• Mikrokalcifikáció a mellemben - Meggyógyulok?

    Szerző: WEBBeteg

    Szövettani lelet: A jobb emlőben kiterjedt mikrokalcifikáció alakult ki. Az ultrahang vezérelt core-biopszia eredménye B4. Definitív sebészeti beavatkozás előtt szükséges lenne sztereotaxiás mintavétel. Meggyógyulok? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

      Tisztelt Doktor Úr!

    Szövettani lelet: "A jobb emlőben kiterjedt mikrokalcifikáció alakult ki. Az ultrahang vezérelt core biopszia eredménye B4. Definitív sebészeti beavatkozás előtt szükséges lenne sztereotaxiás mintavétel a malignitás megerősitésére vagy kizárására." Várom a válaszát.
    Hirdetés

    Az onkológus válasza

    Tisztelt Kérdező!

    Egyetértek a jeligével, valószínűleg meggyógyul.

    A mikrokalcifikáció tűszúrásnyi nagyságú mész-rögöcskéket jelent a röntgen-képen, amelyeket persze nem szeretünk. Rendszerint azt jelzik, hogy az emlőmirigy "ductusaiban" (csövecskéiben) a csövecskét belülről bélelő hámsejtek kezdenek megbolondulni, és úgynevezett "in situ" (tehát a kiindulási helyén, a vékony hámrétegre korlátozódó) daganat indult el.

    Nagyon nehéz pontosan eltalálni a mintavételi tűvel, hiszen tapintható tumortest, göb, csomó nincs is, ezért ultrahang alatt, vagy úgynevezett sztereotaxiásan célozzák meg. Ha in situ carcinoma igazolódik, akkor elégséges az érintett mikrokalcifikációs terület eltávolítása. De mekkora területet kell eltávolítani? Ha nem tapintható semmi, akkor hol vezesse a sebész a kést? Az összes gyanús terület kerüljön eltávolításra, amit úgy szoktak biztosítani, hogy a kivett szöveteket, a speciment - még a műtét közben - ráfektetik egy röntgen-filmre és lefényképezik (specimen mammográfiának hívják ezt). Ha az eredeti filmnek megfelelő minden mikrokalcifikáció rajta van, akkor mindent kivettek, ha viszont nem, akkor folytatni kell a műtétet.

    Legtöbbször egy diónyi-golflabdányi terület eltávolítása elégséges. De: az egész emlő eltávolítása javasolt akkor, ha:

    1. Igen kiterjedt, az egész emlőben szerteszét látható mikrokalcifikációk láthatók, hiszen ilyenkor szinte nincs ép terület, nem maradna szinte semmi az emlőből, vagy
    2. Ha a szöveti képen mikroszkóp alatt csúnya, rossz jeleket mutató in situ carcinoma van (az úgynevezett Van Nuys Prognosztikai Index magas).

    Egyébként még kiterjedt voltában is nagyon ritkán ad hónalji áttétet (3-5 százalék), hiszen nem infiltrál (hatol) sem a nyirokerek, sem a kapilláris erek szintjég. Ezért csak a "szentinel"-csomót szokták felkeresni.

    A lényeg az, hogy nem kell megvárni, amíg az in situ (helyén maradó) daganatból infiltráló, a környzetét nem respektáló, azt beszűrő daganat lesz, mert akkor már tényleg valódi emlőrákról lesz szó.

    Intézze, és gyógyuljon meg, kézcsókkal:

    Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2009.01.13 18:10, Megjelenés: 2009.01.13 18:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

    Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormonbehatás nem éri a szervezetet.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    Új lehetőség az emlőrák kezelésében

    Az Országos Onkológiai Intézetben a korai emlőrák miatt operált betegek közel 70 százalékánál végeznek emlőmegtartó műtétet. Az emlőmegtartó műtét után a betegek egyharmada esetében alkalmazható új lehetőség a gyorsított, részleges emlőbesugárzás.

    Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

    Ha az emlőrákot elkerülni nem is lehet, időben kezelve meggyógyítására van esély. A Szegeden tartott emlőrák konferencia egyik fő üzenete: a modern terápiáknál is fontosabb, hogy hamar kiderüljön a baj. Ezért a nők tehetnek legtöbbet, ha elmennek a szűrésekre.

    Egyszerű szűrővizsgálattal az emlőrák ellen

    A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.