrétegre korlátozódó) daganat indult el.

Nagyon nehéz pontosan eltalálni a mintavételi tűvel, hiszen tapintható tumortest, göb, csomó nincs is, ezért ultrahang alatt, vagy úgynevezett sztereotaxiásan célozzák meg. Ha in situ carcinoma igazolódik, akkor elégséges az érintett mikrokalcifikációs terület eltávolítása. De mekkora területet kell eltávolítani? Ha nem tapintható semmi, akkor hol vezesse a sebész a kést? Az összes gyanús terület kerüljön eltávolításra, amit úgy szoktak biztosítani, hogy a kivett szöveteket, a speciment - még a műtét közben - ráfektetik egy röntgen-filmre és lefényképezik (specimen mammográfiának hívják ezt). Ha az eredeti filmnek megfelelő minden mikrokalcifikáció rajta van, akkor mindent kivettek, ha viszont nem, akkor folytatni kell a műtétet.

Legtöbbször egy diónyi-golflabdányi terület eltávolítása elégséges. De: az egész emlő eltávolítása javasolt akkor, ha:

  1. Igen kiterjedt, az egész emlőben szerteszét látható mikrokalcifikációk láthatók, hiszen ilyenkor szinte nincs ép terület, nem maradna szinte semmi az emlőből, vagy
  2. Ha a szöveti képen mikroszkóp alatt csúnya, rossz jeleket mutató in situ carcinoma van (az úgynevezett Van Nuys Prognosztikai Index magas).

Egyébként még kiterjedt voltában is nagyon ritkán ad hónalji áttétet (3-5 százalék), hiszen nem infiltrál (hatol) sem a nyirokerek, sem a kapilláris erek szintjég. Ezért csak a "szentinel"-csomót szokták felkeresni.

A lényeg az, hogy nem kell megvárni, amíg az in situ (helyén maradó) daganatból infiltráló, a környzetét nem respektáló, azt beszűrő daganat lesz, mert akkor már tényleg valódi emlőrákról lesz szó.

Intézze, és gyógyuljon meg, kézcsókkal:

Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására...

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

Egyszerű szűrővizsgálattal az...

A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.